Πρωτοβουλίες πολιτών της Κρήτης για ασφαλές οδικό δίκτυο - Ειδήσεις Pancreta

Την κατάσταση στα χέρια τους σε σχέση με το μεγάλο ζήτημα των τροχαίων δυστυχημάτων παίρνουν πολίτες της Κρήτης, που μετρά ήδη 59 νεκρούς φέτος στο οδικό της δίκτυο.

SOS BOAK

Η νεοσύσταση ομάδα αριθμεί μέλη σε Ηράκλειο και Χανιά και διοργανώνει αυτοκινητοπομπές με στόχο την ευαισθητοποίηση γύρω από την κακή κατάσταση του κεντρικού οδικού άξονα του νησιού, από τη Σητεία μέχρι το Καστέλλι Κισσάμου. Επιδίωξή τους είναι η ανάδειξη των προβλημάτων της εθνικής οδού στο νησί όπως και την ανάγκη να προχωρήσουν έργα για την βελτίωση και την κατασκευή του πολύπαθου δρόμου.

Η πρώτη απόπειρα για τη δημιουργία Παγκρήτιας αυτοκινητοπομπής πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 1 Δεκεμβρίου και αποτέλεσε μια πρωτοβουλία από την ομάδα «SOS ΒΟΑΚ». Η ομάδα πολιτών από το Ηράκλειο συγκεντρώθηκε στις 11 το πρωί της Κυριακής με τα αυτοκίνητα τους στο βενζινάδικο στην Αγία Πελαγία Ηρακλείου, όπου και είχε χάσει τη ζωή της μια 32χρονη κοπέλα σε θανατηφόρο τροχαίο, ανήμερα του δεκαπενταύγουστου το περασμένο καλοκαίρι.

Μια ακόμη ομάδα συγκεντρώθηκε στο λιμάνι της Σούδας στα Χανιά, με τις δύο ομάδες να ξεκινούν με προορισμό την Μαρίνα Ρεθύμνου. Από εκεί, σχηματίστηκε μια μίνι αυτοκινητοπομπή η οποία κινήθηκε στον ΒΟΑΚ.

Οι οδηγοί κινήθηκαν με σταθερή ταχύτητα, τηρώντας τις αποστάσεις ασφαλείας και με αναμμένα φώτα ενώ στα αυτοκίνητα που συμμετείχαν τοποθετήθηκαν ειδικά αυτοκόλλητα. Παρούσα ήταν και η Τροχαία για την αποφυγή ατυχήματος.

Συλλογή υπογραφών

Παράλληλα, έχει ξεκινήσει τη δράση της ακόμα μία ομάδα με τίτλο «Απαιτούμε Ασφαλές Οδικό Δίκτυο Για Την Κρήτη» η οποία ανέλαβε πρωτοβουλία για συλλογή υπογραφών, με σκοπό να κατατεθούν στην Περιφέρεια Κρήτης και στην Διεύθυνση Συγκοινωνιακών Έργων του ΒΟΑΚ, προκειμένου να ασκηθεί πίεση προς τους αρμόδιους για να αποκτήσει επιτέλους το νησί ένα ασφαλές οδικό δίκτυο.

Πρόκειται για μια διαδικτυακή καμπάνια, μέσω των κοινωνικών δικτύων και μέσω ψηφίσματος στην πλατφόρμα avaaz.org ενώ μέχρι στιγμής έχουν συλλεχθεί πάνω από 3.700 υπογραφές

Στο κείμενο με το οποίο συνοδεύεται το ψήφισμα προς υπογραφή, αναφέρονται τα εξής:

«Όλοι οι Κρητικοί από άκρη σε άκρη του νησιού,δικαιούμαστε ένα σύγχρονο και ασφαλές οδικό δίκτυο. Δικαιουμαστε το αυτονόητο,να μπορούμε να ταξιδεύουμε με ασφαλεια και άνεση προς όλες τις μεγάλες πόλεις,τα χωριά μας, σε μήκος και πλάτος.

Η Κρήτη φιλοξενεί κάθε χρόνο πάνω από 3 εκατομμύρια επισκέπτες. Είναι ανάγκη για το τουριστικό προϊόν να υπάρχουν σωστές υποδομές και φυσικά ασφαλείς δρόμοι. Η Κρήτη συμβάλει στο ΑΕΠ της χώρας σημαντικό ποσοστό κάθε έτος,δικαιωματικά διεκδικεί αυτό που της αναλογεί.

Ασφαλές οδικό δίκτυο για την Κρήτη. Για τους Κρητικούς, Για τους επισκέπτες. Για τα παιδιά μας.

Για να μην θρηνούμε κάθε χρόνο ένα χωριό χαμένο στην άσφαλτο. Για αυτούς που έχουν φύγει από κοντά μας».

Πηγή


Πηγή: pancreta.gr