Επέλαση του χιονιά και στην Κρήτη - Κλειστοί δρόμοι, αλλά περιορισμένα προβλήματα - Ειδήσεις Pancreta

Κορυφώνεται σταδιακά η επέλαση του χιονιά και στην Κρήτη με περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας που έφερε ήδη τις πρώτες χιονοπτώσεις στους ορεινούς δήμους και στο Νομό Ρεθύμνου ενώ αναμένεται να επεκταθεί από σήμερα και σε χαμηλότερα υψόμετρα.

Η χιονόπτωση ξεκίνησε νωρίς το απόγευμα της Δευτέρας στο νομό Ρεθύμνου και μέχρι αργά το βράδυ δεν είχε προκαλέσει ιδιαίτερα προβλήματα, πλην των σημείων στα οποία συνήθως κλείνουν οι δρόμοι.

Για την ακρίβεια, κλειστό χθες το βράδυ ήταν το τμήμα Σπήλι – Γερακάρι (Γιους Κάμπος), καθώς και το τμήμα Αρκάδι – Καλογέρου (ΧΥΤΑ Αμαρίου).

Χιονόπτωση σημειωνόταν σε όλα τα ορεινά των Ανωγείων, του Μυλοποτάμου και του Αμαρίου και τα εκχιονιστικά μηχανήματα της Περιφέρειας Κρήτης και των δήμων ήταν επί ποδός για να διατηρούν το οδικό δίκτυο ανοικτό.

Το απόγευμα μία οικογένεια που είχε εγκλωβιστεί με το αυτοκίνητό της στον δρόμο του ΧΥΤΑ Αμαρίου και στελέχη του δήμου κατάφεραν να τους απεγκλωβίσουν και να τους μεταφέρουν σε ασφαλές σημείο.

Το ίδιο έγινε και με πέντε οχήματα στα Ανώγεια, τα οποία απεγκλώβισαν συνεργεία του δήμου.

Μ. ΛΕΚΚΑΣ: Η ΚΡΗΤΗ ΜΠΑΙΝΕΙ ΠΙΟ ΔΥΝΑΜΙΚΑ ΣΤΟ ΨΥΧΡΟ ΚΥΜΑ

Από σήμερα, Τρίτη αναμένεται περαιτέρω υποχώρηση της θερμοκρασίας και χιονοπτώσεις σε χαμηλότερα υψόμετρα, ενώ δεν αποκλείεται στα Βόρεια τμήματα ακόμη και οι πόλεις και οι παράκτιες περιοχές της Κρήτη να ντυθούν στα λευκά.

 Ενισχυμένοι θα είναι οι Βόρειοι άνεμοι στις Νότιες περιοχές του νησιού και ιδιαίτερα το Νότιο Ρέθυμνο, όπου ωστόσο δεν αναμένεται να χιονίσει.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε μιλώντας στον ΤΕΑΜ FM ο μετεωρολόγος Μανώλης Λέκκας, οι θερμοκρασίες θα είναι χαμηλές και δεν θα ξεπερνούν τους 8 βαθμούς Κελσίου στις πόλεις. Σταδιακά από την Πέμπτη αναμένεται υποχώρηση των φαινομένων, ωστόσο οι θερμοκρασίες θα διατηρηθούν σε χαμηλά επίπεδα.

“Μπαίνουμε πιο δυναμικά στην κακοκαιρία- Περιμένουμε χιονοπτώσεις και σε χαμηλότερα υψόμετρα”

