Καθαρά Δευτέρα 2016: Εκδηλώσεις και κεράσματα στην Κρήτη - Ειδήσεις Pancreta

Τα παραδοσιακά κούλουμα θα γιορτάσει σήμερα Καθαρά Δευτέρα η Ηλιούπολη σε μια εκδήλωση που διοργανώνουν από κοινού η 4η Δημοτική Κοινότητα και ο Πολιτιστικός Σύλλογος της περιοχής. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο χώρο του σχολικού συγκροτήματος 11ου Λυκείου και 5ου Γυμνασίου της οδού Παπαπέτρου Γαβαλά 64, στην Ηλιούπολη.

Σαρακοστιανά φαγητά, παραδοσιακά εδέσματα, αλλά και καλλιτεχνικό πρόγραμμα με Κρητικούς καλλιτέχνες, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, από τις 11 το πρωί θα δώσουν σε όλους την ευκαιρία να περάσουν μερικές ευχάριστες ώρες με καλή παρέα και καλό φαγητό. Όπως επισημαίνουν οι διοργανωτές, «θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να ανταποκριθούν στις προσδοκίες όσων προσέλθουν».

Στη Δαμάστα

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Δαμάστας την Καθαρή Δευτέρα 14 Μαρτίου διοργανώνει τις ακόλουθες δραστηριότητες:

- Στις 12 το μεσημέρι θα γίνει παρουσίαση κατασκευής παραδοσιακού χαρταετού στο προαύλιο του Σχολείου Δαμάστας και πέταγμά του.

- Στη 1 το μεσημέρι στο πάρκο Δαμάστας θα εορταστούν τα Κούλουμα με φασολάδα, παραδοσιακά νηστίσιμα εδέσματα και "μουζώματα".

Ο Σύλλογος καλεί όλους τους Δαμαστιανούς και τους φίλους τους να πάνε στο πάρκο ο καθένας με τα εδέσματά του, για να γιορτάσουν τα Κούλουμα σε μια μεγάλη "δαμαστιανή παρέα".

Στη Μυρσίνη

Πλούσιες εκδηλώσεις διοργανώνει την Καθαρά Δευτέρα και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μυρσίνης. Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν μουσική, διαγωνισμό ταραμοσαλάτας, ρεφενέ με λαγάνες, μεζέδες και κατασκευή χαρταετού.

Τα μέλη και οι φίλοι του Προοδευτικού Συλλόγου Μυρσίνης θα αποχαιρετήσουν τις Απόκριες και θα υποδεχτούν τη Σαρακοστή, σε μια ημερήσια γιορτή η οποία αναλόγως καιρού θα λάβει χώρα μέσα ή έξω από τη Φάμπρικά του.

Σίσι: "Φασολάδα στο λιμάνι... που ο νους σου δε το βάνει..."

Ο Αναπτυξακός Σύλλογος Σισίου την Καθαρά, Δευτέρα στις 12 το μεσημέρι, θα προσφέρει φασολάδα στο Λιμάνι.

Στο Χάρακα

Με παραδοσιακή φασολάδα, σαρακοστιανά εδέσματα και ζωντανή μουσική από ντόπιους καλλιτέχνες θα γιορταστούν τα Κούλουμα την Καθαρά Δευτέρα στο Χάρακα Αρχανών-Αστερουσίων. Η εκδήλωση θα αρχίσει στις 11:30 το πρωί και θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου.

Η εκδήλωση οργανώνεται με τη συνεργασία της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Αρχανών-Αστερουσίων, του Οργανισμού Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Παιδείας του Δήμου και του Πολιτιστικού Συλλόγου Χάρακα "Άγιος Παντελεήμονας".

