Κινητοποιήσεις και στην Κρήτη ενάντια στο εργασιακό νομοσχέδιο - Ειδήσεις Pancreta
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
 
Στις απεργιακές κινητοποιήσεις της Πέμπτης 10 Ιουνίου θα συμμετέχουν σωματεία, οργανώσεις και κόμματα της Κρήτης, με αφορμή την ψήφιση του νέου εργασιακού νομοσχεδίου του Υπουργείου Εργασίας.
 

Στο Ηράκλειο θα πραγματοποιηθούν οι εξής συγκεντρώσεις: στις 10 το πρωΐ της Πέμπτης στην πλατεία Ελευθερίας και την ίδια ώρα στο άγαλμα του Βενιζέλου.

Στις κινητοποιήσεις καλούν οι ομάδες Γυναικών των δήμων Ηρακλείου, Μαλεβιζίου και Φαιστού, το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών - Παράρτημα Ηρακλείου, το νομαρχιακό τμήμα Ηρακλείου της ΑΔΕΔΥ, η Αγωνιστική Παρέμβαση Εκπαιδευτικών ν.Ηρακλείου, οι σύλλογοι Εκπαιδευτικών «Δ. Θεοτοκόπουλος» και «Φαιστός», η ΕΛΜΕ Ηρακλείου, το Σωματείο Εργαζομένων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου κ.α..

Στην απεργιακή συγκέντρωση της 10ης Ιουνίου στην πλατεία Ελευθερίας καλούν επίσης οι εξής εργατικοί φορείς του Ηρακλείου που πρόσκεινται στο ΠΑΜΕ: Συνδικάτο Οικοδόμων και Συναφών επαγγελμάτων Ηρακλείου, Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου, Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών Ηρακλείου, Σωματείο Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών «ΓΑΛΑΤΕΙΑ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ», Παράρτημα Κρήτης του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου, Σύλλογος Ωρομισθίων-Αναπληρωτών Σχολών ΚΕΤΕΚ-ΤΕΕ ΟΑΕΔ , Σωματείο Συνταξιούχων Ηρακλείου.

Κάλεσμα για συμμετοχή στην 24ωρη πανελλαδική απεργία την Πέμπτη 10 Ιουνίου απευθύνει το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Ηρακλείου το οποίο συμμετέχει στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου στις 11:00.

Ανάλογες κινητοποιήσεις θα γίνουν και στα Χανιά. Τα σωματεία και οι οργανώσεις δίνουν ραντεβού στις 10 το πρωΐ της Πέμπτης στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς. Στις κινητοποιήσεις θα συμμετέχουν η Ένωση Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων ν.Χανίων, το Σωματείο Επισιτισμού Ν. Χανίων, το Σωματείο Τροφίμων και Ποτών Ν. Χανίων, ο Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση Ν. Χανίων, η Ένωση Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ν. Χανίων, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Χανίων κ.α..

Συλλαλητήριο για την απεργία θα πραγματοποιηθεί και στο Ρέθυμνο. Το κάλεσμα γίνεται για συγκέντρωση στις 11 το πρωΐ στο Εργατικό Κέντρο της πόλης στο οποίο ανακοίνωσαν πως θα συμμετέχουν το Συνδικάτο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ρεθύμνου, το Νομαρχιακό Τμήμα Ρεθύμνου της ΑΔΕΔΥ, η Ένωση Συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Ρεθύμνου, το Σωματείο Ξενοχοϋπαλλήλων και Υπαλλήλων Συναφών Επαγγελμάτων Ν. Ρεθύμνου

Απεργιακές κινητοποιήσεις θα πραγματοποιηθούν και στον νομό Λασιθίου. Το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού, Τουρισμού, Ξενοδοχείων & Συναφών Επαγγελμάτων Ν. Λασιθίου "ΤΑΛΩΣ" καλεί σε συγκεντρώσει: στον Αγ. Νικόλαο, 10:30π.μ. στην Μαρίνα, στην Σητεία 10:30π.μ. στην κεντρική πλατεία και στην Ιεράπετρα 10:30 στην κεντρική πλατεία.

Τέλος, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π. Ε. Ιεράπετρας Λασιθίου «Μαρία Λιουδάκη» καλεί τα μέλη του να συμμετάσχουν μαζικά στην 24ωρη απεργία την Πέμπτη 10 Ιουνίου και στην απεργιακή συγκέντρωση στην είσοδο του Δημαρχείου Ιεράπετρας στις 12:00.


Η κοινή ανακοίνωση των σωματείων Ηρακλείου:

«Τα σωματεία μας καλούν κάθε συνδικάτο, κάθε εργαζόμενο, συνδικαλιστή, επιτροπή αγώνα σε Μαζική και Μαχητική Συμμετοχή στην οργάνωση του αγώνα ενάντια στο Νομοσχέδιο – έκτρωμα που ετοιμάζει η Κυβέρνηση για τα εργασιακά.

8 Ώρες Δουλειά – 8 Ώρες Ανάπαυση – 8 Ώρες Ελεύθερος Χρόνος

Αυτή η ιστορική κατάκτηση της εργατικής τάξης θέλουν να γίνει με μια μονοκοντυλιά 13 ώρες δουλειά την μέρα με μείωση μισθών! Θέλουν να τσακίσουν την υγεία και την ζωή των εργαζομένων για τα κέρδη των Αφεντικών.

ΔΕ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ! – Το νομοσχέδιο να Αποσυρθεί ΤΩΡΑ!

Η Κυβέρνηση της ΝΔ, πατώντας στον δρόμο που έστρωσε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θέλει να επιβάλει την ΤΖΑΜΠΑ ΔΟΥΛΕΙΑ. Μιλάνε για «ελεύθερο χρόνο για την φροντίδα των παιδιών» αυτοί που έκλεισαν παιδικούς σταθμούς, που δεν προσλαμβάνουν δασκάλους για τα σχολεία! Θέλουν να δουλεύει ο εργαζόμενος σα σκλάβος, χωρίς να πληρώνεται επιβάλλοντας δουλειά 7 μέρες την βδομάδα, 13 ώρες την μέρα!

