ΠΑΓΝΗ: Ζητούν μονιμοποιήσεις και προσλήψεις - Ειδήσεις Pancreta

Να μονιμοποιηθούν οι εργαζόμενοι με ελαστικές εργασιακές σχέσεις και να γίνουν άμεσα προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για την κάλυψη των μεγάλων ελλείψεων ζητά το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ.

Το Σωματείο συμπαραστέκεται στον αγώνα των εργαζομένων του Ειδικού Προγράμματος Απασχόλησης του ΟΑΕΔ για 5.500 άνεργους πτυχιούχους, ενάντια στις απολύσεις, και για παραμονή τους με μόνιμη σχέση εργασίας και πλήρη δικαιώματα. Την ίδια στιγμή όμως, όπως σημειώνει, αντιμέτωποι με τον κίνδυνο της απόλυσης είναι και «εκατοντάδες εργαζόμενοι στην καθαριότητα, τη σίτιση και τη φύλαξη δημόσιων νοσοκομείων που απολύονται και “αντικαθίστανται” από άλλους συμβασιούχους, που θα τους ακολουθήσουν σύντομα και αυτοί στην ανεργία.

Με απόλυση κινδυνεύουν και οι επικουρικοί συνάδελφοι, που δε θα προσληφθούν με την προκήρυξη 2Κ/2019, ενώ και η παράταση - κάτω και από την πίεση των κινητοποιήσεων - της σύμβασης των 4.000 εργαζομένων μέσω ΟΑΕΔ δεν τους εξασφαλίζει μόνιμη εργασία με πλήρη δικαιώματα». Παράλληλα, όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους τα μέλη και η διοίκηση του Σωματείου, «καθημερινά μεγαλώνουν οι ελλείψεις προσωπικού στις δημόσιες μονάδες Υγείας και Πρόνοιας, αφού το 2018 δεν προκηρύχθηκε καμία θέση μόνιμου προσωπικού, με αποτέλεσμα να μην αντικατασταθούν ούτε οι 1.200 περίπου συνάδελφοι που συνταξιοδοτήθηκαν.

Αντίστοιχα το 2019 η μόνη προκήρυξη (2Κ/2019) που έγινε, και εκκρεμεί ακόμη, αφορά την αντικατάσταση 1.116 επικουρικών συναδέλφων και δεν αντικαταστάθηκε κανένας από τους 2.000 περίπου συναδέλφους που συνταξιοδοτήθηκαν». Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι ότι στο ΠΑΓΝΗ παραμένουν κενές πάνω από 300 θέσεις νοσηλευτών, τραυματιοφορέων και βοηθών θαλάμου, ενώ διατηρείται η κατάργηση δεκάδων θέσεων στην ιατρική, τη διοικητική και την τεχνική υπηρεσία. «Η διαιώνιση των μεγάλων ελλείψεων προσωπικού και η επέκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων εντάσσονται στον σχεδιασμό για λειτουργία των νοσοκομείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, ως “αυτοτελείς επιχειρηματικές μονάδες”, με όσο το δυνατό λιγότερο και φθηνότερο προσωπικό», σημειώνει η διοίκηση του Σωματείου, που καλεί τους εργαζομένους να συσπειρωθούν στο Σωματείο και μαζί με σωματεία που είναι σε αγωνιστική κατεύθυνση να οργανώσουν την κοινή τους δράση «ενάντια στην πολιτική που τσακίζει τα δικαιώματα υγειονομικών και ασθενών».

 «Για να είναι αποτελεσματικός ο αγώνας μας, χρειάζεται να στρέφεται ενάντια στην πηγή των προβλημάτων μας, που είναι η επέκταση της επιχειρηματικής δράσης στους τομείς της Υγείας-Πρόνοιας και Ασφάλισης. Διεκδικούμε τη δημιουργία ενός σύγχρονου αποκλειστικά δημόσιου, δωρεάν συστήματος Υγείας και Πρόνοιας, που θα καλύπτει τις ανάγκες του κόσμου και θα εξασφαλίζει μόνιμη εργασία με πλήρη δικαιώματα σε όλους τους εργαζόμενους», καταλήγει στη σχετική ανακοίνωσή του το Σωματείο.


Πηγή: neakriti.gr