"ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ": Σύσταση Κέντρου Μικρασιατικού Πολιτισμού - Ειδήσεις Pancreta

Σε συνέχεια της πρόσφατης συνάντησης, μετά από πρόσκληση της τοπικής κοινότητας Νέας Αλικαρνασσού, που έλαβε χώρα στη Νέα Αλικαρνασσό με θέμα τη σύσταση Κέντρου Μικρασιατικού Ελληνισμού θα θέλαμε, μέσω της παρούσης επιστολής, να κάνουμε, ως παράταξη, γνωστή τη θέση μας στο σύνολο των Δημοτών ώστε να μην υπάρχουν παρερμηνεύσεις, τυχών παρεξηγήσεις και κενά.

Θα πρέπει να ξεκινήσουμε λέγοντας ότι στη συνείδηση τη δική μας, ο πολιτισμός θα πρέπει να ενώνει και όχι να αποτελεί αντικείμενο διαφωνίας και αντιπαράθεσης και με αυτή την αρχή θα πρέπει να προσεγγίζουμε όλα τα ζητήματα που τον αφορούν.

Καταρχάς θέλουμε να κάνουμε σαφές ότι η σύσταση Κέντρου Μικρασιατικού ελληνισμού ήταν στις προεκλογικές θέσεις της παράταξης και παραμένει προτεραιότητα ως ελάχιστη απόδοση φόρου τιμής στου Μικρασιάτες του Δήμου Ηρακλείου αλλά και ως ένας φορέας διάσωσης, διατήρησης και διάδοσης της ιστορικής μνήμης. Επίσης θεωρούμε ότι η χωροθέτηση του Κέντρου θα πρέπει να γίνει στην Νέα Αλικαρνασσό ως το μεγαλύτερο θυλάκα οικογενειών Μικρασιατών αλλά και ως ιστορική έδρα του δήμου Ηρακλείου, κάνοντας πράξη και την αποκέντρωση που επίσης ήταν στις προεκλογικές μας θέσεις.

Σε σχέση με την πρόταση της τοπικής κοινότητας αλλά και των 14 μικρασιατικών σωματείων η παράταξης μας ακολουθεί την πάγια θέση της, δηλαδή ότι με σεβασμό και υπευθυνότητα θα πρέπει να αντιμετωπίζεται η Δημόσια - Δημοτική περιουσία και η όποια χρήση θα πρέπει να προκύπτει έπειτα από μελέτη λαμβάνοντας υπόψη τις ευρύτερες ανάγκες των δημοτών, τις δυνατότητες του Δήμου αλλά και να απαντά στα ζητήματα βιωσιμότητας του εκάστοτε εγχειρήματος.

Ως εκ τούτου προτείνουμε άμεσα,

1) Την εκπόνηση μελέτης καταγραφής της ιστορικής μνήμης και εκθεμάτων – κειμήλιων Μικρασιατών.

2) Αρχιτεκτονική – μουσειολογική μελέτη για να προκύψουν οι ανάγκες στέγασης του Κέντρου

3) Μεταβατικά να στεγαστεί το Κέντρο στην Ηροδότειο σχολή, κτίριο περίπου 800τμ και με 1,5 στρέμμα αύλειο χώρο ώστε να προλάβουν να γίνουν οι εκδηλώσεις μνήμης των 100 χρόνων από την μικρασιατική καταστροφή το έτος 2022

Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

ΣΙΣΑΜΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΠΕΡΙΣΙΝΑΚΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΩΝΣΤΑΣ
ΝΙΩΤΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
 

Τοποθέτηση του επικεφαλής της παράταξης "ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ" , Γιώργου Σισαμάκη

