Ανοιγμα των καταστημάτων ζητούν οι έμποροι του Ηρακλείου από τον πρωθυπουργό - Ειδήσεις Pancreta
Να ανοίξουν τα καταστήματα του Ηρακλείου ζητά ο Εμπορικός σύλλογος με επιστολή προς τον πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς.

Αναφέρει λοιπόν πως θεωρεί επιτακτικό το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων και τονίζει στην επιστολή που υπογράφουν ο πρόεδρος Μανόλης Κουμαντάκης και ο Γεν. Γραμματέας Βασίλης Εφραίμογλου:

Προς: Πρωθυπουργό κ. Κυριακό Μητσοτάκη
Κοινοποίηση:
-Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Άδωνι Γεωργιάδη.
-Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα.
 
Αξιότιμε Κύριε Πρωθυπουργέ,
 
Σας μεταφέρομε την αγωνία και την απόγνωση που βρίσκονται όλοι οι έμποροι της Κρήτης, ως προς την εξέλιξη του δεύτερου lockdown και την παράταση του εν μέσω εορτών για το λιανικό εμπόριο ή εν τέλει, τη λειτουργία του μόνο με τη μέθοδο του click away (άραγε δεν υπάρχουν Ελληνικές λέξεις να περιγράψουν την διαδικασία ώστε να είναι σε όλους κατανοητή;), που οι περισσότερες μικρές επιχειρήσεις και καταστήματα δεν έχουν τη δυνατότητα ούτε τις υποδομές να την αξιοποιήσουν.
Αντιλαμβανόμαστε ότι η δημόσια υγεία είναι το υπέρτατο αγαθό και το λιανικό εμπόριο έχει κρατήσει υπεύθυνη στάση στην αυστηρή τήρηση των μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας και έχει αποδείξει πως τα μικρά και μεσαία εμπορικά καταστήματα δεν αποτελούν πηγές μετάδοσης της πανδημίας, όπου άλλωστε η προσέλευση των καταναλωτών σε αυτά είναι μικρή και ελεγχόμενη. Η κλιμακούμενη υγειονομική κρίση οξύνει ολοένα και περισσότερο την οικονομική κρίση με ξεκάθαρη πλέον αδυναμία των επιχειρήσεων να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.
 
Δυστυχώς οι παρενέργειες και οι ζημιές των αγορών είναι τεράστιες και το κράτος για πολλούς λόγους, που γνωρίζετε καλύτερα από εμάς, δεν μπορεί εκ των πραγμάτων να στηρίξει όλο αυτό το κόστος. Η αγορά δεν είναι ακορντεόν που κλείνει και ανοίγει και μετά η κανονικότητα λειτουργεί. Οι αρνητικές παρενέργειες στη ρευστότητα, στα οικονομικά μεγέθη, στη λειτουργία των επιχειρήσεων είναι τρομακτικές και ανυπολόγιστες. Είναι δεδομένο πως δεν δημιουργείται πρόβλημα υπερσυγκέντρωσης κόσμου στα καταστήματα λιανικού εμπορίου, όταν στις εκτός περιόδου καραντίνας εποχές, ακόμα και σε γιορταστικές ημέρες με αυξημένη κατανάλωση, κατά το πλείστον υπάρχει το πολύ ένας πελάτης ανά πάσα στιγμή και στη πλειοψηφία τους λειτουργούν με διακεκομμένο ωράριο.
 
Οι λοιμωξιολόγοι που καθημερινά σπέρνουν την καταστροφή με τις απόψεις τους δυστυχώς προτρέπουν την Κυβέρνηση και ουσιαστικά διαμορφώνουν «τι ανοίγει και τι κλείνει» στην κοινωνία και στην αγορά χωρίς να αντιλαμβάνονται τις συνέπειες και τις παρενέργειες των υποδείξεών τους. Επίσης οι λύσεις για το λιανικό εμπόριο και αγορές με τη μέθοδο click away, δεν κάνουν τίποτε άλλο παρά να εξυπηρετούν τις μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων και τις πολυεθνικές που έχουν το προσωπικό και τις υποδομές να ανταποκριθούν. Γιατί οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα μικρά καταστήματα με αυτή την απρόβλεπτη οικονομική καταστροφή, δεν είχαν ούτε το χρόνο, ούτε τους πόρους αλλά ούτε και τα μέσα να προσαρμόσουν τη λειτουργία τους στα δεδομένα της τεχνολογίας και του ηλεκτρονικού επιχειρείν που προϋποθέτει η μέθοδος που υποστηρίζετε. Οπότε εκ των πραγμάτων δεν μπορούν να λειτουργήσουν σε μια περίοδο εορτών που συνήθως πραγματοποιούν σχεδόν το 50% του τζίρους τους ώστε μετά να μπορούν να ανταποκριθούν με επάρκεια στις υποχρεώσεις τους απέναντι στο κράτος, τους εργαζομένους, τους προμηθευτές τους, τις οικογένειές τους. Τώρα τί θα γίνει; Αν και δεν είμαστε απαισιόδοξοι η λογική λέει ότι πλέον οδηγούμαστε σε εκτεταμένο κλείσιμο καταστημάτων με ανυπολόγιστες καταστροφικές συνέπειες για την τοπική
οικονομία και την κοινωνία.
 
