«Εφυγε» ο Δημήτρης Κορνάρος - Ειδήσεις Pancreta
Θλίψη έχει σκορπίσει στο Ηράκλειο και σε όλη την Κρήτη ο πρόωρος θάνατος του Δημήτρη Κορνάρου ή Αξά, ενός ανθρώπου που διακρίθηκε για την κινηματική και πολιτιστική του δράση και για την αγάπη του για το φυσικό τοπίο του νησιού. 

Ο Δημήτρης Κορνάρος υπήρξε ενεργό μέλος κινημάτων για την υπεράσπιση του τόπου, ακτιβιστής και ενεργός πολίτης σε διάφορους τομείς. Συμμετείχε ως καπετάνιος σε αποστολές την Πρωτοβουλίας «Ενα καράβι για τη Γάζα»  αλλά και εναντίον της υδρόλυσης των χημικών όπλων της Συρίας στα ανοιχτά της Κρήτης. 

Ανέπτυξε πλούσια δράση ως οδηγός βουνού και συμμετείχε στη χάραξη μονοπατιών στα όρη της Κρήτης, ενώ συμμετείχε επανειλημμένα σε ομάδες διάσωσης επιχειρώντας σε δύσβατα σημεία του νησιού. 

Ηταν καλλιτεχνικός υπεύθυνος του Θεάτρου των Αγρών στο Κυπαρίσσι Ηρακλείου, δίπλα στον Προφήτη Ηλία, εκεί όπου τα τελευταία χρόνια διέμενε συντηρώντας και τον «Οίκο Αντοχής» του ένα ανοιχτό συνεργατικό καφενείο όπου μαγείρευε για τους περιπατητές ή για τους φίλους του. 

Υπήρξε επίσης συνεργάτης του ραδιοφωνικού σταθμού «Στο Κόκκινο Κρήτης» και ακτιβιστής σε διάφορους κοινωνικούς χώρους της Αριστεράς. 

Το 2012 είχε πέσει θύμα δολοφονικής επίθεσης από Χρυσαυγίτες στον Ζαρό Ηρακλείου, που του επιτέθηκαν με κατσούνες όταν συμμετείχε σε ομάδα αφισοκόλλησης για τα δικαιώματα των μεταναστών. 

Ο Δημήτρης Κορνάρος πέθανε το πρωί της Μεγάλης Τετάρτης, στο σπίτι του στον Προφήτη Ηλία, σε ηλικία 62 ετών προδομένος από την καρδιά του. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου διαπιστώθηκε ο θάνατος του ενώ η κηδεία του, λόγω των μέτρων προστασίας από τον κορονοϊό, θα γίνει σε κλειστό οικογενειακό κύκλο.

Αφήνει πίσω του μια κόρη που σπουδάζει στην Αθήνα αλλά και ένα ισχυρό παράδειγμα ειδικά για τους νεότερους, με τη συγκροτημένη σκέψη του και την συνεπή κινηματική του δράση.   

Δήλωση Δημάρχου Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινού για τον Δημήτρη Κορνάρο

Ο Δημήτρης Κορνάρος υπήρξε μια ιδιαίτερη προσωπικότητα με πολύπλευρη προσφορά στην κοινωνία, ένα φωτεινό παράδειγμα ουσιαστικού βίου.

Πρωτοπόρος της βιώσιμης ανάπτυξης, των εναλλακτικών μορφών τουρισμού και της οικολογικής γεωργίας, ακτιβιστής όσο και στοχαστής, ακούραστος εργάτης του πολιτισμού, της κοινωνικής δικαιοσύνης και του οράματος για έναν καλύτερο κόσμο, αφήνει πίσω του σημαντική παρακαταθήκη έργων, δράσεων και ιδεών που θα διατηρήσουν την μνήμη του ζωντανή.

Τα θερμά μου συλλυπητήρια στους οικείους του.

Δήλωση Ηγουμενίδη

Σε συλλυπητήρια ανακοίνωσή του ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ηγουμενίδης αναφέρει:

«Ο ξαφνικός θάνατος του Δημήτρη Κορνάρου μάς γεμίζει θλίψη. Η ανιδιοτέλεια και η καθαρότητα του ως αγωνιστή, αλλά και η ποιότητα του ως ανθρώπου που πάλευε πάντα αδιάφθορα και χωρίς δεύτερες σκέψεις, θα μας λείψουν σίγουρα στη νέα πραγματικότητα που διανοίγεται μπροστά μας. Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του».


Πηγή: pancreta.gr