Όπως εξήγησε ο κος Λέκκας :“ μπαίνουμε πιο δυναμικά στην κακοκαιρία και θα μας επηρεάσει και πιο έντονα το κύμα χιονιά, γιατί η πρώτη εμφάνιση ήταν ήπια. Από το βράδυ της Δευτέρας ξεκινούν οι πρώτες χιονοπτώσεις σε υψόμετρα πάνω από τα 1,200 και 1,400 περίπου για τις πρώτες ώρες. Οι βροχές θα συνεχιστούν με ήπιο χαρακτήρα και κατά τόπους πιο έντονες στο Ρέθυμνο και κυρίως στην ενδοχώρα αλλά και Δυτικότερα στα βόρεια τμήματα. Περιμένουμε ότι σταδιακά οι χιονοπτώσεις θα χαμηλώνουν σε υψόμετρο. Μέχρι και το πρωί της Τετάρτης αναμένουμε η χιονόπτωση να κατέβει πολύ χαμηλά. Η χιονόστρωση είναι περίπου στα 400 και 500 μέτρα και πάνω, όπου δεν αποκλείεται να δούμε ένα πάχος χιονιού που σε αρκετές περιοχές -ανάλογα τις ιδιαίτερες συνθήκες- μπορεί να προκαλέσει μικροπροβλήματα έως και προβλήματα πιο σοβαρά όπου ενδεχομένως θα χρειαστεί απεγκλωβισμός. Απ’ ότι φαίνεται το χιόνι θα πέσει σε κάποιες περιοχές και μάλλον θα υπάρχει ένα απαλό στρώσιμο και σε χαμηλότερες ζώνες και παράκτιες περιοχές. Αυτό αφορά κυρίως τις Βόρειες περιοχές του νησιού, όσο πάμε πιο Νότια τα ανεμολογικά δεν θα επιτρέψουν την όποια χιονόπτωση αλλά και οι θερμοκρασίες εκεί θα είναι λίγο υψηλότερες”.

Ο κος Λέκκας επεσήμανε πως ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται και στους ισχυρούς ανέμους το οποίο αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω φτάνοντας ακόμη και τα 10 Μποφόρ σε περιοχές όπως είναι το Νότιο Ρέθυμνο, κάτι που θα ενισχύσει και τον κυματισμό. Αναλυτικά, όπως εξήγησε ο κος Λέκκας: “Το Βόρειο ρεύμα είναι ένα επίσης σοβαρό στοιχείο, έχει ενισχυθεί φτάνοντας έως και τα 6-7 Μποφώρ αλλά θα δούμε και μια περαιτέρω ενίσχυση, από το βράδυ της Δευτέρας και ιδιαίτερα την Τρίτη με την ένταση των ανέμων να κυμαίνεται στα 7-8 Μποφώρ και αυτό σημαίνει ότι οι ριπές στα Νότια του νησιού αλλά και στα πελάγη θα είναι πολύ υψηλότερες, φτάνοντας και στα 10 μποφόρ κάτι που θα είναι έντονο και στο Νότιο Ρέθυμνο. Αυτό συνιστά και υψηλό κυματισμό ιδιαίτερα στο παράκτιο τμήμα που χρειάζεται προσοχή”.

Σε ό,τι αφορά τις θερμοκρασίες, όπως ανέφερε ο κος Λέκκας, θα υποχωρήσουν περαιτέρω από την Τρίτη και οι μέγιστες τιμές θα κυμαίνονται από 6 έως 8 βαθμούς Κελσίου στις αστικές περιοχές με τις ελάχιστες να είναι περίπου στους 5 βαθμούς Κελσίου. Χαμηλότερες θερμοκρασίες θα επικρατήσουν στις ορεινές ζώνες με θερμοκρασίες κάτω από τους 5 βαθμούς και προς τους μηδέν βαθμούς Κελσίου.

Από την Τετάρτη η υποχώρηση των φαινομένων – Παραμένει ο παγετός

Από την Τετάρτη τα φαινόμενα θα αρχίσουν να υποχωρούν, καθώς αναμένεται εξασθένηση των ανέμων και σταδιακή απομάκρυνση της ψυχρής μάζας Ανατολικότερα και Βορειοανατολικά. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα την σταδιακή βελτίωση του καιρού και μέχρι το μεσημέρι της Τετάρτης η βελτίωση θα έχει επεκταθεί και Ανατολικότερα.

Σύμφωνα με τον κο Λέκκα, “την Πέμπτη θα είναι καλύτερες οι καιρικές συνθήκες με πολύ κρύο το πρωί. Ο παγετός όμως αυτός είναι κάτι καλό γιατί παγώνει το χιόνι και οι επόμενες ημέρες ακτινοβολίας δεν έχουν τη δυνατότητα να το λιώσουν. Είναι μια φυσική διεργασία δηλαδή πολύ σημαντική. Εμείς θα το αισθανόμαστε σαν κρύο και παγετό σε ορεινές ζώνες και απαιτείται προσοχή ιδιαίτερα τις πρωινές ώρες”..


Πηγή: goodnet.gr