Κρήτη: 284 τα νέα κρούσματα - Εκρηκτική αύξηση στο ιικό φορτίο του Ηρακλείου - Ειδήσεις Pancreta
EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ
 
Σχεδόν 300 νέα κρούσματα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ στην Κρήτη - Εκρηκτική αύξηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα του Ηρακλείου.
 

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ, στην Κρήτη επιβεβαιώθηκαν συνολικά 284 νέα κρούσματα με τις ΠΕ Ηρακλείου και Ρεθύμνου να σημειώνουν τριψήφια νούμερα.

Συγκεκριμένα, στην ΠΕ Ηρακλείου εντοπίστηκαν 122 νέα κρούσματα ενώ στην ΠΕ Ρεθύμνου 106. Επίσης, 43 νέα κρούσματα εντοπίστηκαν στην ΠΕ Χανίων και 13 στην ΠΕ Λασιθίου.

Στο μεταξύ, μαζί με τα νέα κρούσματα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε και τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων για την επιδημιολογική επιτήρηση του ιού SARS-CoV-2 σε αστικά λύματα.

Αναλυτικά:

  • Ηράκλειο: Την τελευταία εβδομάδα, 5-11/7/21, στην πόλη του Ηρακλείου, συνεχίσθηκε η σημαντική αύξηση (+530%) του εβδομαδιαίου μέσου όρου στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων σε σχέση με την εβδομάδα 28/6-4/7/21. Η συγκέντρωση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα χαρακτηρίζεται μέτρια προς σχετικά υψηλή.
  • Χανιά: Την τελευταία εβδομάδα, 5-11/7/21, στην πόλη των Χανίων, ανακόπηκε η μείωση στην τιμή του ιικού φορτίου των αστικών λυμάτων που καταγραφόταν τις προηγούμενες εβδομάδες. Η σχετική αύξηση (+9%) που παρατηρήθηκε εμπίπτει μέσα στα όρια της εργαστηριακής αβεβαιότητας και δείχνει ότι το ιικό φορτίο στην πόλη παρέμεινε ουσιαστικά σταθερό σε σχέση με την εβδομάδα 28/6-4/7/21.
  • Ρέθυμνο: Την τελευταία εβδομάδα, 5-11/7/21, στην πόλη του Ρεθύμνου, συνεχίσθηκε η αύξηση (+84%) του εβδομαδιαίου μέσου όρου στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων σε σχέση με την εβδομάδα 28/6-4/7/21. Οι τιμές του ιικού φορτίου ανέρχονται πλέον σε σχετικά υψηλά επίπεδα.
  • Άγιος Νικόλαος: Την τελευταία εβδομάδα, 5-11/7/21, στον Άγιο Νικόλαο, τέθηκε σε επαναλειτουργία ο αυτόματος δειγματολήπτης μετά από πέντε (5) εβδομάδες. Στα τελευταία δύο δείγματα της εβδομάδας 5-11/7/21 καταγράφηκε ιικό φορτίο σε χαμηλά προς μέτρια επίπεδα και μένει να αξιολογηθεί η τάση μετά τον έλεγχο των δειγμάτων της τρέχουσας εβδομάδας, 12-18/7/21.

Πηγή: efsyn.gr