Ευχαριστώ Πρόεδρε. Να σας χαιρετίσω όλους κι εγώ, να σας ευχαριστήσω για την πρόσκληση και να σας συγχαρώ για τις πρωτοβουλίες που λαμβάνετε το τελευταίο διάστημα για την ανάδειξη των ζητημάτων της Αλικαρνασσού. Πολύ σωστά Πρόεδρε είπες για το Σχέδιο Πόλης, το Φάρος ως μια πρόταση,  το Ειδικό Χωρικό της Αλικαρνασσού που μπορεί να μην αναφέρθηκε αλλά κατά την άποψη μου να είναι  κυρίαρχο ζήτημα το οποίο θα πρέπει να είναι ψηλά στην ατζέντα καθώς καθορίζει εν πολύς τα επόμενα χρόνια όχι μόνο της Αλικαρνασσού αλλά και του Ηρακλείου.

Επίσης είναι και άλλα ζητήματα λειτουργίας της πόλης, καθημερινότητας, κυκλοφοριακά, αναβάθμισης κλπ., τα οποία δρομολογούνται σιγά σιγά. Ο Παπά Κωστής, που βάζει τα ζητήματα στη σωστή τους θέση κατά την άποψη τη δική μου πάντα. Το προσεγγίζει καταρχάς κοινωνιολογικά και πως όλοι μαζί πρέπει να λάβουμε αποφάσεις και μετά πηγαίνει στο δια ταύτα αν συμφωνεί ή όχι. Εγώ λοιπόν θα σας πω ότι κατά την άποψη τη δική μας και στην συνείδηση τη δική μας, ο πολιτισμός είναι κάτι που ενώνει και όχι κάτι που θα πρέπει να αποτελέσει ένα αντικείμενο διαφωνίας και αντιπαράθεσης κι με αυτό τον τρόπο αν θέλετε θα πρέπει να το προσεγγίσουμε όλοι μας.

Επί της αρχής και επί της πρότασης, δεν διαφωνεί κανείς να γίνει Κέντρο Μικρασιατικού Πολιτισμού. Εξάλλου, Πρόεδρε, το ξέρεις πάρα πολύ καλά εδώ στην Αλικαρνασσό διαχρονικά τα τελευταία 20 χρόνια τουλάχιστον που θυμάμαι εγώ, πάντα ζητάμε και προσπαθούμε να στήσουμε ένα Κέντρο Μικρασιατικού Ελληνισμού. Δεν διαφωνεί κανείς και όχι μόνο δεν διαφωνεί αλλά θεωρούμε επιβεβλημένη την ανάγκη αυτό να χωροθετηθεί στη Νέα Αλικαρνασσό και για τα ζητήματα που διαχρονικά έχει η Νέα Αλικαρνασσός αλλά βέβαια και το ότι αποτελεί τον μεγαλύτερο θύλακα των Μικρασιατών, θεωρούμε ότι θα πρέπει αρχικά να συζητήσουμε εδώ και να συναποφασίσουμε όλοι μας.

Σε σχέση με τη συγκεκριμένη πρόταση του «Φάρος» ούτε συμφωνώ ούτε διαφωνώ. Το ίδιο θα σας έλεγα με οποιαδήποτε άλλη πρόταση κι αν κάνατε. Για παράδειγμα, θα λέγατε θέλουμε να πάμε στη Λότζια, ούτε συμφωνώ ούτε διαφωνώ. Θέλαμε να πάμε σ’ ένα άλλο κτίριο, στο Πολιτιστικό, ούτε συμφωνώ ούτε διαφωνώ. Εδώ στην παρέα μας έχουμε κι δυο μηχανικούς, οι οποίοι ξέρουν πάρα πολύ καλά ότι για να τελεσφορήσει μία ιδέα, μία πρόταση και να χωροθετηθεί και να επιλέξεις κάτι το 2021 πρέπει να ξεκινήσεις από μια μελέτη κι εγώ αυτό που μπορώ σήμερα  να σας πω είναι το εξής:

Δεσμεύομαι αύριο το πρωί με την Αριστέα την Πλεύρη να κάνουμε μια αναμόρφωση του προϋπολογισμού και να γίνει καταρχάς μια μελέτη καταγραφής και τεκμηρίωσης των κειμηλίων και της ιστορικής μνήμης των μικρασιατικών σωματείων στο σύνολο τους.