ΩΡΑΡΙΑ ΕΞΟΝΤΩΣΗΣ – ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΙΣ ΚΥΡΙΑΚΕΣ

ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΗΧΑΝΕΣ

Η ζωή μας, οι συνθήκες δουλειάς οι δικές μας και των παιδιών μας, οι μισθοί μας, βρίσκονται στο κρεβάτι του Προκρούστη. Θέλουν να κόψουν τα χέρια και τα πόδια μας. Να μας πάρουν ακόμα και το δικαίωμα της συλλογικής διεκδίκησης και οργάνωσης, την απεργία και την δράση των σωματείων μας ώστε να μείνουμε ανυπεράσπιστοι απέναντι στην εργοδοσία.

ΛΑΣΤΙΧΟ ΩΡΑΡΙΑ-ΛΑΣΤΙΧΟ ΖΩΗ

ΟΡΓΑΝΩΣΟΥ ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ

Αυτοί που διέλυσαν κάθε ελεγκτικό μηχανισμό που υπήρχε υπέρ του εργαζόμενου και άφησαν τους εργαζόμενους έρμαιο της εργοδοσίας ακόμη και μέσα στην πανδημία μιλάνε για νομοσχέδιο «προστασίας της εργασίας». Φτάνουν στο σημείο να μετατρέψουν την Επιθεώρηση Εργασίας σε ΜΚΟ και βάζουν επικεφαλής της τον διαβόητο Σκέρτσο, πρώην Πρόεδρο του Συνδέσμου των Βιομηχάνων! Ο υπουργός Χατζηδάκης, γίνεται ο μεγαλύτερος σφαγέας των εργαζομένων και Μέγας Προστάτης της Εργοδοσίας. 

ΠΑΡΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΟΥ

ΤΩΡΑ πρέπει να δοθεί αποφασιστική απάντηση. Τώρα να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας. Να μην επιτρέψουμε στην Κυβέρνηση να μας πάει 100 χρόνια πίσω. Την στιγμή που βιομήχανοι, μεγαλέμποροι και τραπεζίτες αυξάνουν τα κέρδη τους μέρα με την μέρα, θέλουν εμείς να βυθιστούμε σε ακόμη μεγαλύτερη φτώχεια. Να δουλεύουμε περισσότερο και να πληρωνόμαστε λιγότερο!

ΔΕ ΘΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΣΚΛΑΒΟΙ ΤΟΥ 21ου ΑΙΩΝΑ

Με απειλές, ψέματα και συκοφαντίες προσπαθούν να τρομοκρατήσουν και να αποπροσανατολίσουν τους εργαζόμενους ώστε να κρύψουν τους πραγματικά αντεργατικούς σχεδιασμούς τους, για να ξεπεράσουν την κρίση τους οι επιχειρηματικοί όμιλοι.

Εμείς έχουμε υποχρέωση αυτό που μας κληροδότησαν οι γονείς μας, το 8ωρο και τα δικαιώματα, να το παραδώσουμε εμείς στα παιδιά μας. Εκπροσωπούμε το δίκιο των πολλών, της εργατικής τάξης. Εμείς παράγουμε τα κέρδη τους, εμείς είμαστε αυτοί που οικοδομούμε το μέλλον, εμείς είμαστε που τραβάμε την κοινωνία μπροστά. Δε θα αφήσουμε να γυρίσουν πίσω το ρολόι της Ιστορίας!

Δεν θα τους περάσει.

Απαιτούμε εδώ και τώρα η κυβέρνηση να πάρει πίσω το αντεργατικό έκτρωμα.

  • Να καταργηθούν όλοι οι αντεργατικοί νόμοι που τσάκισαν μισθούς, δικαιώματα, ασφάλιση, συντάξεις. 
  • Να καταργηθούν οι νόμοι της διευθέτησης του χρόνου εργασίας. Παλεύουμε και διεκδικούμε σταθερή και μόνιμη δουλειά, 7ωρο- 35ωρο- 5νθήμερο.
  • Απαιτούμε να καταργηθούν οι αντεργατικοί νόμοι που πέρασαν εν’ μέσω πανδημίας, το λεγόμενο «μίνι εργασιακό» του κου Χατζηδάκη.
  • Κανένας περιορισμός και εμπόδιο στη δράση των συνδικάτων, το δικαίωμα της απεργίας και των διαδηλώσεων.

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 10 ΙΟΥΝΗ 10πμ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ».


Η κοινή ανακοίνωση σωματείων των Χανίων:

«Τα πρωτοβάθμια σωματεία του Νομού Χανίων που όλο το προηγούμενο διάστημα μπήκαμε μπροστά σε αγωνιστικές πρωτοβουλίες, συντονίσαμε την δράση μας με συσκέψεις, οργανώσαμε την επιτυχημένη απεργιακή συγκέντρωση στις 6 Μάη, υποδεχτήκαμε αγωνιστικά το Σάββατο 29 Μαϊου τον Πρωθυπουργό και την κυβέρνησή του, συνεχίζουμε ακόμα πιο δυναμικά.

Τώρα είναι η ώρα να φτάσει σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε γειτονιά το σύνθημα που τα σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ ανάρτησαν στον λιμενοβραχίονα του παλιού λιμανιού των Χανίων: «Η ανάπτυξη τους τσακίζει τις ζωές μας! Πάρτε πίσω το νόμο έκτρωμα για τα εργασιακά».

Είναι ώρα ευθύνης για κάθε εργαζόμενο , για κάθε τίμιο συνδικαλιστή!

Έχει έρθει η ώρα να μπούμε όλη στην μάχη ενάντια στο νομοσχέδιο-τερατούργημα που φέρνει η κυβέρνηση, για να αποτελειώσει ότι έχει απομείνει από τα εργασιακά μας δικαιώματα και διαλύσει την συνδικαλιστική οργάνωση και δράση των εργαζομένων.

«Αυτό το έκτρωμα δεν παίρνει διορθώσεις ούτε βελτιώσεις. Απορρίπτεται από τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα. Να μην κατατεθεί!

Καλούμε όλα τα σωματεία του Νομού μας να προετοιμάσουν αγωνιστικά την απεργία στις 10 Ιουνίου, πυκνώνοντας το απεργιακό μπλοκ των εκατοντάδων συνδικαλιστικών οργανώσεων που δίνουν σε όλη την χώρα την μάχη, ώστε να νεκρώσουν τα πάντα σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Καλούμε σε κοινή δράση τους φορείς των αυτοαπασχολούμενων , των μικρών επαγγελματιών που πλήττονται εξίσου από την βαρβαρότητα του αντεργατικού νομοσχεδίου.

