Νέα κινητοποίηση πραγματοποιούν εκπαιδευτικοί του Ηρακλείου την Πέμπτη, διαμαρτυρόμενοι για τους αποκλεισμούς από τους διορισμούς εκπαιδευτικών αλλά και για την επικείμενη εξίσωση των πτυχίων των ΑΕΙ με αυτών των κολεγίων.

Οι εκπαιδευτικοί ανανέωσαν το «ραντεβού» τους για την Πέμπτη 23 Ιανουαρίου, καθώς η ημέρα ψήφισης του εν λόγω άρθρου μετατέθηκε για εκείνη την ημέρα. Η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 12 το πρωΐ στην πλατεία Ελευθερίας ενώ θα υπάρξουν και στάσεις εργασίας.

Υπενθυμίζεται ότι εκπαιδευτικοί των συλλόγων Δασκάλων και Νηπιαγωγών «Δ. Θεοτοκόπουλος» του Ηρακλείου και «Φαιστός» της Μεσαράς, συγκεντρώθηκαν την Τρίτη στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης (κεντρική φωτογραφία), κάνοντας σαφές πως δεν θα δεχθούν την υποβάθμιση του κύρους των πανεπιστημιακών πτυχίων.

Οι εκπαιδευτικοί διεκδικούν την απόσυρση του άρθρου 50 το οποίο εξισώνει τα πτυχία των ΑΕΙ με εκείνα των κολεγίων, καθώς και μαζικούς διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών αλλά και εξίσωση των δικαιωμάτων των μόνιμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών.

Επίσης τονίζουν πως η εξίσωση αυτή των τίτλων των κολλεγίων με τους τίτλους Ανώτατης Εκπαίδευσης δεν αποτελεί υποχρέωση προσαρμογής της Ελλάδας στην κοινοτική οδηγία, καθώς η σχετική ειδοποιητική επιστολή της Ε.Ε. αναφέρεται κυρίως στις χρονοβόρες διαδικασίες του ΔΟΑΤΑΠ. Αντίθετα υποστηρίζουν ότι αποτελεί πολιτική απόφαση η οποία εκχωρεί σημαντικό κομμάτι των αρμοδιοτήτων της χώρας.

Παράλληλα, κάνουν λόγο για «τιμωρητικές διατάξεις που εισάγονται με το άρθρο 58 για τον τριετή αποκλεισμό από τους διορισμούς στους εκπαιδευτικούς που παραιτούνται ή δεν αναλαμβάνουν υπηρεσία» και για μια Πολιτεία η οποία, όπως λένε, «για χρόνια τιμωρεί τον εκπαιδευτικό με αδιοριστία και τον τιμωρεί ξανά με τριετή αποκλεισμό του από τους πίνακες, τόσο της γενικής όσο και της ειδικής αγωγής».

Στην προγραμματισμένη για την Πέμπτη στάση εργασίας, καλεί και η Αγωνιστική Παρέμβαση Εκπαιδευτικών ν.Ηρακλείου. Η στάση θα πραγματοποιηθεί αύριο Πέμπτη στην πλατεία Ελευθερίας, στις 12.00 το μεσημέρι και εντάσσεται στο πλαίσιο της στάσης που προκήρυξε η ΟΛΜΕ, από τις 11.00 ως τις 14.00.

Αναλυτικά η ανακοίνωση των συλλόγων εκπαιδευτικών Π.Ε. «Δ. Θεοτοκόπουλος» και «Φαιστός»:

«Έπειτα από τη νέα συνάντηση που είχε το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε., μετά το πέρας της απεργιακής κινητοποίησης στις 21-1-2020 με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, η οποία δεν επέφερε καμία θετική εξέλιξη σχετικά με την απόσυρση του άρθρου 50 στο νομοσχέδιο «ΕΘ.Α.Α.Ε., Ειδικοί λογαριασμοί κονδυλίων έρευνας Α.Ε.Ι., Ερευνητικών και Τεχνολογικών φορέων και άλλες διατάξεις», που πλήττει καίρια τον βασικό πυρήνα της δημόσιας εκπαίδευσης, συνεχίζουμε τον αγώνα με απεργιακή κινητοποίηση καθώς η ημέρα ψήφισης του εν λόγω άρθρου μετατέθηκε για την Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2020.