Τι θα προσδώσει αυτό στην όλη πρόταση αρχικά; Θα δούμε πόσα κειμήλια, πόσες φωτογραφίες, πόσα εκθέματα εν πάση περιπτώσει μπορούμε να έχουμε ώστε να μας προσδιορίσει και το χώρο που θέλουμε. Εγώ δεν λέω σας ότι ο Φάρος δεν κάνει, λέω ότι μπορεί να είναι μικρός, μπορεί να είναι μεγάλος, μπορεί να απαιτηθεί να γίνει μικτή χρήση, μπορεί να γίνει μια καφετέρια για να συντηρηθεί. Θα πρέπει να δούμε τα ζητήματα βιωσιμότητας.

Επίσης, όταν μιλάμε για δημόσια περιουσία θα πρέπει να το προσεγγίζουμε με πολύ μεγάλη  υπευθυνότητα την όποια πρόταση κάνουμε. Εγώ θα σας δώσω ένα στοιχείο που πήρα εχθές. Γνωρίζετε ότι ο Δήμος Ηρακλείου πληρώνει σε ετήσια βάση 950.000€ σε μισθώματα για να καλύψει τις διοικητικές του ανάγκες; Σας το λέω λοιπόν, αυτό είναι το ποσό 921.000€. Άρα εκ των πραγμάτων δεν πρέπει η Δημοτική Αρχή, το Δημοτικό Συμβούλιο να συμπεριλάβει το σύνολο του σχεδιασμού και των αναγκών ώστε να επιλέξει τελικά τι θα κάνει; Και επαναλαμβάνω είμαστε οι πρώτοι που λέμε ΝΑΙ, πρέπει να γίνει Μουσείο Μικρασιατικού Ελληνισμού, πρέπει να γίνει στη Νέα Αλικαρνασσό και πρέπει να εκμεταλλευτούμε αν θέλετε και την συνθήκη των 100 χρόνων του Μικρασιατικού Ελληνισμού που είναι του χρόνου είτε μεταβατικά να επιλέξουμε ένα χώρο ο οποίος είναι ήδη διαθέσιμος και μεταβατικά να πάμε εκεί και μακροπρόθεσμα μέσα από μια μελέτη να επιλέξουμε το χώρο που θα πάμε.

Εγώ ζήτησα και μίλησα με κάτι μελετητές και μου είπαν ότι αυτό που τώρα μπορούμε να σου δώσουμε είναι το τι απαιτείται σε τίτλους όμως όχι σε τετραγωνικά, σε τίτλους αλλά «Μουσείο Μικρασιατικού Ελληνισμού» σε επίπεδο τετραγωνικών δεν μπορεί να προκύψει αύριο το πρωί.   Εσείς θα μας πείτε να κάνουμε πρώτα την καταγραφή της ιστορικής μνήμης, των κειμηλίων κλπ και θα σας πούμε σε δεύτερο χρόνο τι απαιτείται από μηδενική βάση. Και επαναλαμβάνω μπορεί τελικά ο Φάρος να είναι μικρός. Δεν λέω ότι είναι μεγάλος και δεν λέω ότι κάνει ή δεν κάνει. Πρέπει όμως να προκύπτει αυτή η ανάγκη και η χωροθέτηση μέσα από μια μελέτη. Μιλάμε για δημόσια περιουσία, θέλει μια υπευθυνότητα παραπάνω. Και πραγματικά μακάρι να συμφωνήσουμε όλοι να πιέσουμε να ξεκινήσουμε τις διαδικασίες όπως είπε ο Ηλίας ο Λυγερός να ξεκινήσουν οι διαδικασίες μελετών, ωρίμανσης, χρηματοδοτικών εργαλείων ώστε να το δούμε να υλοποιείται.


Πηγή: pancreta.gr