Για άλλη μια φορά μπροστά σε αυτήν την προσπάθεια στάθηκε εμπόδιο η ηγεσία της ΓΣΣΕ, που είναι πλήρως ενσωματωμένη στα εργοδοτικά και κυβερνητικά σχέδια, ως μηχανισμός του ΣΕΒ και της κυβέρνησης. Είναι οι ίδιοι που όλο το προηγούμενο διάστημα δεν «έβλεπαν» κανένα νομοσχέδιο και αποκαλούσαν «γελοίους» όλους τους συνδικαλιστές που προσπαθούσαν να οργανώσουν την πάλη των εργαζομένων.

Η γνωστή εργατοπατερίστικη ομάδα ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ-ομάδας Βασιλόπουλου παραδέχτηκαν  ότι όχι απλά γνώριζαν την ύπαρξη του νομοσχεδίου, αλλά διαπραγματεύονταν με την κυβέρνηση για την «βελτίωσή» του. Αγνόησαν προκλητικά τις δεκάδες αποφάσεις σωματείων, ομοσπονδιών, της ΑΔΕΔΥ, αλλά και εργατικών κέντρων σε όλη την χώρα που καλούσαν σε απεργία στις 3 Ιουνίου, θέλοντας να αποσυντονίσουν και να καθυστερήσουν το απεργιακό μέτωπο που διαμορφώνεται. Συνεχίζουν να παίζουν το παιχνίδι της κυβέρνησης όπως έκαναν μπροστά και στον εορτασμό της εργατικής Πρωτομαγιάς. Από κοντά και η πλειοψηφία της διοίκησης του Εργατικού κέντρου Χανίων που όλο το προηγούμενο διάστημα, είχε πάθει αφωνία και η μόνη κουβέντα που ψέλλιζαν  ήταν ότι περιμένουν την ηγεσία της ΓΣΣΕ για να τους πει τι να κάνουν.

Να δυναμώσει το απεργιακό μέτωπο

«Λογαριάζουν, όμως, χωρίς τον ξενοδόχο! Ο σχεδιασμός τους δεν θα περάσει! Τα εργατικά συνδικάτα θα παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις για να δημιουργηθεί και να δυναμώσει το απεργιακό μέτωπο, για να κλιμακωθεί ο αγώνας. Οι εργαζόμενοι μπορούν να πάρουν την υπόθεση της απεργίας και της επιτυχίας της στα δικά τους χέρια»,

Παλεύουμε για:

Να αποσυρθεί τώρα το νομοσχέδιο – τερατούργημα.

Να καταργηθούν οι αντεργατικοί νόμοι και των τριών μνημονίων που έχουν επιβάλει για λογαριασμό της μεγαλοεργοδοσίας μία εργασιακή ζούγκλα. Καλούμε όλα τα συνδικάτα κάθε συνδικαλιστή και συνολικά τους εργαζόμενους να στηρίξουν την πρόταση εκατοντάδων σωματείων ομοσπονδιών και εργατικών κέντρων για την κατάργηση του αντεργατικού πλαισίου και την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Να αναδείξουμε τις σύγχρονες ανάγκες μας για δουλειά και ζωή με δικαιώματα. Αυξήσεις στους μισθούς, τις συντάξεις, τις κοινωνικές παροχές. 7ωρο – 5ημερο – 35ωρο.

Το νομοσχέδιο που εκφράζει την καπιταλιστική βαρβαρότητα δε διορθώνεται, δε βελτιώνεται! ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΤΩΡΑ! Μπροστά οι σύγχρονες ανάγκες των εργαζόμενων!».

  • Πέμπτη 3 Ιουνίου οργανώνουμε μαζικές εξορμήσεις-παρεμβάσεις σε χώρους δουλειάς για την ενημέρωση των εργαζομένων.
  • Πέμπτη 10 Ιουνίου οργανώνουμε απεργιακή συγκέντρωση στις 10:00 π.μ στην Πλατεία της Δημοτικής Αγοράς».

Η ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ:

Δίνουμε τη μάχη να μην ψηφιστεί το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο, που κλιμακώνει την επίθεση σε δικαιώματα και κατακτήσεις, που κερδήθηκαν με αγώνες εδώ και έναν αιώνα. Το νομοσχέδιο φέρει νέο συντριπτικό πλήγμα στο 8ωρο και στο σταθερό ημερήσιο και εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας. Στις διατάξεις του περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων: 

• Η γενίκευση και διευκόλυνση της εφαρμογής της διευθέτησης του χρόνου εργασίας. Δεν θα απαιτείται πλέον συμφωνία της συνδικαλιστικής οργάνωσης για την καθιέρωση 10ωρης δουλειάς με απλήρωτες 2 ώρες ημερησίως και αναπλήρωση με μειωμένο ωράριο ή ρεπό (σε περίοδο «μειωμένης απασχόλησης»), αλλά θα αρκεί ατομική συμφωνία του εργαζόμενου. 

• Αύξηση του αριθμού των υπερωριών ανά έτος (σε 150) με μείωση της αμοιβής τους, ενώ δίνεται η δυνατότητα υπέρβασης και αυτού του ορίου «σε περιπτώσεις επείγουσας φύσης εργασίας».

• Υποχρέωση εργαζομένων μερικής απασχόλησης για παροχή πρόσθετης εργασίας («αν παραστεί ανάγκη») «κατά ωράριο που δεν είναι συνεχόμενο» με «αμοιβή» προσαυξημένη κατά 12%.
• Κατάργηση της κυριακάτικης αργίας για δεκάδες ακόμη κλάδους εργασίας (μεταφορές, logistics, data centers, λιμάνια, λογιστήρια κ.α.).

• Νέο χτύπημα στο απεργιακό δικαίωμα με την υποχρεωτική διάθεση «Προσωπικού Ελάχιστης Εγγυημένης Υπηρεσίας» (πέραν του προσωπικού ασφαλείας) σε «επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας», ώστε να παρέχεται το 1/3 των συνήθων υπηρεσιών σε μέρα απεργίας. Επίσης αναστέλλεται το δικαίωμα σε απεργία, όσο διαρκεί ο υποχρεωτικός δημόσιος διάλογος με μεσολαβητή τον ΟΜΕΔ.

• Μονιμοποίηση και επέκταση της τηλεργασίας, που σημαίνει αύξηση της εντατικοποίησης της εργασίας και θόλωση των ορίων μεταξύ εργάσιμου και μη εργάσιμου χρόνου. 

