Αντιδρούν οι φορείς του Ρεθύμνου για το hot spot - Ειδήσεις Pancreta
Εικόνα από το εγκαταλειμμένο στρατόπεδο των Αρμένων στο Ρέθυμνο
Goodnet.gr
 
Ενάντια στη λειτουργία κλειστού κέντρου κράτησης μεταναστών στο Ρέθυμνο, τάσσονται οι φορείς του Ρεθύμνου, τονίζοντας ότι θα πληγούν ανεπανόρθωτα ο τουρισμός, η λειτουργία των σχολών του Πανεπιστημίου Κρήτης και θα δημιουργηθούν προβλήματα στην λειτουργία της τοπικής κοινωνίας.

Κάθετα αντίθετη στη δημιουργία κλειστής δομής φιλοξενίας προσφύγων στο Ρέθυμνο είναι η διοίκηση του Επιμελητηρίου Ρεθύμνης, το οποίο με αφορμή τη φημολογούμενη λειτουργία κλειστής δομής προσφύγων στο Ρέθυμνο, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει εγγύηση για την ασφάλεια των κατοίκων, των φοιτητών και των τουριστών.

Αναλυτικά, το έγγραφο που απηύθυνε η Διοίκηση του Επιμελητηρίου Ρεθύμνης στους υπουργούς Μετανάστευσης & ΑσύλουΕπικρατείας και Ανάπτυξης & Επενδύσεων:

«Με αφορμή τη φημολογούμενη λειτουργία κλειστής δομής προσφύγων στο Ρέθυμνο, ως εκπρόσωποι της επιχειρηματικής κοινότητας, θα θέλαμε να σας παραθέσουμε τις απόψεις μας:

Σίγουρα το προσφυγικό πρόβλημα, είναι από τα μεγαλύτερα που αντιμετωπίζει σήμερα η Χώρα μας. Είναι όμως εθνική υποχρέωση να κρατήσουμε την οικονομία και τη συνοχή του κοινωνικού ιστού στην Ελληνική κοινωνία.

Ο Νομός μας αποτελεί έναν από τους κύριους και διεθνώς αναγνωρισμένους τουριστικούς προορισμούς της Χώρας. Συγχρόνως, η πρωτεύουσά του, το Ρέθυμνο, φιλοξενεί την έδρα του Πανεπιστημίου Κρήτης και τις θεωρητικές του σχολές. Περίπου οκτώ χιλιάδες φοιτητές του Πανεπιστημίου διαμένουν στο Ρέθυμνο, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων είναι γυναίκες.

Καλώς ή κακώς, ο τουρισμός και η λειτουργία του Πανεπιστημίου αποτελούν τους δυο βασικούς πυλώνες της οικονομίας του Νομού, αφού η μεταποίηση και το αγροτικό εισόδημα, λόγω της παγκοσμιοποίησης και του διεθνούς ανταγωνισμού, βαίνουν διαρκώς μειούμενα.

Ποιος εγγυάται την ασφάλεια των κατοίκων, των φοιτητών, των τουριστών; Ποιος θα αντιμετωπίσει τις συνέπειες της δυσφήμισης του τόπου μας, ως τουριστικού προορισμού, από πιθανή αύξηση της παραβατικότητας και εγκληματικότητας;

Είμαστε κάθετα αντίθετοι στην δημιουργία δομής φιλοξενίας προσφύγων/μεταναστών, η οποία θα πλήξει ανεπανόρθωτα τον τουρισμό, τη λειτουργία των σχολών του Πανεπιστημίου Κρήτης και θα δημιουργήσει προβλήματα στην λειτουργία της τοπικής κοινωνίας».

«Όχι» στις κλειστές δομές και από το Σύλλογο Ξενοδόχων Ρεθύμνης

Τη δυσαρέσκειά του εκφράζει και ο Σύλλογος Ξενοδόχων με ανακοίνωση στην οποία τονίζει την αντίθεσή του στη δημιουργία κλειστών δομών, καθώς όπως σημειώνει: «Είμαστε αντίθετοι στη δημιουργία κλειστών δομών, που μόνο εξαθλίωση και επικίνδυνους θύλακες αντίδρασης δημιουργούν».

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση.

«Με μεγάλη δυσαρέσκεια, πληροφορηθήκαμε ότι η κυβέρνηση χωρίς ενημέρωση και διαβούλευση, σχεδίασε ερήμην της τοπικής κοινωνίας και αυτοδιοίκησης, την φιλοξενία 1.500 προσφύγων στην Κρήτη και συγκεκριμένα 1000ων στο Ρέθυμνο και 500ων στο Ηράκλειο.

