Γιατί όλος ο Νομός Λασιθίου μπήκε στο κόκκινο; ακατανόητη θεωρεί την απόφαση η τοπική κοινωνία της Σητείας - Ειδήσεις Pancreta

Μη αναμενόμενη αλλά και μη κατανοητή χαρακτηρίζεται από την κοινωνία της Σητείας, η απόφαση της Πολιτικής Προστασίας να συμπεριληφθεί η περιοχή στο «κόκκινο» που επεβλήθη στο Νομό Λασιθίου. Η εξέλιξη ξάφνιασε και προκάλεσε αντιδράσεις με πολίτες χθες να αναρωτιούνται γιατί αυτό συμβαίνει τώρα, όταν ο Δήμος Σητείας δεν «κοκκίνισε» στο σύνολο του, όταν υπήρχε εντοπισμός κρουσμάτων στη γειτονική περιοχή του Παλαικάστρου – η οποία τέθηκε σε αυστηρό lockdown – αλλά και στην πόλη της Σητείας και σε τοπικές κοινότητες του Δήμου.

Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ της Μαρίζας Ψαράκη στην ΑΝΑΤΟΛΗ οι τελευταίες εξελίξεις συζητήθηκαν και στην διάρκεια της χθεσινής τηλεδιάσκεψης της Επιτροπής της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Σητείας για θέματα κορoνοϊού, υπό τον συντονισμό του Δημάρχου Σητείας, η οποία συνεδριάζει κάθε Δευτέρα.

Μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης, ο κ. Γιώργος Ζερβάκης, με δηλώσεις του στα ΜΜΕ, ανέφερε: «Συζητήθηκε το θέμα του ολικού lockdown σε όλο το Νομό Λασιθίου. Είναι κάτι που μας προβληματίζει όπως προβληματίζει και όλη την τοπική κοινωνία. Ο προβληματισμός αυτός εκπορεύεται από το γεγονός – όπως έχουμε επισημάνει και άλλη φορά – ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ενημέρωση, με σαφείς και τεκμηριωμένες απαντήσεις που έχουμε όλοι μας. Δεν γίνεται επί παραδείγματι να είναι στο “κόκκινο”  το Παλαίκαστρο που ανήκει στο Δήμο Σητείας και ο Δήμος Σητείας να μην μπαίνει σε γενικό lockdown και τώρα σε αυτή την περίπτωση να έχουμε κρούσματα στο αστικό κομμάτι του Αγίου Νικολάου και να μπαίνει σε γενικό lockdown όλος ο νομός».