• Επιπλέον εμπόδια και παρέμβαση στη δράση των σωματείων, επιβολή ηλεκτρονικής ψηφοφορίας στις συνελεύσεις και τις αρχαιρεσίες, «φακέλωμα» των συνδικάτων στο γενικό μητρώο συνδικαλιστικών οργανώσεων.

• Περαιτέρω απελευθέρωση των απολύσεων, με απαλλαγή της εργοδοσίας από την υποχρέωση επαναπρόσληψης παράνομα απολυθέντα εργαζόμενου, δίνοντάς του μια επιπλέον αποζημίωση.

• Περαιτέρω αποδυνάμωση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, αφού, με τη μετατροπή του σε «ανεξάρτητη αρχή», απαλλάσσονται οι κυβερνήσεις από την ευθύνη για τη στελέχωσή του.

Παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας. Δεν ανεχόμαστε να δουλεύουμε περισσότερο και να πληρωνόμαστε λιγότερο. Στο επίκεντρο των διεκδικήσεών μας βρίσκονται μεταξύ άλλων:

- Απόσυρση του νέου αντεργατικού νομοσχεδίου, να μην ψηφιστεί.

- Κατάργηση διατάξεων των νόμων, που ενσωμάτωναν τη «διευθέτηση του εργάσιμου χρόνου».

- Κατάργηση του νόμου του 2017 για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας των γιατρών ΕΣΥ.

- Κατάργηση διατάξεων περιορισμού της συνδικαλιστικής δράσης και του δικαιώματος σε απεργία.

- Επαναφορά Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας (ΣΣΕ), καθορισμός κατώτατου μισθού από την Εθνική Γενική ΣΣΕ, να ισχύουν οι συμβάσεις με τους ευνοϊκότερους όρους δουλειάς για τους εργαζόμενους.

- Απόσυρση των νόμων που καταργούν την κυριακάτικη αργία για δεκάδες κλάδους.

- Κατάργηση διατάξεων που προβλέπουν ελαστικές μορφές εργασίας.

Δίνουμε αποφασιστική απάντηση στην επίθεση που δεχόμαστε σε όσα εργασιακά δικαιώματα έχουν απομείνει όρθια. Δεν θα επιτρέψουμε να γυρίσει το ρολόι της Ιστορίας 100 χρόνια πίσω. Δεν θα γίνουμε σκλάβοι του 21ου αιώνα.

Διεκδικούμε να αξιοποιούνται οι δυνατότητες που προσφέρουν οι σύγχρονες τεχνολογικές και επιστημονικές εξελίξεις για μείωση των ωρών εργασίας και αύξηση του ελεύθερου χρόνου. 

Συμμετέχουμε μαζικά στην ΑΠΕΡΓΙΑ ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο την ΠΕΜΠΤΗ 10 ΙΟΥΝΙΟΥ. Καλούμε όλες και όλους στις ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ».


Η ανακοίνωση από το Σωματείο Ξενοχοϋπαλλήλων Ρεθύμνου:

«Δυστυχώς για ακόμα μια φορά οι εργαζόμενοι στον Τουρισμό-Επισιτισμό βρισκόμαστε στα όρια της εξαθλίωσης. Την ώρα που το ποσό της επιστρεπτέας προκαταβολής ξεπερνάει το 1 δις ευρώ για τους ξενοδόχους και δίνονται άλλα 420 εκ. ευρώ για την επανεκκίνηση της εστίασης, το Υπουργείο Εργασίας επιλέγει να αφήσει χωρίς καμία απολύτως στήριξη τους εργαζόμενους σε Τουρισμό & Επισιτισμό.

     Συγκεκριμένα:

  • Η άρνηση των Υπουργείων Εργασίας & Οικονομικών να στηρίξουν τους εργαζόμενους χωρίς δικαίωμα επαναπρόσληψης οι οποίοι είναι χωρίς εισόδημα μήνες τώρα.  
  • Η πλατφόρμα για τις μονομερείς αναστολές σύμβασης σχεδιάζεται να ανοίξει τέλος Ιουνίου, αφού η Κυβέρνηση αποφάσισε σύμφωνα με πληροφορίες να περάσει σχετική τροπολογία στο Νομοσχέδιο για τα εργασιακά που αναμένεται να ψηφιστεί 18 – 20 Ιουνίου, επομένως οι αιτήσεις θα ξεκινήσουν μετά τις 20/06/2021 και οι πληρωμές ένας Θεός ξέρει πότε...
  • Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για τους συναδέλφους που δεν θα ανοίξουν τα ξενοδοχεία τους.
  • Η κοροϊδία με τα ένσημα από τις μονομερείς αναστολές σύμβασης του 2020 που ακόμα δεν έχουν εμφανιστεί συνεχίζεται, παρά τις διαβεβαιώσεις από το Υπουργείο πως θα φαινόντουσαν από την περασμένη Παρασκευή.
  • Η επέκταση της ΚΣΣΕ που αφορά τους ξενοδοχοϋπάλληλους όλης της χώρας, ενώ έχει πάρει έγκριση κατά πλειοψηφία από το Α.Σ.Ε. από 11/05/2021, ακόμα ο κ. Χατζηδάκης δεν την έχει υπογράψει.
  • Η κατάθεση του Νομοσχεδίου Χατζηδάκη για τα εργασιακά, όπου μέσω του Νομοσχεδίου αυτού καταργούνται μια σειρά εργασιακών δικαιωμάτων όπως το 8ωρο, το δικαίωμα στην απεργία, κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας κ.α.

Για όλους αυτούς τους λόγους, το Σωματείο μας καλεί όλους τους εργαζόμενους του κλάδου Τουρισμού – Επισιτισμού στην ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ την ΠΕΜΠΤΗ 10 ΙΟΥΝΙΟΥ 2021 στις 11:00 το πρωί στο ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΡΕΘΥΜΝΟΥ.

ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΜΕΤΑ ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ!

ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΑΣ ΔΗΛΩΝΕΙ ΠΩΣ ΔΕΝ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ».


Η ανακοίνωση από το συνδικάτο Τάλως:

«Ο αγώνας για να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο που καταργεί το 8ωρο, που βάζει ακόμα περισσότερα εμπόδια στο δικαίωμα στην απεργία, στη συλλογική οργάνωση και διεκδίκηση, κλιμακώνεται.