Αναρωτιόμαστε ποιοί κατευθύνουν την Κυβέρνηση σε μια απόφαση που την εκθέτει, πληγώνει βαθιά, τον μόνο ενεργό και αποδοτικό τομέα της οικονομίας στον τόπο, τον Τουρισμό και δημιουργεί ρήγμα με την τοπική κοινωνία;

Ρωτάμε και περιμένουμε απάντηση, ποια κριτήρια οδήγησαν στην επιλογή του χώρου υποδοχής προσφύγων στον νομό και στην πόλη μας; Πώς επιλέχθηκε η περιοχή των Αρμένων, ΠΑΝΩ στον μόνο κεντρικό οδικό άξονα Βορά – Νότου και η διχοτόμηση του νομού; Πώς προτάθηκε η εγκατάσταση 1000 ανθρώπων, μόλις 10 km έξω από τον αστικό ιστό της πόλης του Ρεθύμνου και ΜΕΣΑ στα σπίτια μιας μικρής κοινότητας 150 κατοίκων; Πώς θα αντιμετωπιστεί η πληθυσμιακή αλλοίωση της περιοχής, όταν ο προτεινόμενος χώρος θα έχει πολλαπλάσιο πληθυσμό προσφύγων από την κοινότητα ΜΕΣΑ στην οποία βρίσκεται; Πώς θα αντιμετωπιστούν οι συνέπειες στην διαβίωση των ανθρώπων, στην ανάπτυξη του τόπου, το μέγεθος της ζημιάς και της οργής που ακολουθεί;

Βέβαια μας χαροποιεί ότι κατά δήλωση των μέχρι πρότινος Υπουργών, αποσύρεται εντελώς η περιοχή των Αρμένων, αφού σαν λύση ήταν τραγική. Η ηγεσία του νεοσυσταθέντος υπουργείου οφείλει να πορευθεί όπως αρμόζει στην πατροπαράδοτα φιλόξενη Κρήτη και στον αξιακό κώδικα του νησιού.

Αποδεκτή, από την ανοικτή κοινωνία του Ρεθύμνου που θέλει και μπορεί να συμπράξει στην ανακούφιση των ακριτικών περιοχών και των συνανθρώπων μας, η συν-απόφαση των φορέων του νησιού για φιλοξενία 1500 ανθρώπων σε εστίες με ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης. Το πείραμα έχει δοκιμαστεί και έχει επιτύχει. Στο Ρέθυμνο διαβιούν, συνυπάρχουν και συμπορεύονται χιλιάδες καταγεγραμμένοι αλλά και αχαρτογράφητοι, λόγω της κρατικής αδυναμίας, άνθρωποι.

Ως Σύλλογος Ξενοδόχων Ρεθύμνου, είμαστε αντίθετοι στη δημιουργία κλειστών δομών, που μόνο εξαθλίωση και επικίνδυνους θύλακες αντίδρασης δημιουργούν».

ΚΚΕ Ρεθύμνου: «Αδιέξοδη η πολιτική των hot spot»

Με ανακοίνωση της η Τομεακή Επιτροπή του ΚΚΕ στο Ρέθυμνο τονίζει ότι απορρίπτει το κέντρο-φυλακή των Αρμένων αλλά και οπουδήποτε αλλού, εφόσον θα έχουν αυτά τα χαρακτηριστικά.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Τα κυβερνητικά σχέδια μεταφοράς των προσφύγων και στο Ρέθυμνο είναι σίγουρο πως θα δημιουργήσουν νέα αδιέξοδα αφού ακολουθούν την ίδια αποδεδειγμένα αδιέξοδη πολιτική.

Η κυβέρνηση της ΝΔ εφαρμόζει ακόμη πιο αυστηρά τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, που υπέγραψε ο ΣΥΡΙΖΑ, τον κανονισμό του Δουβλίνου και όλο το αντιδραστικό πλαίσιο της ΕΕ, που εγκλωβίζουν τους πρόσφυγες και μετατρέπουν τη χώρα μας σε αποθήκη ψυχών. Με το νέο νόμο μάλιστα που ψήφισε για το άσυλο αρνείται να δώσει διεθνή προστασία στους ανθρώπους που την δικαιούνται κάνοντας ακόμη δυσκολότερη την μετακίνησή τους στις χώρες προορισμού. Επιτίθεται στα στοιχειώδη δικαιώματα των αιτούντων άσυλο, όπως επιτίθεται και στα δικαιώματα του ελληνικού λαού.

