«Μαϊμού» εκστρατευτικό σώμα - Ειδήσεις Pancreta

Ο πρόεδρος των ΛΕΦΕΔ όλης της χώρας, έφεδρος ταγματάρχης ΠΖ Γ. Σιδηρόπουλος, μίλησε χθες για «παπάντζες» και «ασοβαρότητες».

 
Από ψεύτικο λογαριασμό της 1ης Μοίρας Αλεξιπτωτιστών το κάλεσμα στους εφέδρους καταδρομείς της Κρήτης για να πάνε εθελοντές στον Εβρο ● Διαχωρίζουν τη θέση τους οι Λέσχες Εφέδρων ● Θύματα αρκετοί... υπερπατριώτες και φυσικά η ενημέρωση

Αναστάτωση στις τάξεις του στρατού προκάλεσε το χθεσινό ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.» για τους εφέδρους καταδρομείς της Κρήτης που οργανώνονται για να πάνε ως εθελοντές στον Εβρο. Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα έφτασε μέχρι τα υψηλά κλιμάκια του υπουργείου Αμυνας, ενώ εκτεθειμένη βρέθηκε η διοίκηση της 5ης Ταξιαρχίας στα Χανιά, καθώς η όλη… εκδρομή φαίνεται να οργανώνεται από σελίδα στο facebook με επωνυμία «1η ΜΟΙΡΑ Αλεξιπτωτιστών», μέσω δηλαδή μιας υπαρκτής μονάδας του ελληνικού στρατού.

Χθες δεν έλειψαν περιστατικά πρόθυμων πολιτών που έφτασαν μέχρι την πύλη της Μονάδας, στο στρατόπεδο Αποστολάκη στα Χανιά, ζητώντας από τους φρουρούς να καταθέσουν εκεί τα στοιχεία τους ώστε να συμμετάσχουν στο… εκστρατευτικό σώμα για τον Εβρο. Φυσικά δεν υπήρχε καμία εντολή για καταγραφή των στοιχείων αυτών, ούτε κάποια αποστολή οργανώνεται από τη διοίκηση του στρατοπέδου. Σε ερώτηση των φαντάρων-φρουρών προς τους πολίτες για το ποιος τους είπε να κατευθυνθούν εκεί, η απάντηση που πήραν ήταν ότι αυτές οι οδηγίες «δόθηκαν από τους διαχειριστές της σελίδας της 1ης ΜΑΛ». Στρατιωτικές πηγές τόνιζαν χθες στην «Εφ.Συν.» πως οι μονάδες του στρατού απαγορεύεται να έχουν ξεχωριστές ιστοσελίδες ή λογαριασμούς σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και προφανώς οι διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας καπηλεύονται το όνομα της 1ης Μοίρας Αλεξιπτωτιστών και παράνομα το χρησιμοποιούν. Ωστόσο, το κακό έχει γίνει, καθώς βρέθηκαν αρκετοί «πρόθυμοι» πολίτες να συμμετάσχουν στο εθελοντικό σώμα και μέχρι αύριο Πέμπτη (όπως αναφέρεται στη σελίδα) περιμένουν οδηγίες για το πώς και από πού θα ξεκινήσουν για να «συνδράμουν» τις δυνάμεις του στρατού στον Εβρο.

Η όλη υπόθεση έχει φέρει και έριδες στους παραστρατιωτικούς κύκλους της χώρας. Η ιδέα για τη συγκρότηση του εθελοντικού σώματος Κρητών καταδρομέων φαίνεται να ξεκίνησε από κάποιον φορέα με τον τίτλο «Λέσχη Ειδικών Δυνάμεων Κρήτης». Ο όρος «Λέσχη» παρέπεμπε στις Λέσχες Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων (ΛΕΦΕΔ), που λειτουργούν σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας και στην Κρήτη. Μετά τον θόρυβο που δημιουργήθηκε, τα μέλη των ΛΕΦΕΔ στην Κρήτη τόνιζαν χθες πως ουδεμία σχέση έχουν οι ίδιοι ή οι οργανώσεις τους με τη συγκεκριμένη διοργάνωση και πως η «Λέσχη Ειδικών Δυνάμεων Κρήτης» είναι ένας μάλλον... μονοπρόσωπος φορέας.

Η αναταραχή οδήγησε τον πρόεδρο των ΛΕΦΕΔ της χώρας, έφεδρο ταγματάρχη Πεζικού Γιάννη Σιδηρόπουλο, να μιλήσει χθες για «παπάντζες» και «ασοβαρότητες», έστω και εν μέσω πανηγυρισμών για τη μεγάλη ανταπόκριση του κόσμου. Ο ίδιος έγραψε: «Θα ήθελα να ξεκαθαρίσω κάτι: ΜΟΝΟ ο Ελληνικός Στρατός μπορεί να οργανώσει και να κινητοποιήσει άτομα ή ομάδες στα πλαίσια των επιστρατευτικών σχεδίων του. Ολα τα άλλα που διαβάζετε, παρότι πραγματικά, μας κάνουν όλους να χαμογελάμε από την ανταπόκριση του κόσμου, είναι απλά λόγια του αέρα και κάποια από αυτά κινούνται στα όρια της “παπάντζας” και της “ασοβαρότητας”».

Μέσα σε όλο αυτό το συνονθύλευμα πατριωτισμού παραμένει αμφίβολο αν θα πραγματοποιηθεί καν η αποστολή εθελοντών από την Κρήτη στον Εβρο. Εξάλλου, όπως λέει και ο κ. Σιδηρόπουλος, μόνο ο στρατός μπορεί να κινητοποιήσει ομάδες εθελοντών και τέτοιο κάλεσμα προφανώς δεν υπάρχει, άρα δεν θα υπάρχει κανείς να τους κατευθύνει, να τους οδηγήσει στο ένα σημείο ή το άλλο ή, πολύ περισσότερο, να τους εντάξει σε οποιοδήποτε επιχειρησιακό σχέδιο και θα πρόκειται μάλλον για... τουριστικού χαρακτήρα εκδρομή.

Φυσικά, παράπλευρο θύμα ήταν και πάλι η ενημέρωση, καθώς η είδηση για τους «εθελοντές κομάντο από την Κρήτη που ανεβαίνουν για να βοηθήσουν τις δυνάμεις μας στον Εβρο» αναπαρήχθη με απύθμενη ευκολία από τα μέσα ενημέρωσης της Κρήτης και όλης της χώρας, σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα με διθυραμβικούς τόνους. Χωρίς καμία διασταύρωση, χωρίς τις λογικές ερωτήσεις που θα έπρεπε να κάνει ο κάθε δημοσιογράφος πριν πατήσει το κουμπί της δημοσίευσης. Συνηθισμένα πράγματα δηλαδή.

Μάριος Διονέλλης


Πηγή: efsyn.gr