Ενάμιση χρόνο τώρα, η πάλη και τα αιτήματα των σωματείων και όλων των εργαζομένων του κλάδου μας, για διασφάλιση του εισοδήματος, των μέτρων προστασίας της Υγείας μας, για την επιστροφή όλων στη δουλειά με όλα τα δικαιώματα, συνδέθηκαν με τη καταδίκη όλων των αντεργατικών νόμων των προηγούμενων κυβερνήσεων και του νομοσχεδίου της σημερινής κυβέρνησης με εντολή των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ 8ΩΡΟ -ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΤΩΡΑ ΤΟ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟ ΕΚΤΡΩΜΑ    ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΔΟΥΛΟΙ ΤΩΝ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ

Ποτέ δεν ήταν δική μας επιλογή και ποτέ δεν θα ‘ναι, η εξαντλητική δουλειά, η δουλειά ήλιο με ήλιο. Οι μισθοί πείνας, η μερική απασχόληση, οι εργολαβικές δουλεμπορικές εταιρείες, οι ελεύθερες απολύσεις, η ανεργία και η ανάγκη για επιβίωση ήταν πάντα το πιστόλι στο κρόταφο που κρατούσαν οι εργοδότες και οι κυβερνήσεις τους για να μας εκμεταλλεύονται- να θησαυρίζουν από τη σκληρή δουλειά μας.

Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης δεν θα ρυθμίσει, όπως λένε, την εργασιακή ζούγκλα που έχουν επιβάλλει οι μεγάλο- εργοδότες. Θα την κάνει ακόμη πιο άγρια. Νομοθετώντας την απλήρωτη εργασία, κάνοντας ακόμη πιο λάστιχο την ζωή μας. Ξεχαρβαλώνοντας τον όποιο προσωπικό και οικογενειακό χρόνο έχει απομείνει. Απαλλάσσοντας τους επιχειρηματίες από τον μεγάλο βραχνά της συλλογικής πάλης, διεκδίκησης και διαπραγμάτευσης, από το ταξικό εργατικό κίνημα. Βάζοντας τον κάθε εργαζόμενο, μόνο του απέναντι στον εργοδότη.

Αυτά στηρίζουν οι εργοδοτικοί- κυβερνητικοί συνδικαλιστές στην Ομοσπονδία του κλάδου και σε εργοδοτικά σωματεία. Στη κλαδική σύμβαση για τα Ξενοδοχεία, εδώ και χρόνια βάζουν την υπογραφή τους στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, στο 10ωρο και το 7ημερο, ανάλογα την πληρότητα. Αξιοποιώντας το δίλλημα συλλογική ή ατομική

σύμβαση έστρωσαν το δρόμο ώστε να χειροτερέψει η κατάσταση, να καταργηθεί ο σταθερός ημερήσιος χρόνος, η σταθερή δουλειά με δικαιώματα.

Έτσι ήρθε αυτή η μεγάλη ανάπτυξη του τουρισμού που όλοι τους πανηγύριζαν. Η ανάπτυξη που έλεγαν ότι θα ωφελήσει και τους εργαζόμενους , με θέσεις εργασίας και καλούς μισθούς . Ποιο ήταν το αποτέλεσμα ; Χιλιάδες από μας να ζούμε χωρίς εισόδημα, να είμαστε άνεργοι και στη καλύτερη περίπτωση να παίρνουμε το επίδομα της εξαθλίωσης των 534 ευρώ.

Οι εργαζόμενοι και τα σωματεία τους, να προσπεράσουν την ηγεσία της ΓΣΕΕ που βρίσκεται σε διατεταγμένη υπηρεσία στη διάθεση της κυβέρνησης και των εργοδοτικών ενώσεων. Όλους αυτούς τους μήνες έχει δώσει τον καλύτερο εαυτό της για να στηρίξει τα κυβερνητικά μέτρα, για να περάσει το αντεργατικό νομοσχέδιο σε συνθήκες νηνεμίας!

Αυτές τις μέρες καρφώνονται μόνοι τους, καθώς την ίδια στιγμή που ο Χατζηδάκης ανέφερε πως το περιεχόμενο του νομοσχεδίου το γνώριζαν όλοι πολύ καιρό πριν, η εργατοπατερίστικη ομάδα στην ηγεσία της ΓΣΕΕ αναγκάστηκε να ομολογήσει πως μέσα στο νομοσχέδιο εμπεριέχονται μέτρα και διατάξεις που δεν υπήρχαν σε πρωτύτερα σχέδια. Άρα και γνώριζαν και συνδιαμόρφωναν τα μέτρα αγκαζέ με την κυβέρνηση!

Πρόοδος και ρεαλισμός δεν είναι να γυρίζει πίσω ο τροχός, στις συνθήκες που επικρατούσαν πριν 135 χρόνια. Πρόοδος και ρεαλισμός σήμερα, με βάση την ανάπτυξη της τεχνολογίας, των επιστημών, την παραγωγικότητα της εργασίας μας, είναι να δουλεύουμε λιγότερο και να απολαμβάνουμε περισσότερα. Να καλύπτουμε τις σύγχρονες ανάγκες μας , να έχουμε ελεύθερο χρόνο να ζήσουμε μαζί με τα παιδιά μας και όχι εμείς στη δουλειά και αυτά κλεισμένα στο σπίτι. 

Όλοι οι εργαζόμενοι ανεξάρτητα την ειδικότητα, μάγειρες , διανομείς, σερβιτόροι, εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία και τον επισιτισμό,  δυναμώνουμε την οργάνωση μας-το συνδικάτο μας.

Παλεύουμε συλλογικά απέναντι στους εργοδότες, την κυβέρνηση και τα κόμματα τους Ενώνουμε την φωνή μας με την υπόλοιπη εργατική τάξη, με σωματεία απ’ όλους τους κλάδους.

Δυναμώνουμε τον απεργιακό αγώνας για:

  • Να αποσυρθεί τώρα το νομοσχέδιο-έκτρωμα!
  • Να καταργηθούν οι νόμοι της διευθέτησης, της ευελιξίας, του χτυπήματος των συλλογικών συμβάσεων και της ΕΓΣΣΕ, του παγώματος των μισθών, των νόμων που μετατρέπουν την ασφάλιση σε τζόγο. Να καταργηθούν οι απεργοκτόνοι νόμοι του ΣΥΡΙΖΑ (νόμος Αχτσιόγλου) και του χτυπήματος των διαδηλώσεων (νόμος Χρυσοχοΐδη), τα αντεργατικά μέτρα που πέρασαν με αφορμή την πανδημία.
  • Ζωή και δουλειά με δικαιώματα με αυξήσεις στους μισθούς, τις συντάξεις, τις κοινωνικές παροχές. 
  • Μείωση του εργάσιμου χρόνου, για 7ωρο – 5ημερο – 35ωρο».

