Σοβαρό πρόβλημα στον δρόμο της Μεσαράς - Ειδήσεις Pancreta
Επιδείνωση εμφανίζει η καθίζηση στο δρόμο της Μεσαράς
patris / Λίλιαν Δαφερμάκη
 
Εκκρεμεί η τυπική έγκριση από το Υπουργείο Ανάπτυξης, προκειμένου να προχωρήσει το τεχνικό σχέδιο του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης που προβλέπει μετατόπιση του δρόμου ● Στο μεταξύ, η καθίζηση εμφανίζει ακόμα βαρύτερη επιβάρυνση μετά την πρόσφατη κακοκαιρία.

Σοβαρή επιδείνωση εμφανίζει η καθίζηση στον νέο δρόμο Ηρακλείου - Μεσαράς, η κατάσταση της οποίας επιδεινώθηκε σημαντικά μετά την πρόσφατη κακοκαιρία.

Όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα «ΠΑΤΡΙΣ» και η Λίλιαν Δαφερμάκη, το Υπουργείο Υποδομών έχει εγκρίνει το τεχνικό σχέδιο του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης που προβλέπει μετατόπιση του δρόμου, ωστόσο απαιτείται μία υπογραφή από πλευράς Υπουργείου Ανάπτυξης, η οποία και εκκρεμεί, προκειμένου να προχωρήσουν τα έργα.

Το ζήτημα όμως αποκτά μεγάλη σοβαρότητα από τη στιγμή που οι νέες επιβαρυντικές μετατοπίσεις εδαφών αλλά και η επικείμενη κακοκαιρία, δημιουργούν σοβαρούς κινδύνους. Σύμφωνα με το σχέδιο του ΟΑΚ, προτείνεται η μετατόπιση του δρόμου 500 μέτρα πριν την είσοδο του κόμβου της Μεσαράς ενώ η χρηματοδότηση του σχεδίου αποκατάστασης του δρόμου, όπως έχει διαμορφωθεί από τον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης, ξεπερνά τα 4 εκατ. ευρώ.

Με δεδομένο ότι ο ΟΑΚ έχει υλοποιήσει προσωρινά εκτροπή του δρόμου νότια και ανατολικά από το σημείο κατάρρευσης προκειμένου να μην υπάρχουν προβλήματα με τις διελεύσεις, προς το παρών εκτιμάται ότι οι κίνδυνοι δεν είναι εκτεταμένης κλίμακας. 

Ωστόσο ο Οργανισμός κρούει τον κώδωνα του κινδύνου αναφορικά με περαιτέρω καθυστερήσεις, προτείνοντας μία σειρά άμεσων μέτρων, προκειμένου να προληφθεί περαιτέρω επιδείνωση, αλλά και μέχρι την ολοκλήρωση των κεντρικών παρεμβάσεων. Οι παρεμβάσεις αυτές αφορούν μεταφορά του υφιστάμενου δρόμου στο σημείο όπου υπάρχει το βασικό πρόβλημα και η ανάπτυξη πασσαλοτοιχίας, ώστε να ελεγχθεί το πρόβλημα των κατολισθήσεων, παρεμβάσεις οι οποίες μπορούν να έχουν ολοκληρωθεί ως το τέλος του Φεβρουαρίου.

Σημειώνεται ότι ο δρόμος δόθηκε επίσημα στην κυκλοφορία τον Μάιο του 2019, από τον τότε υπουργό Υποδομών Χρ. Σπίρτζη.


Πηγή: efsyn.gr