Η κυβέρνηση (με το άρθρο 50 του υπό ψήφιση νομοσχεδίου και σε συνέχεια ανάλογων νομοθετικών ρυθμίσεων προηγούμενων ετών και κυρίως του ν.4635/ 30-10-2019 «Επενδύω στην Ελλάδα και άλλες διατάξεις»), με πρόσχημα την ανάγκη προσαρμογής της Ελλάδας στην κοινοτική οδηγία 2005/36 (με επιλεκτική ευαισθησία ως προς την προσαρμογή στο κοινοτικό δίκαιο, αφού δεν την επιδεικνύει και για την οδηγία 70 του 1999 που θα οδηγούσε σε εξίσωση δικαιωμάτων μονίμων-αναπληρωτών και θα άνοιγε την πόρτα στην πραγματοποίηση όλων των διορισμών μόνιμων εκπαιδευτικών που έχει ανάγκη η εκπαίδευση) προχωρά στην ολέθρια για τη δημόσια εκπαίδευση κίνηση υποβάθμισης του κύρους των πανεπιστημιακών πτυχίων και την εξίσωσή τους με τους τίτλους κολλεγίων. Είναι τραγικό να ανοίγει ο δρόμος για την είσοδο στην εκπαίδευση των αποφοίτων μεταδευτεροβάθμιων σχολών (κολλέγια) την ίδια στιγμή που από την προκήρυξη της ειδικής αγωγής και από ότι φαίνεται και της γενικής αποκλείστηκαν οι συνάδελφοί μας απόφοιτοι των 2ετών Παιδαγωγικών Ακαδημιών και Σχολών Νηπιαγωγών οι οποίοι, όχι με δική τους υπαιτιότητα αλλά της πολιτείας, δεν κατέχουν τίτλο εξομοίωσης. Αποκλείονται, δηλαδή, εκπαιδευτικοί οι οποίοι διαθέτουν και τα ακαδημαϊκά προσόντα και την παιδαγωγική επάρκεια και εργάζονται ήδη ως αναπληρωτές στη δημόσια εκπαίδευση ενώ πολλοί από αυτούς έχουν ήδη δώσει επιτυχημένες εξετάσεις σε διαγωνισμούς του Α.Σ.Ε.Π.

Η εξίσωση αυτή των τίτλων των κολλεγίων με τους τίτλους Ανώτατης Εκπαίδευσης δεν αποτελεί υποχρέωση προσαρμογής της Ελλάδας στην κοινοτική οδηγία, αφού η σχετική ειδοποιητική επιστολή της Ε.Ε. αναφέρεται κυρίως στις χρονοβόρες διαδικασίες του ΔΟΑΤΑΠ, αλλά πολιτική απόφαση που εκχωρεί σημαντικό κομμάτι των αρμοδιοτήτων της χώρας που ουδέποτε εκχωρήθηκαν ούτε καν με τη συνθήκη της Λισσαβόνας.

Οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Π.Ε. «Δ. Θεοτοκόπουλος» και «Φαιστός» είναι σαφές ότι δεν δεχόμαστε σε καμία περίπτωση και θα αντιπαλέψουμε σθεναρά την υποβάθμιση του κύρους των πανεπιστημιακών πτυχίων.

Δεν δεχόμαστε, επίσης, τις τιμωρητικές διατάξεις που εισάγονται με το άρθρο 58 για τον τριετή αποκλεισμό από τους διορισμούς στους εκπαιδευτικούς που παραιτούνται ή δεν αναλαμβάνουν υπηρεσία. Όταν δεν έχουν πραγματοποιηθεί διορισμοί μόνιμων εκπαιδευτικών τα τελευταία δέκα χρόνια, για να αρνηθεί ένας εκπαιδευτικός, που επί σειρά ετών καταταλαιπωρείται ως αναπληρωτής, διορισμό, είναι προφανές ότι θα έχει πάρα πολύ σοβαρούς λόγους ώστε να το πράξει. Κι έρχεται η πολιτεία, που για χρόνια τον τιμωρεί με αδιοριστία και τον τιμωρεί ξανά με τριετή αποκλεισμό του από τους πίνακες, τόσο της γενικής όσο και της ειδικής αγωγής.

Οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Π.Ε. «Δ. Θεοτοκόπουλος» και «Φαιστός», με βάση την απόφαση της ΔΟΕ (3ωρη στάση εργασίας τις τρεις τελευταίες ώρες του πρωινού κύκλου, 11:00 π.μ. έως 14:00 μ.μ., και τις τρεις τελευταίες του απογευματινού κύκλου, 13:00 μ.μ. έως 16:00), κηρύττουμε επιπλέον 3ωρη στάση εργασίας, 8:00 π.μ. έως 11:00 π.μ., μετατρέποντας την κινητοποίηση σε απεργιακή ημέρα.

Διεκδικούμε:

  • Απόσυρση του άρθρου 50 που εξισώνει τα πτυχία μας με εκείνα των κολεγίων
  • Μαζικούς διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών
  • Καθολική εφαρμογή της 2χρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Εκπαίδευσης
  • Αυξήσεις σε μισθούς-συντάξεις
  • Εξίσωση των δικαιωμάτων των μόνιμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών

Καλούμε όλους τους εκπαιδευτικούς να συμμετέχουν δυναμικά στην κινητοποίηση για να ανατρέψουμε τις αντιεκπαιδευτικές ρυθμίσεις».

Πηγή


Πηγή: pancreta.gr