Η ανακοίνωση από το Νομαρχιακό Τμήμα Ηρακλείου της ΑΔΕΔΥ:

«Κυβέρνηση και Υπουργείο Εργασίας έδωσαν στη δημοσιότητα το αντεργατικό νομοσχέδιο για τα εργασιακά, που καταργεί και σαρώνει δικαιώματα και κατακτήσεις  αιώνων των εργαζομένων. Τις επόμενες μέρες θα το καταθέσουν στη Βουλή για ψήφιση.

Το νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση προβλέπει, μεταξύ άλλων:

1. Την κατάργηση του 8ώρου και την επιβολή εβδομάδας 50 ωρών εργασίας, μέσω των ατομικών συμβάσεων εργασίας. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη και σημαντικότερη αντιμεταρρύθμιση του νομοσχεδίου, που καταργεί την εμβληματικότερη κατάκτηση των εργαζομένων, 135 χρόνια από την απεργία στο Σικάγο και 101 χρόνια μετά την καθιέρωση του 8ώρου στη χώρα μας. Οι επιπλέον 2 ώρες εργασίας, καθημερινά, είναι χωρίς αμοιβή και χωρίς προηγούμενη συλλογική σύμβαση. Θα «επιστραφούν» στον εργαζόμενο, όταν η επιχείρηση το αποφασίσει, με μειωμένο ωράριο ή ρεπό ή μέρες άδειας. Ο εργαζόμενος, δηλαδή, σε μία εποχή αυξημένης ανεργίας και εκβιαστικών διλημμάτων, προκειμένου να διατηρήσει τη θέση εργασίας του, καλείται να… προτείνει ο ίδιος στον εργοδότη του την επιπλέον απασχόλησή του, χωρίς επιπρόσθετη αμοιβή. Να συναινέσει, δηλαδή, «εθελοντικά» στην αποστέρηση και του ελάχιστου χρόνου που του έχει απομείνει για ξεκούραση, μόρφωση και οικογενειακές υποχρεώσεις.
Να μεταβληθεί σε ζωντανό εξάρτημα της επιχείρησης.

2. Ποινικοποιεί τη συνδικαλιστική δράση και φαλκιδεύει ακόμη περισσότερο το δικαίωμα στην απεργία. Πέρα από το γνωστό 50%+1, που νομοθέτησε η προηγούμενη κυβέρνηση το 2018, για την απεργία, προβλέπει την ηλεκτρονική ψηφοφορία στις Γενικές Συνελεύσεις, καταργώντας έτσι το δικαίωμα στον ζωντανό διάλογο, στην αντιπαράθεση των θέσεων και απόψεων, στη ζύμωση και τελικά στη σύνθεση. Πρόκειται ουσιαστικά, για την κατάργηση του δημοκρατικού διαλόγου στα συνδικάτα.

Ο φαρισαϊσμός και η υποκρισία τους δεν έχουν όρια, αφού από τη μια ζητούν το 50%+1 για την απαρτία των Γενικών Συνελεύσεων για απεργία κι από την άλλη νομιμοποιούν τα αποτελέσματα των ψευδοεκλογών στην εκπαίδευση, που είχαν συμμετοχή 5 – 8%!!!

3. Καταργούν τον εμβληματικότερο και φιλεργατικότερο νόμο στη χώρα μας για τα εργασιακά, τον Ν. 1264/82.Στο Δημόσιο, ουσιαστικά, απαγορεύουν την απεργία, αφού για πρώτη φορά, πέρα από το προσωπικό ασφαλείας, καθιερώνουν και το προσωπικό «ελάχιστης εγγυημένης εργασίας» σε ποσοστό 33,3%!!!

Ταυτόχρονα, παραπέμπουν στον Ο.ΜΕ.Δ. τις απεργίες και μέχρι ο μεσολαβητής να αποφασίσει, η απεργία αναστέλλεται!!!

Οι ρυθμίσεις αυτές, μαζί με την κατάργηση του άρθρου 15 για τις Επιτροπές Προστασίας συνδικαλιστικών στελεχών και εργαζομένων από τις απολύσεις, απομειώνουν ακόμη περισσότερο τα εργασιακά μας δικαιώματα. Σε ένα ήδη απονευρωμένο συνταγματικό δικαίωμα, αυτό της απεργίας, όπου το 90% των απεργιών κηρύσσονται παράνομες και καταχρηστικές, προστίθενται κι άλλα εμπόδια, που στόχο έχουν την περαιτέρω φαλκίδευσή του, αν όχι την κατάργησή του.

4. Καταργούν την Κυριακάτικη αργία σε 31 κλάδους κι επιχειρήσεις, μειώνουν την αμοιβή των υπερωριών(αν και όταν αυτές πληρώνονται) και απελευθερώνουν τις απολύσεις εργαζομένων, αφού ο εργοδότης δεν είναι πλέον υποχρεωμένος να επαναπροσλάβει τον εργαζόμενο, αν δικαιωθεί στο δικαστήριο. Η κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας ωφελεί μόνο τους εργοδότες κι αποστερεί τη μόνη μέρα ξεκούρασης από τους εργαζόμενους.

Ταυτόχρονα, καμιά νομική υποχρέωση δεν έχουν οι εργοδότες για αύξηση των θέσεων εργασίας, οι οποίες θα μειωθούν ακόμη περισσότερο εξαιτίας των αυξημένων υπερωριών και του 10ώρου.

Μια επιχείρηση με 100 εργαζόμενους και με 10ωρη εργασία την ημέρα
(100 x 10 = 1.000 ώρες) έχει όφελος 25 ημερομίσθια, σε σχέση με την 8ωρη εργασία (100 x 8 = 800) 1.000 – 800 = 200, 200 : 8 = 25!!!

5. Διαλύουν ουσιαστικά το ΣΕΠΕ απομακρύνοντας το από την ευθύνη του Υπουργείου Εργασίας με τη μετατροπή του σε «δήθεν» ανεξάρτητη αρχή, απεκδυόμενοι την πολιτική ευθύνη για την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Είναι προφανές από τα παραπάνω ότι το αντεργατικό και αντιλαϊκό νομοσχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του ΣΕΒ και της εργοδοσίας.

