Δήλωση του Δημάρχου Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινού για την Επέτειο του Ολοκαυτώματος στην Βιάννο - Ειδήσεις Pancreta

Συμπληρώθηκαν 78 χρόνια από τον ζοφερό Σεπτέμβριο του 1943, όταν, στην Βιάννο και στα χωριά της ευρύτερης περιοχής, συντελέστηκε ένα από ειδεχθέστερα εγκλήματα του Γερμανικού στρατού κατοχής, κατά την διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Από τις 14 ως τις 16 Σεπτεμβρίου 1943, οι Ναζιστικές δυνάμεις προχώρησαν ανενδοίαστα σε μαζικές εκτελέσεις, στην λεηλασία και στην καταστροφή περιουσιών, ξεκληρίζοντας ολόκληρα χωριά.Οι ωμότητες αυτές, με τις ολέθριες συνέπειες για τους κατοίκους της περιοχής, άφησαν ανεξάλειπτες πληγές και διαρκές πένθος, εντούτοις δεν κατόρθωσαν να υποτάξουν το φρόνημα των Κρητικών, που συνέχισαν με ακατάβλητο αντιστασιακό πνεύμα την δράση τους ως την απελευθέρωση του τόπου μας από τους Γερμανούς.

Τιμούμε την μνήμη των θυμάτων της Ναζιστικής θηριωδίας στην περιοχή της Βιάννου. Η θυσία τους παραμένει πάντα ζωντανή στην συλλογική μας μνήμη, και υπενθυμίζει τις υπέρτατες αξίες του Ανθρωπισμού και της Ειρήνης και τα δεινά που επιφέρει η Βία και η Βαρβαρότητα του Φασισμού.

  • Τον Δήμο Ηρακλείου εκπροσώπησε στις εκδηλώσεις μνήμης και τιμής για την 78η Επέτειο του Ολοκαυτώματος της Βιάννου, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γρηγόρης Πασπάτης.     

Πηγή: pancreta.gr