Στις 10 Φεβρουαρίου η απόφαση για τον Ρίχτερ - Ειδήσεις Pancreta

Την Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου θα συνεχιστεί στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ρεθύμνου η πολύκροτη δίκη του Γερμανού ιστορικού Χάιντς Ρίχτερ, ο οποίος στο περίφημο βιβλίο του για τη «Μάχη της Κρήτης» φέρεται να αρνείται τις ναζιστικές θηριωδίες που σημειώθηκαν σε βάρος του κρητικού λαού.

Το Δικαστήριο διέκοψε τη σημερινή συνεδρίαση για τις 10 Φεβρουαρίου, οπότε και αναμένεται η έκδοση της απόφασης. Νωρίτερα σήμερα, η πρόταση του Εισαγγελέα της Έδρας για τον γνωστό ακαδημαϊκό ήταν απαλλακτική.

Υπενθυμίζεται πως στις 15 Ιανουαρίου, ολοκληρώθηκε η ανάγνωση των εγγράφων που βρίσκονται στη δικογραφία και έχουν καταθέσει οι παράγοντες της δίκης. Μάλιστα, την ίδια ημέρα η συνήγοροι υπεράσπισης του κ. Ρίχτερ κκ Α. Αναγνωστόπουλος και Κ. Καλλίρης προσκόμισαν στο δικαστήριο επιστολή του Βρετανού ιστορικού και συγγραφέα Antony Beevor, ο οποίος είναι γνωστός για το βιβλίο του «Κρήτη: Η Μάχη και η Αντίσταση» και μέσω της οποίας εκφράζει τη συμπαράστασή του στον κ. Ρίχτερ και ζητά την αθώωσή του.

Παράλληλα, κατατέθηκε γνωμοδότηση του καθηγητή συνταγματικού δικαίου στο πανεπιστήμιο Αθηνών κ. Σταύρου Τσακυράκη μέσω της οποίας αναφέρεται στο σκέλος του νόμου, βάσει του οποίου δικάζεται ο κ. Ρίχτερ, και θίγει ζητήματα περί ελευθερίας του λόγου.

Υπενθυμίζεται πως στις 15 Ιανουαρίου, ολοκληρώθηκε η ανάγνωση των εγγράφων που βρίσκονται στη δικογραφία και έχουν καταθέσει οι παράγοντες της δίκης. Μάλιστα, την ίδια ημέρα η συνήγοροι υπεράσπισης του κ. Ρίχτερ κκ Α. Αναγνωστόπουλος και Κ. Καλλίρης προσκόμισαν στο δικαστήριο επιστολή του Βρετανού ιστορικού και συγγραφέα Antony Beevor, ο οποίος είναι γνωστός για το βιβλίο του «Κρήτη: Η Μάχη και η Αντίσταση» και μέσω της οποίας εκφράζει τη συμπαράστασή του στον κ. Ρίχτερ και ζητά την αθώωσή του. Παράλληλα, κατατέθηκε γνωμοδότηση του καθηγητή συνταγματικού δικαίου στο πανεπιστήμιο Αθηνών κ. Σταύρου Τσακυράκη μέσω της οποίας αναφέρεται στο σκέλος του νόμου, βάσει του οποίου δικάζεται ο κ. Ρίχτερ, και θίγει ζητήματα περί ελευθερίας του λόγου.


Πηγή: neakriti