Αίτημα να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο Δήμος Χερσονήσου - Ειδήσεις Pancreta
Κατεστραμμένη επιχείρηση στα Μάλια από τα έντονα καιρικά φαινόμενα το διήμερο 20-21 Οκτωβρίου.
Μάριος Διονέλλης / ΕΦΣΥΝ
 
Αίτημα για να κηρυχθεί ο Δήμος Χερσονήσου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κατέθεσε στον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, ο δήμαρχος Χερσονήσου Γιάννης Σέγκος.

Το σχετικό αίτημα κατατέθηκε στη διάρκεια συνάντησης η οποία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στην Περιφέρεια Κρήτης, παρουσία του αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου Νίκου Συριγωνάκη και του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Χερσονήσου Γιώργου Χειρακάκη.

Στη διάρκεια της συνάντησης μαζί με το αίτημα, ο δήμαρχος περιέγραψε στον Περιφερειάρχη τις καταστροφές που έχουν επέλθει από την πρόσφατη σφοδρή κακοκαιρία και την πρωτόγνωρη χαλαζόπτωση που έπληξε περιοχές του Δήμου Χερσονήσου, καθώς και τις συνέπειες που οδήγησαν στην ανάγκη να διατυπωθεί το σχετικό αίτημα.

Επιτροπή για τις ζημιές

Ειδική τριμελής επιτροπή, η οποία είναι αρμόδια για να διεξάγει αυτοψίες σε κύριες κατοικίες στις πληγείσες περιοχές από τις πρόσφατες φυσικές καταστροφές (χαλαζοπτώσεις και πλημμύρες που έλαβαν χώρα από 20 έως και 22 Οκτωβρίου), προκειμένου να εγκριθούν οι σχετικές αποζημιώσεις, συστάθηκε από τον Δήμο Χερσονήσου.

Η εν λόγω Επιτροπή διενεργεί αυτοψία στις δηλωμένες στην αίτηση δικαιούχων ως πληγείσες κύριες κατοικίες, προκειμένου:

  1. Να ελέγξει ότι η κύρια κατοικία που έχει δηλωθεί είναι πληγείσα, στην περίπτωση του επιδόματος πρώτων βιοτικών αναγκών. 
  2. Να ορίσει το βαθμό ζημίας της κύριας κατοικίας, στην περίπτωση του επιδόματος απλών επισκευαστικών εργασιών ή/και οικοσκευής. 

Επίσης, η Επιτροπή προσδιορίζει το ύψος της του επιδόματος του άρθρου 2 της ΚΥΑ 33862/2019 (ΦΕΚ 1699/Β’), σύμφωνα με όσα ορίζονται στο παράρτημα αυτής.

Για να διεξαχθεί αυτοψία θα πρέπει οι πληγέντες να καταθέσουν το σχετικό αίτημα ηλεκτρονικά στο e-mail: dimos@hersonisos.gr Mόνο εάν συντρέχει σοβαρός λόγος/εξαιρετικά έκτακτη περίπτωση μπορούν να προσέλθουν και να το καταθέσουν αυτοπροσώπως στα γραφεία Πρωτοκόλλου του Δήμου (μετά από τηλεφωνικό ραντεβού), καθώς με τη με αριθμό 150/22.10.2020 απόφαση Δημάρχου έχει τεθεί σε ισχύ προσωρινή αναστολή λειτουργίας όλων των υπηρεσιών του Δήμου Χερσονήσου με φυσική παρουσία των δημοτών-συναλλασσόμενων για τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας από την πανδημία του κορωνοϊού.

Αναλυτικότερα, η διαδικασία χορήγησης οικονομικής ενίσχυσης πολιτών που πλήττονται από φυσικές καταστροφές και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά περιγράφονται στον σύνδεσμο (ΕΔΩ). Καταληκτική ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων είναι η Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2020.


Πηγή: efsyn.gr