Ουσιαστικά, νομιμοποιεί τη ζούγκλα των εργασιακών σχέσεων που υπάρχει στον ιδιωτικό τομέα εδώ και χρόνια με τα 10ωρα, τα 14ωρα και τα 4ώρα ωράρια εργασίας, με μοναδικό στόχο τα επιπλέον κέρδη για τις επιχειρήσεις.

Τριάντα χρόνια μετά την πρωτοφανή έκρηξη της τεχνολογίας, που αντικατέστησε χιλιάδες  εργατικά χέρια, αντί να έχουμε μείωση των ωρών εργασίας και αυξήσεις στους μισθούς, έχουμε και αύξηση των ωρών εργασίας και μειώσεις στους μισθούς. Το αίτημα των εργατών στο Σικάγο για 8 ώρες δουλειά, 8 ώρες ξεκούραση και 8 ώρες ελεύθερο χρόνο είναι και πάλι επίκαιρο.

Τα μέτρα αυτά, προφανώς, και θα δεν αφορούν μόνο τον ιδιωτικό τομέα. Είναι απολύτως βέβαιο ότι θα επεκταθούν και στο Δημόσιο, όπως έγινε και το 2010 με την αύξηση του ωραρίου από 37,5 ώρες την εβδομάδα σε 40!!! Ειδικά τα μέτρα που αναφέρονται στη λειτουργία των σωματείων, στο δικαίωμα στην απεργία, στην ελεύθερη συνδικαλιστική δράση, αφορούν και στο Δημόσιο.

Μπροστά σε αυτό το αντεργατικό νομοσχέδιο – λαιμητόμο για τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις μας έχουμε την υποχρέωση να αντιδράσουμε έτσι ώστε να μην κατατεθεί στη Βουλή, να μην ψηφιστεί κι αν ακόμη ψηφιστεί, να ανατραπεί.

Οι εργαζόμενοι στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα έδωσαν μια πρώτη ηχηρή απάντηση στην κυβέρνηση με τη μαζική απεργιακή κινητοποιηση τους στις 6 του Μάη.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Το Νομαρχιακό Τμήμα της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. Ηρακλείου συμμετέχει στην 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση στις 10 του Ιούνη και καλεί όλες και όλους τους εργαζόμενους στην απεργιακή συγκέντρωση στις 10πμ στην πλ. Ελευθερίας, ενάντια στο αντεργατικό τερατούργημα της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και του κ. Χατζηδάκη.

Χρειάζεται γενικευμένος και συντονισμένος αγώνας όλων των εργαζομένων στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα για να μην περάσει αυτό το νομοσχέδιο.

Οι αγώνες μας δε θα σταματήσουν αν δεν καταργηθεί, ακόμα κι αν ψηφιστεί.

ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ δίνουμε το «παρών» στην απεργία της 3ης Ιουνίου και στην ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ την ΠΕΜΠΤΗ 10/6 10πμ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ για να βροντοφωνάξουμε:

  • Κάτω τα χέρια από το 8ωρο και την απεργία
  • Κάτω τα χέρια από τις συλλογικές συμβάσεις
  • Όχι στην κατάργηση του Σ.ΕΠ.Ε.
  • Κάτω τα χέρια από τις κατακτήσεις μας».

Η ανακοίνωση από το Νομαρχιακό Τμήμα Ρεθύμνου της ΑΔΕΔΥ:

«Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας κι ο υπουργός εργασίας έδωσαν στη δημοσιότητα το αντεργατικό νομοσχέδιο για τα εργασιακά, που καταργεί και σαρώνει δικαιώματα και κατακτήσεις  αιώνων των εργαζομένων. Τις επόμενες μέρες θα το καταθέσουν στη Βουλή για ψήφιση.

Το νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση προβλέπει, μεταξύ άλλων:

  1. Την κατάργηση του 8ώρου και την επιβολή εβδομάδας 50 ωρών εργασίας, μέσω των ατομικών συμβάσεων εργασίας. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη και σημαντικότερη αντιμεταρρύθμιση του νομοσχεδίου, που καταργεί την εμβληματικότερη κατάκτηση των εργαζομένων, 135 χρόνια από την απεργία στο Σικάγο και 101 χρόνια μετά την καθιέρωση του 8ώρου στη χώρα μας. Οι επιπλέον 2 ώρες εργασίας, καθημερινά, είναι χωρίς αμοιβή και χωρίς προηγούμενη συλλογική σύμβαση. Θα «επιστραφούν» στον εργαζόμενο, όταν η επιχείρηση το αποφασίσει, με μειωμένο ωράριο ή ρεπό ή μέρες άδειας. Ο εργαζόμενος, δηλαδή, σε μία εποχή αυξημένης ανεργίας και εκβιαστικών διλημμάτων, προκειμένου να διατηρήσει τη θέση εργασίας του, καλείται να… προτείνει ο ίδιος στον εργοδότη του την επιπλέον απασχόλησή του, χωρίς επιπρόσθετη αμοιβή. Να συναινέσει, δηλαδή, «εθελοντικά» στην αποστέρηση και του ελάχιστου χρόνου που του έχει απομείνει για ξεκούραση, μόρφωση και οικογενειακές υποχρεώσεις. Να μεταβληθεί σε ζωντανό εξάρτημα της επιχείρησης.
  2. Ποινικοποιεί τη συνδικαλιστική δράση και φαλκιδεύει ακόμη περισσότερο το δικαίωμα στην απεργία. Πέρα από το γνωστό 50%+1, που νομοθέτησε η προηγούμενη κυβέρνηση το 2018, για την απεργία, προβλέπει την ηλεκτρονική ψηφοφορία στις Γενικές Συνελεύσεις, καταργώντας έτσι το δικαίωμα στον ζωντανό διάλογο, στην αντιπαράθεση των θέσεων και απόψεων, στη ζύμωση και τελικά στη σύνθεση. Πρόκειται ουσιαστικά, για την κατάργηση του δημοκρατικού διαλόγου στα συνδικάτα.

Ο φαρισαϊσμός και η υποκρισία τους δεν έχουν όρια, αφού από τη μια ζητούν το 50%+1 για την απαρτία των Γενικών Συνελεύσεων για απεργία κι από την άλλη νομιμοποιούν τα αποτελέσματα των ψευδοεκλογών στην εκπαίδευση, που είχαν συμμετοχή 5 – 8%!!!

