Συνεχίζεται η επίσκεψη Μενδώνη στην Κρήτη - Σε Γόρτυνα και Φαιστό η υπουργός - Ειδήσεις Pancreta

Η Λίνα Μενδώνη σε συνάντησή της με τον περιφερειάρχη Κρήτης και βουλευτές.

Στην Κρήτη βρίσκεται από το πρωί της Πέμπτης η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, η οποία θα έχει μέχρι και το Σάββατο, επαφές με υπηρεσιακούς παράγοντες και φορείς της αυτοδιοίκησης, ενώ θα επισκεφθεί και αρχαιολογικούς χώρους.

H υπουργός Πολιτισμού, ξεκίνησε την επίσκεψή της στην Κρήτη, με αυτοψία στο έργο του Νέου Αερολιμένα Καστελίου και συνάντηση με τον δήμαρχο Μινώα Πεδιάδος, ενώ αμέσως μετά είχε επαφές με τον περιφερειάρχη Κρήτης και υπηρεσιακά στελέχη της Περιφέρειας και του υπουργείου Πολιτισμού.

Η ίδια μετά από την ενημέρωση που είχε για την πορεία των εργασιών αλλά και την συνάντηση που είχε με τους εμπλεκόμενους φορείς δήλωσε πως «θα γίνουν μία σειρά ενέργειες ώστε να εξασφαλιστεί η τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων στο σπουδαίο αυτό αναπτυξιακό έργο» και τόνισε πως «μόλις ολοκληρωθούν οι αναγκαίες αρχαιολογικές εργασίες, θα προχωρήσει κανονικά το έργο».

Η Λίνα Μενδώνη στο εργοτάξιο του υπό κατασκευή νέου αερολιμένα στο Καστέλλι Παδιάδος.
e-kriti.gr
 

Ως προς τα αρχαία που έχουν βρεθεί στην περιοχή τα χαρακτήρισε «ταπεινά» λέγοντας πως χρονολογούνται στην ύστερη ρωμαϊκή περίοδο.

Η Λίνα Μενδώνη κατά τη συνάντησή του με τον δήμαρχο Μινώα-Πεδιάδος.
cretapost.gr
 

Η υπουργός Πολιτισμού επισκέφθηκε τον περιφερειάρχη και συζήτησαν με τη συμμετοχή αιρετών και υπηρεσιακών στελεχών του Υπουργείου Πολιτισμού και της Περιφέρειας Κρήτης όλα τα έργα που εξελίσσονται καθώς και όσα ωριμάζουν. 

Στο πλαίσιο της συνεργασίας των δύο φορέων, ανακοινώθηκε ότι προετοιμάζεται η σειριακή εγγραφή των μινωικών ανακτόρων της Κρήτης στον κατάλογο πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco. Το Υπουργείο Πολιτισμού και η Περιφέρεια Κρήτης, έχουν διαθέσει από κοινού 300.000 ευρώ προκειμένου μέσα στα επόμενα δύο χρόνια να είναι έτοιμος ο φάκελος υποψηφιότητας για να υποβληθεί στην Unesco.   

Η Λίνα Μενδώνη σε συνάντησή της με τον περιφερειάρχη Κρήτης.
 

Η κα Μενδώνη έκανε λόγο για «μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση» και δήλωσε πως «τα μινωικά ανάκτορα πέρα από την ιδιαιτερότητα που έχουν και προσδίδουν μια μοναδικότητα πολιτιστικής φυσιογνωμίας στην Κρήτη, μπορούν να αποτελέσουν μια εξαιρετικά σημαντική πολιτιστική διαδρομή, με την έννοια της αναπτυξιακής λογικής που αποκτά μια πολιτιστική διαδρομή, όπου εμπλέκονται ο δημόσιος και ο ιδιωτικός φορέας, οι υπηρεσίες του υπουργείου, η άυλη πολιτιστική κληρονομιά, ακόμα και οι επιχειρήσεις τουρισμού και γαστρονομίας». 

Η υπουργός Πολιτισμού υπογράμμισε τη συμβολή του Υπουργείου στην ανάδειξη των μινωικών ανακτόρων, με δύο έργα που θα ξεκινήσουν το 2022 στη Φαιστό και στα Μάλια καθώς ενέταξε τις βασικές υποδομές των δύο ανακτορικών συγκροτημάτων στα έργα τα οποία χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης, στην ευρύτερη πρόταση για την προστασία του πολιτιστικού αποθέματος από την κλιματική αλλαγή.

Η επίσκεψη της κας Μενδώνη στην Κρήτη συνεχίζεται την Παρασκευή. Η κ. Μενδώνη θα επισκεφθεί τον αρχαιολογικό χώρο Γόρτυνας και το υπό κατασκευή Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσαράς αλλά και τον αρχαιολογικό χώρο Φαιστού, ενώ θα έχει συναντήσεις με τους δημάρχους Γόρτυνας και Φαιστού.

Το Σάββατο η κα Μενδώνη θα έχει συναντήσεις με τους δημάρχους Αγ. Νικολάου Λασιθίου και Μαλεβιζίου ενώ το μεσημέρι θα πραγματοποιήσει αυτοψία στα Νεώρια και στα Ενετικά Τείχη του Ηρακλείου και στην συνέχει θα έχει συνάντηση με τον δήμαρχο Ηρακλείου.


Πηγή: efsyn.gr