Ηράκλειο: Διαμαρτύρονται για το lockdown χωρίς μέτρα ενίσχυσης - Ειδήσεις Pancreta
Πλατεία Λιονταριών
Μάριος Διονέλλης / ΕΦΣΥΝ
 
Για προκλητική απόφαση της κυβέρνησης να επιβάλλει lockdown και στο Ηράκλειο, χωρίς όμως να ενισχύσει τη Δημόσια Υγεία αλλά και τους εργαζομένους, ειδικά του κλάδου της Εστίασης, κάνει λόγο η Επιτροπή Αγώνα Αυτοαπασχολούμενων και μικρών επαγγελματιών στην Εστίαση-Διασκέδαση Ηρακλείου.

Η Επιτροπή Αγώνα κατηγορεί την κυβέρνηση ότι παίρνει οριζόντια μέτρα, χωρίς να έχει υπόψιν της την οικονομική κατάσταση των μικρών επιχειρήσεων αλλά και των εργαζομένων οι οποίοι, όπως τονίζεται, θίγονται περισσότερο απ' όλους.

Οι αυτοαπασχολούμενοι και οι μικροί επιχειρηματίες ζητούν μέτρα στήριξης του εισοδήματός τους, με παράλληλα μέτρα στην Δημόσια Υγεία, τα σχολεία και τα ΜΜΜ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Είναι προκλητική η απόφαση της κυβέρνησης για τα νέα περιοριστικά μέτρα στο Ηράκλειο, το λεγόμενο «lockdown», την ώρα που δεν έχει πάρει μισό μέτρο για την προστασία της υγείας μας, ενώ τα έδωσε όλα κατά την τουριστική σεζόν για τους «μεγάλους» του τουρισμού και των μεταφορών, παίζοντας «στα ζάρια» την υγεία εργαζόμενων, επαγγελματιών, τουριστών και ντόπιου πληθυσμού, για τα κέρδη τους! Τι άλλο δείχνει το ότι τον Αύγουστο τα καταγραμμένα κρούσματα ξεπέρασαν τις 7.000 όταν όλη την προηγούμενη περίοδο δεν ξεπέρασαν τις 3.000; τι άλλο δείχνει το ότι πάνω από 3.000.000 τουρίστες μπήκαν στη χώρα χωρίς κανένα έλεγχο, μέσα σε ένα μήνα; Όλα αυτά ενώ δεν έχει ενισχυθεί στο ελάχιστο το σύστημα υγείας, αλλά μένει στην ίδια κατάσταση για την οποία ευθύνονται οι κυβερνήσεις διαχρονικά!

Και ενώ τα σχολεία θα ανοίξουν με πολυάριθμα τμήματα, χωρίς αύξηση δάσκαλων και αιθουσών, χωρίς τα αναγκαία μέτρα προστασίας και καθαριότητας, έχουμε συνωστισμό σε πλοία, αεροπλάνα, ΜΜΜ, νοσοκομεία, μεγάλους εργασιακούς χώρους! Όλα αυτά «φωνάζουν» ότι η πανδημία εξαπλώνεται όχι γιατί ο λαός δεν δείχνει ατομική ευθύνη, αλλά γιατί η ευθύνη του κράτους και της κυβέρνησης έχει πάει περίπατο!

Οι αυτοαπασχολούμενοι του κλάδου δείξαμε υποδειγματική ατομική ευθύνη στα μαγαζιά μας, απέναντι στην υγεία μας και των οικογενειών μας, του προσωπικού και των πελατών μας. Το μόνο που μας πρόσφερε η κυβέρνηση ήταν οριζόντια μέτρα –ορισμένα αναγκαία για τον περιορισμό της διασποράς του ιού– χωρίς να συνοδεύονται από αντίστοιχη στήριξη του εισοδήματός μας! Κάτι τέτοιο δεν ισχύει για τους μεγάλους ξενοδόχους κλπ., στους οποίους η κυβέρνηση ρίχνει ζεστό χρήμα! Ταυτόχρονα, ρίχνει νερό στον μύλο της συνομωσιολογίας και των «ψεκασμένων θεωριών», που είναι επικίνδυνες για την υγεία του λαού, αλλά ταυτόχρονα τη βολεύουν, γιατί βγάζουν λάδι την πολιτική της και θολώνουν το πραγματικό πρόβλημα!

Σε αυτή την κατάσταση, η πλειοψηφία στο σωματείο μας «τρέχει» για τα μεγάλα επισιτιστικά του κέντρου, αλλά μόνο χλιαρές ανακοινώσεις για το θεαθήναι έχει να δείξει, καμία δράση και κίνηση για τα μικρά καταστήματα, αυτοαπασχολούμενους και μικρά οικογενειακά μαγαζιά, που πλειοψηφούν στον κλάδο. 

Σας καλούμε να διεκδικήσουμε από κυβέρνηση/δήμο/περιφέρεια άμεσα μέτρα ανακούφισης:

  • Άμεση επανένταξη στο αφορολόγητο των 12.000 ευρώ με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.
  • Κατάργηση άμεσα της προκαταβολής φόρου με παράλληλη μείωση της φορολογίας μας.
  • Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και του φόρου επιτηδεύματος.
  • Διαγραφή χρεών προς εφορία, ταμείο, τράπεζες ανάλογα με την κατάσταση κάθε συναδέλφου.
  • Απαλλαγή από την καταβολή δημοτικών τελών για όλο το 2020 αφού πρακτικά η χρόνια έχει χαθεί.
  • Μείωση στην τιμή χρήσης του νερού, μείωση εδώ και τώρα των δημοτικών τελών.
  • Ακύρωση κάθε διαδικασίας κατάσχεσης ή πλειστηριασμού πρώτης κατοικίας-καταστήματος.
  • Δωρεάν παροχή μέσων ατομικής προστασίας για εμάς και το προσωπικό μας.
  • Επαναλαμβανόμενα τεστ για αυτοαπασχολούμενους και προσωπικό, με επιβάρυνση του κράτους.

Διεκδικούμε από την κυβέρνηση γενικότερα αιτήματα για την προστασία της δημόσιας υγείας:

  • Προσλήψεις γιατρών/νοσηλευτών, μονιμοποίηση συμβασιούχων σε ΠΑΓΝΗ/Βενιζέλειο/ΤΟΜΥ/ΚΥ.
  • Σχέδιο επίταξης δομών ιδιωτικού τομέα Υγείας, για περίπτωση γιγάντωσης της πανδημίας.
  • Προσλήψεις σε ΜΜΜ, αύξηση δρομολογίων, μείωση πληρότητας και μείωση τιμής εισιτηρίων.

Σας καλούμε σε αγωνιστική συσπείρωση, πλάι στην Επιτροπή Αγώνα! Να διεκδικήσουμε άμεσα μέτρα ανακούφισης, αλλαγή ρότας στο σωματείο! Αρκετά οι κούφιες κουβέντες, τα μεγάλα λόγια, τα ψίχουλα! Είναι για κάθε αυτοαπασχολούμενο και μικροεπαγγελματία του κλάδου θέμα επιβίωσης».


Πηγή: efsyn.gr