Η ξεχασμένη Κρήνη του Κορώνη Μαγαρά (Βίντεο) - Ειδήσεις Pancreta
Η λειψυδρία ήταν ένα διαχρονικά μείζον πρόβλημα για το Μεγάλο Κάστρο. Το γεγονός μαρτυρούν τα αρχιτεκτονικά κατάλοιπα από την εποχή της Ενετοκρατίας αλλά και μεταγενέστερα κατά την περίοδο της οθωμανικής κατοχής, που σώζονται σε διάφορα σημεία του Ηρακλείου, εντός και εκτός των τειχών.

Ο λόγος για τις κρήνες, βενετσιάνικες και οθωμανικές και εν προκειμένω για την Κρήνη Κορώνη Μαγαρά που βρίσκεται στην ομώνυμη συνοικία της πόλης.

Πρόκειται για ένα μνημείο αρχιτεκτονικής του 17ου αιώνα, που σήμερα έχει αφεθεί έρμαιο της καταλυτικής φθοράς του χρόνου και κινδυνεύει ακόμη και με κατάρρευση.

Ο Μαγαράς του Κορώνη, είναι μία οθωμανική κρήνη σε τετράγωνο σχήμα, με θόλο και καμάρες. Στο ιστορικό παρελθόν της η κρήνη αποτελούσε καταφύγιο για τους διψασμένους οδοιπόρους και τα ζώα τους όταν προσπαθούσαν να προσεγγίσουν τις πύλες του Χάνδακα ή έφευγαν από την πόλη με προορισμό την ενδοχώρα.

Σήμερα, έχει μετατραπεί σε έναν απέραντο σκουπιδότοπο, με λάσπες, καλάμια και άγρια βλάστηση, ενώ η μούχλα και η υγρασία από τα στάσιμα νερά που συσσωρεύονται στο χαμηλότερο επίπεδό της προοιωνίζουν σοβαρό κίνδυνο ακόμη και για τη στατικότητά της.

Ένα οδοιπορικό στην ξεχασμένη και εγκαταλελειμμένη κρήνη του Κορώνη Μαγαρά πραγματοποίησαν οι "Όψεις του Ηρακλείου" αναδεικνύοντας μέσα από οπτικοακουστικό υλικό το μέγεθος της φθοράς που έχει προκληθεί.

Όπως επισημαίνεται στο σχετικό βίντεο είναι αναγκαία η επέμβαση των αρμόδιων υπηρεσιών,ώστε το μνημείο να αναστηλωθεί, να αποκατασταθεί και να αναδειχθεί.

Πηγή


Πηγή: pancreta.gr