Στο Γάζι

Όλα είναι έτοιμα για την εκδήλωση της Καθαράς Δευτέρας στο Δήμο Μαλεβιζίου. Για μια ακόμα χρονιά, με τη συνεργασία των πολιτιστικών συλλόγων και των φορέων του Δήμου, η δημοτική Αρχή Μαλεβιζίου απευθύνει ανοικτή πρόσκληση προς όλους, να παρευρεθούν από τις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Μ. Κατσαμάνη του Γαζίου, να διασκεδάσουν, να απολαύσουν παραδοσιακά σαρακοστιανά εδέσματα, να χορέψουν και να τραγουδήσουν, ξεφεύγοντας έστω και για λίγο από την όχι και τόσο ευχάριστη καθημερινότητα.

Στην Ηλιούπολη Ηρακλείου

Παραδοσιακό εορτασμό της Καθαράς Δευτέρας διοργανώνουν ο δήμος Ηρακλείου σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ηλιούπολης στην 4η Δημοτική Κοινότητα του δήμου Ηρακλείου. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον χώρο του Σχολικού συγκροτήματος 11ου Λυκείου και 5ου Γυμνασίου της οδού Παπαπέτρου Γαβαλά 64 στην Ηλιούπολη.

Σαρακοστιανά φαγητά, παραδοσιακά εδέσματα, αλλά και καλλιτεχνικό πρόγραμμα με κρητικούς καλλιτέχνες με ελεύθερη είσοδο για το κοινό από τις 11:00 το πρωί θα δώσει σε όλους την ευκαιρία να περάσουν μερικές ευχάριστες ώρες με καλή παρέα και καλό φαγητό.

Στο τρέξιμο θα το ρίξουν στο Χαρασό

Με αγώνα δρόμου θα συνδυάσουν τα Κούλουμα ο Μορφωτικός και Εξωραϊστικός Σύλλογος Χαρασού «Άγιος Ευστάθιος», η Ενορία Χαρασού και ο Όμιλος Υπεραποστάσεων Κρήτης καθώς διοργανώνουν αγώνα για την Καθαρά Δευτέρα 14/03.

Η εκκίνηση του αγώνα έχει προγραμματιστεί για τις 11:30π.μ. και η απόστασή του είναι 5,6 χιλιόμετρα τρεξίματος ή πεζοπορίας. Η διαδρομή είναι Πλατεία Χαρασού, Βορίτσι, Παναγιά Κερά Ελεούσα και Πλατεία Χαρασού.

Χαρταετοί και φασολάδα στο Θραψανό

Ο Πολιτιστικός σύλλογος Θραψανού διοργανώνει πέταγμα χαρταετού στις Λιβάδες. Μετά θα ακολουθήσουν τα καθιερωμένα κούλουμα στην κεντρική πλατεία του χωριού, όπου θα προσφερθούν δωρεάν η παραδοσιακή φασολάδα και άλλα σαρακοστιανά εδέσματα σε όλους. Χορός και διασκέδαση καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας. 

Κούλουμα σε άλλα χωριά του Δήμου:

• Κούλουμα στους Αποστόλους. Ώρα έναρξης 13:00 μ.μ.

• Κούλουμα και Απαλέθια στον Καραβάδω. Ώρα έναρξης 10:00 π.μ.

• Κούλουμα στο Λευκοχώρι. Ώρα έναρξης 10:00 π.μ.

• Κούλουμα στους Ζωφόρους. Ώρα έναρξης 10:00 π.μ.

• 3ο εργαστήρι χαρταετού και Κούλουμα στο Σμάρι. Ώρα έναρξης 10:30 π.μ.

Με τους αρκουδιάρηδες στη Γέργερη

Τα Αποκριγιώματα αναβιώνουν την Καθαρή Δευτέρα στη Γέργερη, σε μία προσπάθεια των διοργανωτών να αναδείξουν τα παραδοσιακά έθιμα της περιοχής, που ζουν εδώ και αιώνες και διατηρούνται με πολύ μεράκι από μικρούς και μεγάλους.

