Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το Ρέθυμνο - Ειδήσεις Pancreta

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε και επίσημα ο Νομός Ρεθύμνου, μετά το αίτημα της Αντιπεριφερειάρχη Μαίρης Λιονή και τη θετική απάντηση σήμερα του Υπουργείου Εσωτερικών, ενώ το κυβερνητικό κλιμάκιο βρίσκεται στο Ρέθυμνο και συγκεκριμένα στο Πέραμα για την αποτίμηση των καταστροφών. 

Μετά το Ηράκλειο, όπου νωρίτερα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τον Περιφερειάρχη Κρήτης το κυβερνητικό κλιμάκιο έφτασε λίγο μετά τις 12 στο Πέραμα , όπου προχώρησαν σε αυτοψία για τις καταστροφές που έπληξαν το Νομό Ρεθύμνης και ιδιαίτερα τον Δήμο Μυλοποτάμου. Αυτή την ώρα πραγματοποιείται συνάντηση με τους φορείς στο δημαρχείο στο Πέραμα. 

Το κλιμάκιο αποτελείται από τον Υφυπουργό Εσωτερικών Θεόδωρο Λιβάνιο, τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ Ανδρέα Λυκουρέντζο και τον Γενικό Γραμματέα Υποδομών Γιώργο Καραγιάννη, και συνοδεύεται από τον Υφυπουργό αρμόδιο για θέματα Αθλητισμού και βουλευτή Ηρακλείου Λευτέρη Αυγενάκη και τον Υφυπουργό αρμόδιο για θέματα Μεταφορών και βουλευτή Ρεθύμνου Γιάννη Κεφαλογιάννη. Στη σύσκεψη στο Πέραμα μετέχουν ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνης Μαίρη Λιονή, ο Αντιπεριφερειάρχης Νίκος Κακογιαννάκης και ο Μανόλης Χνάρης, Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς τομέα  ενώ συμμετέχει και η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Π.Ε Ρεθύμνης Ελένη Ρανουτσάκη. Συμμετέχουν επίσης οι Δήμαρχοι Μυλοποτάμου Δημήτρης Κόκκινος και Ανωγείων Σωκράτης Κεφαλογιάννης καθώς και ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Αγίου Βασιλείου Βαγγέλης Καπετανάκης.
Από τον ΟΑΚ, συμμετέχουν ο διευθύνων σύμβουλος Άρης Παπαδογιάννης και στελέχη του ΟΑΚ, ο Θοδωρής Νίνος, ο Λευτέρης Κοπάσης και ο Βαγγέλης Μαμαγκάκης.

ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ Ο ΝΟΜΟΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ 

Υπενθυμίζεται πως ο Νομός έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κάτι που σημαίνει ουσιαστικά, σύμφωνα με την απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών , οτι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκαν όλοι οι Δήμοι του Νομού, με εξαίρεση τον Δήμο Ρεθύμνης, ο οποίος ωστόσο ήταν ήδη λόγω της προηγούμενης κακοκαιρίας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, καθεστώς που πλέον παρατείνεται μέχρι τις 10 Μαΐού του 2021.

Συνεπώς έπειτα απο την απόφαση αυτή, ουσιαστικά όλος ο Νομός και όλοι οι Δήμοι παραμένουν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και πλέον θα κινηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες αποζημιώσεων για την επούλωση των πληγών που υπέστη το Ρέθυμνο μετά την σφοδρή κακοκαιρία.

Αξίζει να σημειωθεί πως το κυβερνητικό κλιμάκιο αναμένεται το μεσημέρι να βρεθεί στο Νομό Ρεθύμνου προκειμένου να επισκεφτεί τις περιοχές που έχουν πληγεί και να ξεκινήσει τη διαδικασία αποτίμησης των καταστροφών. 

Αναλυτικά, σε ανακοίνωσή της η Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου υπογραμμίζει:

"Με σημερινή απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας κηρύσσεται σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας η Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης, εκτός του Δήμου Ρεθύμνης, για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών από πλημμυρικά, κατολισθητικά κτλ φαινόμενα, που προέκυψαν από τις ισχυρές βροχοπτώσεις που εκδηλώθηκαν στις 10 Νοεμβρίου 2020 στην παραπάνω περιοχή.

Η εν λόγω κήρυξη θα ισχύει από την ημερομηνία εκδήλωσης των φαινομένων και για έξι μήνες, δηλαδή έως και τις 10 Μαϊου 2021.

Ο Δήμος Ρεθύμνης της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης είναι ήδη κηρυγμένος σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας με την υπ’ αριθμό 6242/17-8-2020 Απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας με ημερομηνία λήξης 26-2-21 λόγω καταστροφών που προκλήθηκαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, που εκδηλώθηκαν στις 25-2-2019. Για τον ανωτέρω Δήμο Ρεθύμνης παρατείνεται η Απόφαση κήρυξής του έως και τις 10 Μαϊου 2021 μετά και την εκδήλωση των έντονων καταστροφικών φαινομένων στις 10-11-20.

Η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνης, Μαρία Λιονή, δήλωσε σχετικά:

« Δυστυχώς, η Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης επλήγη για άλλη μια φορά σφοδρότατα από έντονα καιρικά φαινόμενα, που είχαν ως αποτέλεσμα πλημμύρες και κατολισθήσεις, οι οποίες προκάλεσαν μεγάλες ζημιές σε οικίες, επιχειρήσεις, αλλά και σε πολλά σημεία του επαρχιακού οδικού δικτύου. Από σήμερα και για έξι μήνες η Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης κηρύχτηκε από το Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας και ξεκινάμε με όλες τις συναρμόδιες Υπηρεσίες έναν αγώνα δρόμου για να καταγράψουμε τις ζημιές, να αποζημιωθούν συμπολίτες μας από τα αρμόδια Υπουργεία και να δρομολογήσουμε τις απαραίτητες τεχνικές παρεμβάσεις. Είναι ευτύχημα το ότι δε θρηνήσαμε ανθρώπινες ζωές σε αυτή την πρωτοφανή κακοκαιρία και σε αυτό συνετέλεσαν οι εκτεταμένες παρεμβάσεις καθαρισμού ρεμάτων και αντιπλημμυρικών έργων, που υλοποιήσαμε μετά τη θεομηνία του Φεβρουαρίου 2019».


Πηγή: goodnet.gr