Ηράκλειο: Κλείνουν σχολεία και τμήματα μετά τα κρούσματα σε μαθητές - Ειδήσεις Pancreta
Φωτογραφία Αρχείου
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
 
Δύο μαθητές σχολείων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Ηρακλείου βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό αυτήν την βδομάδα. Κλείνουν σχολεία και τμήματα. Επιστολή γονέων των σχολείων σε φορείς.

Πρόκειται για μία μαθήτρια του 2ου Λυκείου Ηρακλείου η οποία διαγνώστηκε θετική στον ιό ενώ υπήρξε άμεση ενημέρωση των γονιών προ τη Δευτεροβάθμια Διεύθυνση Ηρακλείου αλλά και τις υγειονομικές αρχές. Παράλληλα ξεκίνησαν οι διαδικασίες ιχνηλάτησης των επαφών της μαθήτριας από τον ΕΟΔΥ.

Η μαθήτρια δεν παρουσιάζει συμπτώματα και είναι σε κατ' οίκον περιορισμό ενώ αναμένεται αν θα κλείσει το τμήμα του σχολείου της.

Το δεύτερο κρούσμα είναι ένας μαθητής Γ’ τάξης Λυκείου του Ηρακλείου ο οποίος βρίσκονταν σε προληπτική καραντίνα καθώς το προηγούμενο διάστημα είχε βρεθεί επίσης θετικός ο αδελφός του, ο οποίος είναι φοιτητής.

Μόλις ενημερώθηκε το σχολείο για την ύπαρξη επιβεβαιωμένου κρούσματος Covid-19 ακολουθήθηκαν όλες οι διαδικασίες που προβλέπονται από τα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ

Σύμφωνα με την «Πατρίς», επειδή ο μαθητής απουσίαζε ούτως ή άλλως απ’ το σχολείο εδώ και 13 μέρες, δεν κρίθηκε σκόπιμο να κλείσει τα τμήμα του.

Κλείνουν σχολεία

Μετά από επιβεβαιωμένα κρούσματα σε σχολικές μονάδες του Ηρακλείου, πάρθηκε η απόφαση να κλείσουν σχολεία και τμήματα σχολείων.

Στο 2ο Λύκειο Ηρακλείου, όπου βρέθηκε μαθήτρια θετική, πάρθηκε η απόφαση να κλείσει το τμήμα και να μπουν σε καραντίνα 14 ημερών μαθητές και εκπαιδευτικοί.  

Επίσης, αποφασίστηκε να κλείσει και το Ειδικό Σχολείο Κωφών και βαρήκοων, ενώ από ένα τμήμα έκλεισε στο 28ο, στο 47ο και στο 57ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου.

Αντιδρούν οι γονείς

Ανακοίνωση εξέδωσαν οι Σύλλογοι Γονέων 28ου & 57ου Δημοτικών Σχολείων, ζητώντας να ελεγχθεί το σύνολο όλων των διδασκόντων ενώ χαρακτηρίζουν τη λειτουργία της σχολικής μονάδας με φυσική παρουσία των μαθητών, επισφαλής.

Αναλυτικά η κοινή ανακοίνωση:

«Με αφορμή το θετικό κρούσμα κορωνοϊου σε εκπαιδευτικό παράλληλης στήριξης για  το οποίο  ενημερωθήκαμε και ανακοινώθηκε σήμερα 18/10/2020, στο σχολικό συγκρότημα των 28 και 57 Δημοτικών Σχολείων Ηρακλείου, ως Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων των αναφερόμενων σχολείων, μετά το πέρας της αποψινής έκτακτης συνέλευσης των ΔΣ, εκφράζουμε την άποψη ότι με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, η λειτουργία της σχολικής μονάδας με φυσική παρουσία των μαθητών κρίνεται επισφαλής.

Το επιβεβαιωμένο κρούσμα έχει συνυπάρξει με το σύνολο του διδακτικού προσωπικού σε κοινό χώρο εντός των ωρών διδασκαλίας. Κατ΄ επέκταση δεν θα έπρεπε να ελεγχθούν συγκεκριμένοι μόνο εκπαιδευτικοί αλλά ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ και ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ να ελεγχθεί το σύνολο όλων των διδασκόντων.

Οι διαδικασίες διαδικτυακής εκπαίδευσης έχουν ήδη προβλεφθεί από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων για τέτοιες περιπτώσεις  και θεωρούμε παράλογο να μην εφαρμοστούν για αυτό το μικρό διάστημα ως μέτρο πρόληψης και προστασίας της Δημόσιας Υγείας.

Να σημειωθεί ότι οι συστεγαζόμενες μονάδες των 28 και 57 Δημοτικών Σχολείων, ούτως ή άλλως στεγάζουν ένα αριθμητικό σύνολο μαθητών, που υπερβαίνει τις εκ κατασκευής προβλεπόμενες δυνατότητες της εγκατάστασης.

Εξ αρχής λοιπόν ο συνωστισμός και συγχρωτισμός είναι σχεδόν αναπόφευκτος.

Υπάρχει ένας σεβαστός αριθμός οικογενειών, οι οποίες αποτελούνται από άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και οφείλουμε να τους σεβαστούμε και να τους προστατεύσουμε.

Ως γονείς είμαστε ανάστατοι και ζητάμε την άμεση κινητοποίησή σας, ώστε να διασφαλιστεί η ασφαλής λειτουργία των σχολείων μας τόσο για το προσωπικό όσο και για τους μαθητές».


Πηγή: efsyn.gr