Χανιά: Τι απαντά το Γηροκομείο για την έρευνα εις βάρος του - Ειδήσεις Pancreta
Προκαταρκτική εξέταση για τις συνθήκες θανάτου δεκάδων ηλικιωμένων σε οίκο ευγηρίας των Χανίων, έχουν ξεκινήσει οι εισαγγελικές αρχές.
 

Η έρευνα επικεντρώνεται στους θανάτους που έχουν σημειωθεί το τελευταίο έτος στον οίκο ευγηρίας και αφορά τον θάνατο 68 ανθρώπων που δηλώθηκαν από την αρχή του 2020.

Στο πλαίσιο των ερευνών οι αρχές προχώρησαν στην εκταφή σορού μίας ηλικιωμένης γυναίκας που είχε αφήσει την τελευταία του πνοή στον οίκο ευγηρίας μετά από παραγγελία του Εισαγγελέα Χανίων.

Συγκεκριμένα, διατάχθηκε η εκταφή της σορού που έγινε το πρωί της Πέμπτης στο νεκροταφείο Κισσάμου, παρουσία εισαγγελέα αλλά και ιατροδικαστών, οι οποίοι καλούνται να διερευνήσουν αν το θύμα είχε σπασμένα οστά ή άλλες εμφανείς κακώσεις.

Μάλιστα στο σχετικό έγγραφο που αποκάλυψε το site parakritika.gr αναφέρεται πως διενεργείται προανάκριση για πιθανή τέλεση βαρύτατων αδικημάτων σε βαθμό κακουργήματος. Συγκεκριμένα, στο έγγραφο της εισαγγελίας Χανίων αναφέρεται πως διερευνάται η πιθανή τέλεση των αδικημάτων της συγκρότησης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, της έκθεσης και των σωματικών βλαβών αδύναμων ατόμων και της ανθρωποκτονίας τελεσθείσας με δόλο διά παραλείψεως κατά συρροή.

Το έγγραφο της εισαγγελίας για την έρευνα περιλαμβάνει πιθανή τέλεση βαρύτατων αδικημάτων.
ΠΗΓΗ: parakritika.gr
 

Στο πλαίσιο της έρευνας, από όλα τα ληξιαρχεία της Κρήτης έχουν ήδη αναζητηθεί οι ληξιαρχικές πράξεις θανάτου αυτών των 68 νεκρών ενώ σχεδόν όλες καταγράφουν ως αιτία θανάτου καρδιακή ανακοπή, χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις.

Σε ανάρτησή του στο facebook, ο Ιωάννης Σφακιωτάκης, πληρεξούσιος δικηγόρος της δομής, τονίζει ότι δεν έχουν βρεθεί μέχρι στιγμής ευρήματα κακοποίησης ούτε υπάρχει κάποια δίωξη και κάνει λόγο για μεθοδεύσεις και λάσπη.

Αναλυτικά τα όσα έγραψε ο κ. Σφακιωτάκης:

  1. Ούτε ποινική δίωξη έχει ασκηθεί, Ούτε Αστυνομικό Δελτίο έχει εκδοθεί, Ούτε ευρήματα κακοποίησης διαπιστωθήκαν, στη γενομένη χθες(22-4-21) εκταφή πρώην τρόφιμου του Γηροκομείου.
  2. Στις 22-3-21 μεταξύ 05-07.00 π.μ. διενεργήθηκε στις εγκαταστάσεις του Γηροκομείου από υπερεικοσαμελή ομάδα εισαγγελέα, αστυνομικών, Ιατροδικαστών, υγειονομικών, κλπ αιφνιδιαστικός έλεγχος, χωρίς να διαπιστωθεί καμιά αξιόποινη πράξη, ούτε να συλληφθεί ουδείς.
  3. Το Γηροκομείο λειτουργεί νόμιμα από του έτους 2009 και τακτικότατα, όπως επιβάλλεται, υποβάλλεται στον έλεγχο του κράτους (Υγειονομικό, κλπ). Οι ιδιόκτητες εγκαταστάσεις στα Τσικαλαριά Χανίων αποτελούν κόσμημα για τον τόπο. Στην επιχείρηση αυτή χορηγήθηκε αρχικά άδεια για 16 κρεβάτια και σήμερα ισχύει άδεια του Αντιπεριφερειάρχη Χανίων για 47 κρεβάτια. Απασχολούνται επί 24ωρου βάσεως περίπου 20 νοσηλευτές, δύο γιατροί, και οι δύο συνιδιοκτήτριες. Κανένα κρούσμα κοροναιού, (ιδ αντίστοιχα στην Αθήνα κλπ), καμία παράβαση της νομοθεσίας.
  4. Η κοινή γνώμη με κατάπληξη άκουγε χθες για έρευνα ύπαρξης εγκληματικής οργάνωσης και έρευνα διάπραξης εγκληματικών παραβάσεων του μισού Ποινικού Κώδικα, δίχως να γίνεται επίκληση καμιάς απολύτως απόδειξης. Με διάτρητες, απαράδεκτες και φωτογραφικές αναρτήσεις παντού διασύρθηκε βάρβαρα η επιχείρηση με τη θεαματική ανάπτυξη της προσπάθειας δύο γυναικών του τόπου.
  5. Μένει να βγάλουν τις μάσκες-γιατί γνωρίζουμε- όσοι με νοσηρό μένος και δόλιους στόχους αντιγράφουν μεθοδεύσεις άλλων, προκειμένου να «καμαρώσει» η κοινή γνώμη ποιοι διακινούν τη λάσπη με την επίδειξη της πνευματικής τους ένδειας και των ταπεινών κινήτρων τους».

Πηγή: efsyn.gr