Πέφτουν υπογραφές για παγκρήτια οργάνωση τυποποίησης και διακίνησης ελαιολάδου - Ειδήσεις Pancreta

Τρίτη, 21 Σεπτεμβρίου, στην αίθουσα συνεδριάσεων της Ένωσης Ηρακλείου συνεταιριστές από όλο το νησί, θα βρεθούν για να υπογράψουν το καταστατικό της πρώτης παγκρήτιας συνεταιριστικής οργάνωσης για την τυποποίηση και διακίνηση του ελαιολάδου της Κρήτης ως Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ), με την επωνυμία «ΑΕΣ ΚΡΗΤΩΝ ΕΝΩΣΙΣ ΑΕ».

Παράλληλα, θα οριστεί η προσωρινή 9μελής διοίκηση του παγκρήτιου φορέα για την τυποποίηση και την διακίνηση του έξτρα παρθένου κρητικού ελαιολάδου, από τους εκπροσώπους των Ενώσεων και των Αγροτικών Συνεταιρισμών που συμμετέχουν στο εγχείρημα.

Συγκεκριμένα, από την Ένωση Ηρακλείου αναμένεται να συμμετάσχει ο Σταύρος Γαβαλάς, από την Ένωση Πεζών ο Μανόλης Μπέρκης, από την Ένωση Μεσαράς ο Νίκος Ζαχαριουδάκης, από την Ένωση Ρεθύμνου ο Γιάννης Γλεντζάκης, από την Ένωση Μυλοποτάμου ο Μανόλης Κουγιουμτζής, από την Ένωση Μεραμβέλλου ο Νίκος Ζαχαριάδης, από την Ένωση Ιεράπετρας ο Χαράλαμπος Δραγασάκης, από την Ένωση Χανίων ο Χαρίλαος Βλαζάκης και από τον Αγροτικό Σύλλογο Γραμβούσας ο Βασίλης Κουτσαυτάκης. Διευθύνουσα σύμβουλος του φορέα θα είναι η πρώην αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα, Θεανώ Βρέντζου.

Η Περιφέρεια Κρήτης είχε καταθέσει τον Ιούνιο του 2018 φάκελο στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προκειμένου να χαρακτηριστεί ως Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης το κρητικό ελαιόλαδο και να τυποποιείται αποκλειστικά και μόνο στο νησί.

Η Κρήτη μια καλή χρονιά μπορεί να παράγει περίπου 100.000 τόνους ελαιόλαδο. Σίγουρα δεν θα είναι όλο αυτό ΠΓΕ γιατί υπάρχουν συγκεκριμένες προδιαγραφές παραγωγής. Στόχος της όλης προσπάθειας είναι να αυξηθεί η διακίνηση του τυποποιημένου κρητικού ελαιολάδου αλλά και να αυξηθούν οι εξαγωγές.

Παϊσιάδης Σταύρος

Πηγή: agrotypos.gr