Η συντριπτική πλειοψηφία των ξεκληρισμένων δεν έχει προορισμό τη χώρα μας. Αντί όμως η κυβέρνηση να λύσει το πρόβλημα της μεταφοράς των προσφύγων στις χώρες προορισμού, ευθυγραμμίζεται, όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα αστικά κόμματα με την πολιτική της ΕΕ και σχεδιάζει να γεμίσει τη χώρα με hotspot και κέντρα-φυλακές, δημιουργώντας τεράστια προβλήματα και στους πρόσφυγες αλλά και στους μόνιμους κατοίκους των περιοχών αυτών. Το κυβερνητικό σχέδιο για τους Αρμένους εντάσσεται σε αυτόν ακριβώς τον σχεδιασμό των κέντρων εγκλεισμού.

Η πολιτική του εγκλωβισμού, της ωμής καταπάτησης των δικαιωμάτων των προσφύγων, του εγκλεισμού τους, κάτω από απάνθρωπες συνθήκες σε κέντρα-φυλακές, των δεσμεύσεων απέναντι στους θύτες τους (ΕΕ, ΗΠΑ, ΝΑΤΟ) είναι βαθιά αντιδραστική, απάνθρωπη αλλά και πέρα για πέρα αδιέξοδη. Αποδεδειγμένα πλέον διαιωνίζει τα προβλήματα σε βάρος και των προσφύγων και του ντόπιου πληθυσμού.

Αυτά τα προβλήματα προσπαθούν να καπηλεύονται θρασύδειλα φασιστοειδή για να σπέρνουν την ξενοφοβία, τον ρατσισμό, το μίσος απέναντι στους ξεριζωμένους. Να ενοχοποιούν τα θύματα και να βγάζουν λάδι τους θύτες τους. Ο λαός μας ξέρει τι θα πει μετανάστευση και προσφυγιά. Κατανοεί τον πόνο της και έμπρακτα εκφράζει την αλληλεγγύη του.

Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες είναι το δημιούργημα, τα θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ, για τον έλεγχο από τα μονοπώλιά τους των κοιτασμάτων, των αγωγών μεταφοράς, των άλλων πλουτοπαραγωγικών πηγών. Οι ελληνικές κυβερνήσεις με την όλο και βαθύτερη εμπλοκή τους στους Αμερικανονατοϊκούς σχεδιασμούς ρίχνουν λάδι στη φωτιά. Συμβάλλουν στην διόγκωση του προβλήματος, επιβαρύνοντας ήδη τον ελληνικό λαό ενώ τον εμπλέκουν και σε τεράστιους κινδύνους άμεσης εμπλοκής.

Η λύση του προσφυγικού-μεταναστευτικού προϋποθέτει ρήξη με τους πολεμικούς σχεδιασμούς και επεμβάσεις στην ευρύτερη περιοχή. Προϋποθέτει απειθαρχία στις ευρωενωσιακές πολιτικές του εγκλωβισμού. Προϋποθέτει τέλος σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων των ίδιων των ξεριζωμένων.

Στην κατεύθυνση αυτή πρέπει άμεσα:

  • Να κλείσουν όλα τα hotspots και να μεταφερθούν όλοι οι αιτούντες άσυλο σε ανοιχτούς αξιοπρεπείς χώρους φιλοξενίας με εξασφαλισμένους όρους ασφάλειας, υγιεινής, περίθαλψης και στη συνέχεια στις χώρες προορισμού.
  • Να δημιουργηθούν ειδικές κρατικές δομές για τα ασυνόδευτα ανήλικα παιδιά.
  • Να λυθεί τώρα το θέμα της επανένωσης οικογενειών με τη μεταφορά τους στα άλλα κράτη της ΕΕ.
  • Να εξασφαλιστούν γρήγορες και αξιόπιστες διαδικασίες για την εξέταση των αιτήσεων ασύλου αποκλειστικά από την υπηρεσία ασύλου, που πρέπει επειγόντως να στελεχωθεί με προσλήψεις προσωπικού.
  • Να εξασφαλιστεί η πλήρης ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, οι εμβολιασμοί κλπ σε όλους.

Κανένα από τα παραπάνω κριτήρια δεν εκπληρώνουν οι κυοφορούμενες κυβερνητικές δομές. Για το λόγο αυτό απορρίπτουμε το κέντρο-φυλακή των Αρμένων αλλά και οπουδήποτε αλλού, εφόσον θα έχουν αυτά τα χαρακτηριστικά».

Πηγή


Πηγή: pancreta.gr