  1. Καταργούν τον εμβληματικότερο και φιλεργατικότερο νόμο στη χώρα μας για τα εργασιακά, τον Ν. 1264/82.Στο Δημόσιο, ουσιαστικά, απαγορεύουν την απεργία, αφού για πρώτη φορά, πέρα από το προσωπικό ασφαλείας, καθιερώνουν και το προσωπικό «ελάχιστης εγγυημένης εργασίας» σε ποσοστό 33,3%!!!

Ταυτόχρονα, παραπέμπουν στον Ο.ΜΕ.Δ. τις απεργίες και μέχρι ο μεσολαβητής να αποφασίσει, η απεργία αναστέλλεται!!!

Οι ρυθμίσεις αυτές, μαζί με την κατάργηση του άρθρου 15 για τις Επιτροπές Προστασίας συνδικαλιστικών στελεχών και εργαζομένων από τις απολύσεις, απομειώνουν ακόμη περισσότερο τα εργασιακά μας δικαιώματα. Σε ένα ήδη απονευρωμένο συνταγματικό δικαίωμα, αυτό της απεργίας, όπου το 90% των απεργιών κηρύσσονται παράνομες και καταχρηστικές, προστίθενται κι άλλα εμπόδια, που στόχο έχουν την περαιτέρω φαλκίδευσή του, αν όχι την κατάργησή του.

  1. Καταργούν την Κυριακάτικη αργία σε 31 κλάδους κι επιχειρήσεις, μειώνουν την αμοιβή των υπερωριών(αν και όταν αυτές πληρώνονται) και απελευθερώνουν τις απολύσεις εργαζομένων, αφού ο εργοδότης δεν είναι πλέον υποχρεωμένος να επαναπροσλάβει τον εργαζόμενο, αν δικαιωθεί στο δικαστήριο. Η κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας ωφελεί μόνο τους εργοδότες κι αποστερεί τη μόνη μέρα ξεκούρασης από τους εργαζόμενους.

Ταυτόχρονα, καμιά νομική υποχρέωση δεν έχουν οι εργοδότες για αύξηση των θέσεων εργασίας, οι οποίες θα μειωθούν ακόμη περισσότερο εξαιτίας των αυξημένων υπερωριών και του 10ώρου.

Μια επιχείρηση με 100 εργαζόμενους και με 10ωρη εργασία την ημέρα (100 x 10 = 1.000 ώρες) έχει όφελος 25 ημερομίσθια, σε σχέση με την 8ωρη εργασία (100 x 8 = 800) 1.000 – 800 = 200, 200 : 8 = 25!!!

  1. Διαλύουν ουσιαστικά το ΣΕΠΕ απομακρύνοντάς το από την ευθύνη του Υπουργείου Εργασίας με τη μετατροπή του σε «δήθεν» ανεξάρτητη αρχή, απεκδυόμενοι την πολιτική ευθύνη για την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Είναι προφανές από τα παραπάνω ότι το αντεργατικό και αντιλαϊκό νομοσχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του ΣΕΒ και της εργοδοσίας.

Ουσιαστικά, νομιμοποιεί τη ζούγκλα των εργασιακών σχέσεων που υπάρχει στον ιδιωτικό τομέα εδώ και χρόνια με τα 10ωρα, τα 14ωρα και τα 4ώρα ωράρια εργασίας, με μοναδικό στόχο τα επιπλέον κέρδη για τις επιχειρήσεις.

Τριάντα χρόνια μετά την πρωτοφανή έκρηξη της τεχνολογίας, που αντικατέστησε χιλιάδες  εργατικά χέρια, αντί να έχουμε μείωση των ωρών εργασίας και αυξήσεις στους μισθούς, έχουμε και αύξηση των ωρών εργασίας και μειώσεις στους μισθούς. Το αίτημα των εργατών στο Σικάγο για 8 ώρες δουλειά, 8 ώρες ξεκούραση και 8 ώρες ελεύθερο χρόνο είναι και πάλι επίκαιρο.

Τα μέτρα αυτά, προφανώς, και δεν θα αφορούν μόνο τον ιδιωτικό τομέα. Είναι απολύτως βέβαιο ότι θα επεκταθούν και στο Δημόσιο, όπως έγινε και το 2010 με την αύξηση του ωραρίου από 37,5 ώρες την εβδομάδα σε 40!!! Ειδικά τα μέτρα που αναφέρονται στη λειτουργία των σωματείων, στο δικαίωμα στην απεργία, στην ελεύθερη συνδικαλιστική δράση, αφορούν και το Δημόσιο.

Μπροστά σε αυτό το αντεργατικό νομοσχέδιο – λαιμητόμο για τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις μας έχουμε την υποχρέωση να αντιδράσουμε μαζικά έτσι ώστε να μην κατατεθεί στη Βουλή, να μην ψηφιστεί κι αν ακόμη ψηφιστεί, να ανατραπεί.

Οι εργαζόμενοι στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα έδωσαν μια πρώτη ηχηρή απάντηση στην κυβέρνηση με τη μαζική απεργιακή κινητοποίησή τους στις 6 του Μάη.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. καθώς και η ΓΣΕΕ αποφάσισαν την κήρυξη 24ωρης Γενικής - Πανεργατικής Απεργίας για τις 10 του Ιούνη και σειρά πολύμορφων δράσεων (συλλαλητήρια, συγκεντρώσεις, ενημερώσεις), ενάντια στο αντεργατικό τερατούργημα της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και του κ. Χατζηδάκη.

Χρειάζεται γενικευμένος και συντονισμένος αγώνας όλων των εργαζομένων στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα για να μην περάσει αυτό το νομοσχέδιο.

Οι αγώνες μας δε θα σταματήσουν αν δεν καταργηθεί, ακόμα κι αν ψηφιστεί.

ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ δίνουμε το «παρών» στην απεργία της 10η Ιουνίου και στο απεργιακό συλλαλητήριο στο Εργατικό Κέντρο Ρεθύμνου στις 11:00 πμ για να βροντοφωνάξουμε:

  • Κάτω τα χέρια από το 8ωρο και την απεργία
  • Κάτω τα χέρια από τις συλλογικές συμβάσεις
  • Όχι στην κατάργηση του Σ.ΕΠ.Ε.
  • Κάτω τα χέρια από τις κατακτήσεις μας».

Πηγή: efsyn.gr