Ανοικτή επιστολή προς τον Δήμαρχο Ηρακλείου σχετικά με την Τροπολογία λειτουργίας του Κοιμητηρίου - Ειδήσεις Pancreta

 

Προς Αξιότιμο Δήμαρχο Ηρακλείου,
Κύριον Βασίλη Λαμπρινό


Στις 05 Σεπτεμβρίου 2018, το Δημοτικό Συμβούλιο της Πόλης μας, με την απόφαση Αριθμό 721, τροποποίησε τον Κανονισμό Λειτουργίας Δημοτικών Κοιμητηρίων. Οντας προσωρινός κάτοικος εξωτερικού και δικαιούχος Οικογενιακού Τάφου στο Νέο Κοιμητήριο Ηρακλείου, πληροφορήθηκα προ ημερών, τυχαίως την εν λόγω τροποποίηση. Σύμφωνα με το Αρθρο 10,1Δ και 2γ, ο Δήμος δικαιούται να θέσει σε πλειστηριασμό ενα Οικογενειακό Τάφο στην περίπτωση που ο η οι Δικαιούχοι/Υπόχρεοι δεν έχουν εξοφλήσει το τέλος Καθαριότητας και συγκεκριμμένα το ποσόν των 40€ /ετησίως, τα δέκα προηγούμενα έτη. Δηλαδή για ένα συνολικό ποσόν 400€. Με μια συνοπτική διαδικασία και σε διάστημα ολίγων μηνών o Τάφος αδείαζεται απο τους κατόχους του και πωλείται εκ νέου απο την Υπηρεσία σας. Φαντάζομαι ότι η απόφαση πάρθηκε χωρίς κανείς να μπει στην θέση κάποιου που επιστρέφοντας από το εξωτερικό η απο κάποια άλλη πόλη της Κρήτης η της Ελλάδος η απλά λόγω χρόνου και ηλικίας αμέλησε την υποχρέωσή του, και επισκεπτόμενος τον οικογενειακό του Τάφο, βρίσκεται μπροστά σε κάποιον άλλο „ένοικο“.

Εκ μέρους ενος Σύγχρονου, Προοδευτικού και Πρωτοποριακού Δήμου, όπως είναι, επιθυμεί να χαρακτηρίζεται και να φέρεται έναντι των Πολιτών που αντιπροσωπεύει και για τους οποίους εργάζεται ο Δήμος Ηρακλείου, προσδοκούσα,
1. Οτι ο Δήμος θα ενημέρωνε γραπτώς τους Δικαιούχους/Υπόχρεους, με μια ετήσια επιστολή, έστω και Ηλεκτρονική, σχετικά με την οφειλή τους , όπως άλλωστε κάνει κάθε δημόσια υπηρεσία.
2. Προς αποφυγείν περαιτέρω δυσάρεστων εκπλήξεων ο Δήμος όφειλε να ενημερώσει γραπτώς τους Δικαιούχους/Υπόχρεους σχετικά με την νέα Τροπολογία.
Δεδομένου ότι εις το ΣΥΜΦΩΝΗΤΙΚΟ Αγοράς αναφέρεται μόνο ότι ο Δικαιούχος υποχρεούται να εξοφλήσει τα τέλη πριν κάθε νέο ενταφιασμό. Και σε καμία περίπτωση η απώλεια κάθε δικαιώματος, η μεταφορά των οστών καθώς και η εκ νέου πώληση του Τάφου.
Σημειωτέον δε ότι το κόστος αγοράς ενός Οικογενειακού Τάφου στο Νέο Κοιμητήριο Ηρακλείου, το 2009 πχ, ήταν 10.500€, ενω μετά την επικάλυψη απο μάρμαρα ανέρχεται στα 20.000€.
Πέραν όμως της όποιας οικονομικής απώλειας, η συγκεκριμμένη αυτή πράξη είναι, κυρίως και πάνω από όλα, κατά την γνώμη μου, ηθικά απαράδεκτη .
3. Προφανώς το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης μας προχώρησε στην τροπολογία αυτή, γιατί με την πάροδο του χρόνου οι Δικαιούχοι/Υπόχρεοι αμελούσαν τις οφειλές τους, όσον αφορά το ετήσιο τέλος καθαριότητας του κοιμητηρίου. Το γεγονός ότι ο Δήμος, σύμφωνα με το Αρθρο 9,5 απαιτεί ένα εκπρόσωπο/υπεύθυνο για κάθε Οικογενειακό Τάφο, ασχέτως του αριθμού των Δικαιούχων/Υπόχρεων, διευκολύνει αναμφισβήτητα την διαχείρηση εκ μέρους του Δήμου, αλλά επιβαρύνει τους Δικαιούχους/Υπόχρεους. Σύμφωνα δε με το Αρθρο 9,9 όλοι οι Δικαιούχου οφείλουν να καταβάλουν το τέλος καθαριότητας. Προσωπικά πιστεύω ότι θα ήταν αποτελεσματική μια ετήσια ειδοποίηση του σύνολου των Δικαιούχων σχετικά με το μερίδιο του κόστους το οποίο τους αναλογεί, πχ τύπου ΕΝΦΙΑ. Σύμφωνα δε με το Αρθρο 9,8 οποιοδήποτε Δικαιούχος το επιθυμεί δύναται να παραιηθεί της χρήσης του Τάφου καθώς και των υποχρεώσεων που απορρέουν. Προσωπικά πιστεύω ότι, με αμοιβαίο σεβασμό, εκ μέρους του
Δήμου και των πολιτών Δικαιούχων/Οφειλετών ο θεσμός θα λειτουργούσε αποτελεσματικότερα προς κοινό όφελος.


Με εκτίμηση
Dr. Ειρήνη Καλογεράκη


Πηγή: pancreta.gr