Ασφυκτιά η αγορά της Κρήτης λόγω των capital controls - Ειδήσεις Pancreta

Κόσμος πολύς δημιούργησε το αδιαχώρητο χθες στην αγορά του Ηρακλείου, χωρίς ωστόσο να υπάρχει ακόμα μία ακριβής εκτίμηση για τον τζίρο που έκαναν τα καταστήματα εκείνα που αποφάσισαν να ανοίξουν. Την ίδια ώρα, πάντως, οι συνδικαλιστές των εμποροϋπαλλήλων διαμαρτύρονται έντονα για την απόφαση αυτή, πραγματοποιώντας χθες το πρωί γενική συνέλευση και στη συνέχεια περιοδεία στην αγορά, όπου και ενημέρωναν για τις θέσεις τους, με έντυπο υλικό, τους διερχόμενους καταναλωτές.

Πάντως, υπάρχουν και οι έμποροι εκείνοι που χθες δήλωναν ικανοποιημένοι από την κίνηση της αγοράς, αλλά και άλλοι που υποστήριζαν ότι, αν και ήταν πολύς ο κόσμος που κατέβηκε στην αγορά με την ευκαιρία των ανοικτών καταστημάτων αλλά και της παράλληλης έναρξης της "μίνι" εκπτωτικής περιόδου, δεν ήταν και ανάλογες οι αγορές που έγιναν. Κι αυτό διότι οι περισσότεροι κατέβηκαν στο κέντρο απλώς για να "χαζέψουν" και να κάνουν και έρευνα αγοράς, για να δουν αν θα μπορέσουν να ψωνίσουν κάποια πράγματα εντός των επόμενων ημερών.

Ωστόσο, οι καταστηματάρχες αισιοδοξούν ότι τις επόμενες ημέρες οι καταναλωτές θα "τιμήσουν" περισσότερο τα καταστήματά τους και θα εκμεταλλευτούν τις τελευταίες πριν τις γιορτές εκπτώσεις.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου Μανόλης Κουμαντάκης δήλωσε στη "Ν.Κ." ότι «ο κόσμος που κατέβηκε στην αγορά του Ηρακλείου ήταν πράγματι πολύς. Κυριάρχησε η έρευνα αγοράς. Αλλά έγιναν και ψώνια».

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα περισσότερα ανοιχτά καταστήματα ήταν στο κέντρο του Ηρακλείου, ενώ τα περιφερειακά ήταν κλειστά.

«Σήμερα έχει αρκετή κίνηση, αφού, εκτός από το γεγονός της Κυριακής, είναι καλή και η μέρα», λέει χαρακτηριστικά ο Μιχάλης Κουκουράκης, έμπορος στο κέντρο του Ηρακλείου.

Μεταξύ όμως των καταναλωτών που μας μίλησαν συναντήσαμε και το συνταξιούχο γεωπόνο Κωστή Παπαδάκη, που είπε ότι ο ίδιος κάνει έρευνα αγοράς. Στην ερώτησή μας αν συμφωνεί με το άνοιγμα των καταστημάτων Κυριακές, ο κ. Παπαδάκης λέει ότι «ναι, είναι κάτι που βοηθάει τους εργαζόμενους, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνεται όλες τις Κυριακές. Μπορεί και πρέπει να γίνεται συγκεκριμένες Κυριακές το χρόνο»...

Κάθετα αντίθετοι

Τόσο ο Εμπορικός Σύλλογος Ηρακλείου όσο και η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Ηρακλείου δηλώνουν κάθετα αντίθετοι με το μέτρο της λειτουργίας των καταστημάτων κατά την Κυριακή της έναρξης της "μίνι" εκπτωτικής περιόδου.

Αλλά, όπως έχουμε ξαναγράψει, η απόφαση αναφέρει ότι είναι στην προαιρετική ευχέρεια του κάθε καταστηματάρχη αν θα ανοίξει το κατάστημά του ή όχι.

Πάντως, χθες φάνηκε ότι πάνω από τα μισά καταστήματα του Ηρακλείου άνοιξαν κανονικά, παρά την αρνητική άποψη των εμπλεκόμενων φορέων και την απεργία που προκήρυξε η διοίκηση της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Ηρακλείου, η αντιπρόεδρος της οποίας Ελευθερία Χρυσού τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «τα καταστήματα είναι ανοιχτά. Αλλά εμείς καλούμε για άλλη μια φορά τον κόσμο, τους καταναλωτές, να δείξουν μία άλλη στάση. Να μην έρχεται κανείς να ψωνίζει τέτοιες μέρες.

Όλοι είμαστε εργαζόμενοι. Είναι ένα μέτρο που ξεκινάει από τον κλάδο του εμπορίου, όπως πολλά αντεργατικά μέτρα, και έρχεται να επεκταθεί σε όλους τους κλάδους. Και παρ' όλα αυτά, επειδή είναι και η απεργία στο εμπόριο, ερχόμαστε να κρούσουμε τον κώδωνα του κινδύνου, γιατί το μέτρο θα επεκταθεί από την πρώτη του Γενάρη για 52 Κυριακές το χρόνο»!

Κάλεσμα ΠΑΣΕΒΕ

Κάλεσμα προς όλους τους μικρούς εμπόρους και αυτοαπασχολούμενους να περιφρουρήσουν με κάθε μέσο την κυριακάτικη αργία εξέδωσε η ΠΑΣΕΒΕ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. δίνει συνέχεια στις κατευθύνσεις για την απελευθέρωση του ωραρίου και το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές. Η κατεύθυνση αυτή διαμορφώνει ακόμα πιο δύσκολες συνθήκες στη δραστηριότητα χιλιάδων μικροεπιχειρήσεων και μικρομάγαζων, αφού αυξάνει το λειτουργικό κόστος, χωρίς να αυξάνει αντίστοιχα τον τζίρο.

Την ίδια ώρα διευρύνει τη δυνατότητα των πολυκαταστημάτων, των μεγάλων εμπορικών και των mall να συγκεντρώσουν τον τζίρο, αξιοποιώντας την αντεργατική νομοθεσία.

Η πολιτική της κυβέρνησης είναι ενάντια στο μικρέμπορα, στη μικρή επιχείρηση.

Με τα μέτρα που θεσμοθετεί οδηγεί όλο και περισσότερους στο λουκέτο. Απαιτεί δουλειά ήλιο με ήλιο, 7 ημέρες την εβδομάδα. Δε φτάνει που μας φοροληστεύουν με ασύλληπτα ποσά, που διαλύουν το ασφαλιστικό μας σύστημα και κάθε κοινωνική παροχή, θέλουν να ξεχάσουμε τις οικογένειές μας, να μην έχουμε καθόλου χρόνο για ξεκούραση, ψυχαγωγία, κοινωνική και οικογενειακή συνεύρεση.

Τα επιχειρήματα που χρησιμοποιεί για πολιτικές που δήθεν θα τονώσουν την ανάπτυξη και τις μικρές επιχειρήσεις είναι στάχτη στα μάτια για να νομιμοποιήσει μια πολιτική που επιδιώκει να τονώσει, ακόμη περισσότερο, την κερδοφορία των πολυκαταστημάτων και των μεγάλων αλυσίδων. Είναι τα ίδια επιχειρήματα που ακούγαμε και από τις προηγούμενες κυβερνήσεις».

Χριστόφορος Παπαδάκης, Γεωργία Μακάκη


Πηγή: neakriti