Φαίνεται ότι το όπλο του κορωνοϊού χρησιμοποιείται για να αλλάξει ο κόσμος. Να δημιουργηθεί μια άλλη κοινωνία και μία οικονομία που δυστυχώς ωφελεί τις συσσωρεύσεις κεφαλαίου και με τη μικρομεσαία επιχείρηση να εξαφανίζεται. Αλλά δυστυχώς (ή ευτυχώς) η μικρομεσαία επιχείρηση δεν παύει να αποτελεί το κύτταρο της Ελληνικής οικονομίας και της κοινωνίας και αποτελεί ολέθριο λάθος ο ρόλος της να απεμπολείται και να υποβαθμίζεται.
 
Αξιότιμε Κύριε Πρωθυπουργέ,
 
Επειδή έχομε υπερβεί τα όρια της επιβίωσης και μετά την τελευταία απόφαση της Κυβέρνησης, για «τη λειτουργία του λιανικού εμπορίου» μόνο με τη μέθοδο του click away, ζητάμε για την Κρήτη που ως περιφέρεια το επιδημιολογικό φορτίο είναι χαμηλό, να ανοίξει η αγορά και τα καταστήματα από 150 τ.μ και κάτω, με αίσθημα ευθύνης και με την αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων. Ειλικρινά υπάρχει μεγάλη απόγνωση και εξαγρίωση και φοβόμαστε ότι μπορεί να προκύψουν μεμονωμένες κινήσεις ανοίγματος των καταστημάτων. Βρισκόμαστε όλοι μπροστά σε πρωτόγνωρες συνθήκες. Αναμένουμε τις δικές σας ενέργειες με την πεποίθηση ότι θα πράξετε τα δέοντα αυτή την δύσκολη περίοδο, τις οικονομικές επιπτώσεις της οποίας θα βιώνουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα ακόμη κι αν παρέλθει κάθε κίνδυνος για την υγεία των πολιτών.
 
Συμπληρωματικά και επειδή είναι πλέον δεδομένη η επερχόμενη οικονομική λαίλαπα στην οποία θα βρεθούμε αντιμέτωποι, προτείνουμε να υιοθετήσετε με τη διαδικασία του κατεπείγοντος:
 
• Τη δημιουργία ακατάσχετου επαγγελματικού λογαριασμού προσαρμοσμένου
στα οικονομικά δεδομένα κάθε επιχείρησης,
• Υποχρέωση στις τράπεζες να χορηγήσουν άμεσα και με συμβολικό κόστος
σταθερά και κινητά POS σε όλες τις επιχειρήσεις,
• Επιδότηση δημιουργίας ηλεκτρονικών καταστημάτων (e-shop)
• Την καταβολή μη επιστρεπτέας επιδότησης, με βάση τα οικονομικά στοιχεία
κάθε επιχείρησης, ώστε να καλυφθούν τα λειτουργικά κόστη ενοικίων,
προσωπικού, ασφαλιστικών – φορολογικών υποχρεώσεων, προμηθευτών
μέχρι το άνοιγμα των αγορών.
• Με την οριστική άρση του lock down νέα ρύθμιση 240 δόσεων με απαλοιφή
όλων των τόκων και των προσαυξήσεων
• Δάνεια με επιτόκια Euribor για την επαναλειτουργία των επιχειρήσεων
• Να μην καταχωρηθούν στον Τειρεσία οι επιχειρήσεις που για περίοδο
τουλάχιστον 6 μηνών από το άνοιγμα των αγορών θα αδυνατούν να
ανταποκριθούν.
• Απαλοιφή του ΕΝΦΙΑ σε ακίνητα που δεν παράγουν εισόδημα.

Πηγή: politica.gr