«Είναι μία απόφαση που προβληματίζει –πρόσθεσε – τους συνδημότες μας και δημιουργεί σενάρια συνωμοσιολογίας, σκέψεις διάφορες… Υπάρχει μία αναστάτωση και όχι μόνο σε ότι έχει να κάνει με την καθημερινότητα μας, το επαγγελματικό κομμάτι αλλά και μία κοινωνική αναστάτωση. Ακούγονται διάφορα τα οποία μπορεί να μην έχουν βάση αλλά από την στιγμή που ο κόσμος δεν είναι ενημερωμένος, έχει δικαίωμα να λέει ότι θέλει. Πρέπει να αλλάξει αυτή η τακτική που υπάρχει. Το να ενημερώνεις συγκεκριμένα για κάποια πράγματα, δεν στοχοποιείς κανέναν. Όλοι μας – το έχουμε πει και άλλη φορά – είμαστε εν δυνάμει ασθενείς. Αυτό που πρέπει να γίνει με την ενημέρωση είναι να δείξεις πού είναι το πρόβλημα. Εξάλλου η ιχνηλάτηση αυτό τον σκοπό έχει, ώστε να υπάρχει μία προστασία και από τον κοινωνικό και τον επαγγελματικό περίγυρο. Πολλοί συνάνθρωποι μας έχουν νοσήσει. Στην περιοχή μας δεν είχαμε ευτυχώς δυσάρεστα αποτελέσματα. Δεν σημαίνει ότι πρέπει να έχουμε κάποια στεγανά, να μην ενημερώνεται ο κόσμος, να μην ξέρει τι γίνεται. Εμείς σαν Δήμος δεν έχουμε πρωτογενή ενημέρωση. Προσπαθούμε να μάθουμε κάποια πράγματα όπως μπορούμε. Εκείνο που μάθαμε εμμέσως, είναι ότι η περιοχή μπήκε στο “κόκκινο” για το λόγο ότι έχουν παρουσιαστεί αρκετά μεταλλαγμένα κρούσματα τα οποία θεωρούνται πιο επικίνδυνα και για να μην υπάρξει μία μεγαλύτερη διασπορά μπήκε όλη η περιοχή του νομού στο κόκκινο. Όμως αυτά τα πράγματα πρέπει να λέγονται και να λέγονται από τους ανθρώπους που είναι καθ’ ύλη αρμόδιοι. Εμείς δεν είμαστε ούτε λοιμωξιολόγοι ούτε επιδημιολόγοι, ούτε ειδικοί επί παντός επιστητού. Ο κόσμος πρέπει να ενημερώνεται από αυτούς που πρέπει να ενημερώνουν ώστε να έχει μία ασφαλή και τεκμηριωμένη άποψη. Να μην αναγκαζόμαστε εμείς που δεν είμαστε οι αρμόδιοι να εξηγούμε κάποια πράγματα και να προσπαθούμε να καθησυχάσουμε τον κόσμο λέγοντας πράγματα που πιστεύουμε ότι είναι σύμφωνα με τη κοινή λογική. Πρέπει να αλλάξει αυτή η κατάσταση γιατί το φαινόμενο συνεχίζεται και θα συνεχίζεται για πολύ καιρό ακόμη. Εμείς το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι ότι πρέπει να τηρούμε τα μέτρα ασφαλείας όλοι μας και για το παραμικρό περιστατικό που εκτιμούμε ότι αλλάζει κάτι να ενημερώνουμε τους γιατρούς».

Ο εμβολιασμός

Είναι δύσκολη η κατάσταση όπως τόνισε ο κ. Ζερβάκης και θα συνεχίσει να είναι. «Από ότι φαίνεται δεν προχωράει και με τον καλύτερο τρόπο η διαδικασία του εμβολιασμού, υπάρχουν όπως όλοι ενημερωνόμαστε κάποιες αρρυθμίες σχετικά τις εταιρείες, τις προμήθειες των εμβολίων… Είναι δύσκολη κατάσταση και όλοι πρέπει να την διαχειριστούμε με τον καλύτερο τρόπο, δηλαδή μέτρα ατομικής προστασίας για να μπορέσουμε να περάσουμε σε μία καθημερινότητα η οποία να μας δίνει τη δυνατότητα να λειτουργήσουμε καλύτερα».

Δεν αλλάζει η απόφαση

Ερωτηθείς για το αν υπάρχει περιθώριο αλλαγής της απόφασης που συμπεριλαμβάνει όλο το νομό στο ‘’κόκκινο‘’ ο Δήμαρχος Σητείας απάντησε: «Δεν υπάρχει περιθώριο. Ήρθαμε σε επαφή και με τους Δημάρχους του νομού μας. Υπάρχει ένας σκεπτικισμός για το τι θα προτείνουμε και τι θα ζητήσουμε. Εκτιμάται ότι είναι καλύτερα να μην επεμβαίνουμε σε θέματα τα οποία άπτονται της Πολιτικής Προστασίας και εν γένει της υγειονομικής κατάστασης γιατί η ευθύνη είναι πολύ μεγάλη και δεν πρέπει να αναλάβουμε το μέρος της ευθύνης που δεν μας αναλογεί».


Πηγή: anatolh.com