Επεισόδια στο Ηράκλειο κατά τη σύσκεψη για τις αποζημιώσεις των ελαιοπαραγωγών - Ειδήσεις Pancreta

φωτο: Μάριος Διονέλλης

Σε εξέλιξη βρίσκεται η σύσκεψη στο Επιμελητήριο Ηρακλείου για τις αποζημιώσεις των παραγωγών, παρουσία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη, του περιφερειάρχη Σταύρου Αρναουτάκη, δημάρχων της Κρήτης, καθώς και παραγωγών.

 

Επεισόδια σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της σύσκεψης έξω από το επιμελητήριο, όπου ήταν σε εξέλιξη κινητοποίηση των παραγωγών. Οι δυνάμεις της αστυνομίας συγκρούστηκαν με αγρότες μέλη συλλόγων που πρόσκεινται στο ΚΚΕ.

 

Στο σημείο βρίσκεται ισχυρή αστυνομική παρουσία, καθώς έχουν συγκεντρωθεί μέλη αγροτικών συλλόγων του Ηρακλείου, διαμαρτυρόμενοι για τις τεράστιες ζημιές στην ελαιοπαραγωγή από τον δάκο, καθώς και σε πολλές καλλιέργειες λόγω των καιρικών φαινομένων, και ζητούν αποζημιώσεις και κατώτερη εγγυημένη τιμή για το λάδι.

 

Η σύσκεψη ξεκίνησε λίγο μετά τις 11 το πρωΐ, όπου θα συζητηθούν τα προβλήματα των ελαιοπαραγωγών από τις καταστροφές λόγω κακοκαιρίας, αλλά και της προβληματικής δακοκτονίας.

«Η τοπική οικονομία πλήττεται σε διάφορους κλάδους», ανέφερε κατά την διάρκεια της σύσκεψης ο περιφερειάρχης Κρήτης, τονίζοντας ότι «η ζημιά από την κακοκαιρία σε Ρέθυμνο και Χανιά ξεπερνά τα 250 εκατομμύρια ευρώ».

 

Όπως επανέλαβε ο κ. Αρναουτάκης, η φετινή ζημιά στον πρωτογενή τομέα της Κρήτης από τις ζημιές στην ελαιοπαραγωγή είναι ανάλογη με αυτήν στον τουρισμό από την πτώχευση της Thomas Cook, υποστηρίζοντας ότι η συνολική ζημιά στην τοπική οικονομία από τα δύο αυτά γεγονότα, αγγίζει τα 600 εκ. ευρώ.

 
 
 
 

Παράλληλα, πραγματοποιείται συγκέντρωση και από ομάδα αντιεξουσιαστών, οι οποίοι έχουν συγκεντρωθεί στο ύψος του Επιμελητηρίου επί της οδού 25ης Αυγούστου, όπου επίσης υπάρχει αστυνομική παρουσία.

 

Πηγή: efsyn.gr