Πολλά από τα δρώμενα δεν απαντώνται σε καμιά άλλη περιοχή της Ελλάδας. Χαρακτηριστικότερο από όλα είναι ο "αρκουδίστικος χορός" που έχει τις ρίζες του στην περιοχή και είναι ένα ακατάγραφο έθιμο που χαρακτηρίζει το αποκριάτικο ξεφάντωμα με τη συνοδεία λύρας σε ρυθμό μοναδικό και χορό ιδιαίτερο, βασισμένο σε ξεχωριστή δομή και βήματα, δημιουργώντας ταυτόχρονα πανδαιμόνιο από τον εκκωφαντικό ήχο κουδουνιών. Οι "αρκουδιάρηδες", όπως λέγονται οι χορευτές, είναι ντυμένοι με προβιές ζώων και φέρουν πάνω τους πολλά κουδούνια για να δημιουργούν εκκωφαντικούς ήχους.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε υπαίθριο χώρο στον κεντρικό δρόμο της Γέργερης, όπου παρουσιάζονται τα δρώμενα και οι αυθόρμητοι αυτοσχεδιασμοί όλων των συμμετεχόντων με τη συνεχή και ταυτόχρονη συνοδεία κρητικής παραδοσιακής μουσικής που θα πλαισιώνει σε όλη τη διάρκεια την εκδήλωση.

Στον απόηχο του Καρναβαλιού στο Ρέθυμνο

Αρμένοι: Αναβίωση εθίμου μουτζουρώματος

Γεράνι: Παρέλαση της Καμήλας, ώρα έναρξης 12:00. Αναβίωση εθίμου Καμήλας, παρέλαση αρμάτων, κέφι, χορός, πλούσια εδέσματα νηστίσιμα και μη και άφθονο κρασί. Διοργάνωση Πολιτιστικός Σύλλογος Γερανίου «ΤΟ ΚΑΜΑΡΙ».

Ελεύθερνα: Αναβίωση παραδοσιακού εθίμου Μπεγιράκι ή Ψηλογαϊδούρα από τους νέους του χωριού. Ώρα έναρξης 11:00.

Κουφή: Παραδοσιακά κούλουμα με φασολάδα, κρασί, σαρακοστιανά εδέσματα, πολύ κέφι, και καλή μουσική. Ώρα έναρξης 11:30 στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου Κούφης στην πλατεία της Αγ. Μαρίνας.

Δήμος Μυλοποτάμου

Μελιδόνι: Ο Πολιτιστικός σύλλογος Μελιδονίου σε συνεργασία με την τοπική κοινότητα Μελιδονίου και υπό την αιγίδα του δήμου Μυλοποτάμου θα αναβιώσει και φέτος στις 14: 30 στην πλατεία του χωριού, το έθιμο «το κλέψιμο της νύφης».

Δήμος Αμαρίου

Μέρωνας: 12:00: Παραδοσιακά δρώμενα. Οι Λεράδες, η Αρκούδα, ο Χότζας, ο Τσαγκάρης, το Προξενιό, η Καμήλα, παιχνίδια, παραδοσιακή μουσική & χορός.

Νευς - Αμάρι: Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αμαρίου Οψιγιά «Η Σάμιτος» και η Κοινωνική Ομάδα Γυναικών Αμαρίου, ανοίγουν τη Σαρακοστή στην αίθουσα του σχολείου στο Νευς Αμάρι με τη καθιερωμένη ζεστή φασολάδα.Αποδούλου: 11:00: Το έθιμο του Καντή θα αναβιώσει στα σοκάκια του Αποδούλου Αμαρίου. Μετά τον Καντή, στις 15:00, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αποδούλου θα προσφέρει ζεστή φασολάδα στην αίθουσα εκδηλώσεων του χωριού.

Δήμος Αγίου Βασιλείου

Αγία Γαλήνη: Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίας Γαλήνης διοργανώνει εκδήλωση στην κεντρική πλατεία του χωριού, προσφέροντας παραδοσιακή φασολάδα, νηστίσιμα εδέσματα και ντόπιο κρασί, προσφορά του Συλλόγου. Την εκδήλωση θα πλαισιώσει με κρητική μουσική το συγκρότημα του Μύρωνα Παπαδογιάννη. Έναρξη 12:00.


Πηγή: neakriti