Ζητούν φορολογικές ελαφρύνσεις για τις ζημιές στην ελαιοπαραγωγή - Ειδήσεις Pancreta

Ευρεία σύσκεψη με αφορμή τα προβλήματα που έχουν προκύψει στη φετινή παραγωγή ελαιόλαδου και τις επιπτώσεις στον δευτερογενή τομέα, συγκάλεσε το Τμήμα Μεταποίησης του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, εν όψει της επικείμενης επίσκεψης του υπουργού Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη στο Ηράκλειο.

Στη σύσκεψη συμμετείχε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, Μανώλης Αλιφιεράκης, ο πρόεδρος του  Δικτύου Κρητικού Ελαιόλαδου, Μανώλης Φραγκάκης, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελαιουργών Ηρακλείου Ευάγγελος Πρωτογεράκης, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τυποποιητών Ελαιόλαδου Κρήτης, Γιώργος Ανδρεαδάκης, ο πρόεδρος της Ένωσης Ηρακλείου Σταύρος Γαβαλάς, εκπρόσωπος της Περιφέρειας Κρήτης, εκπρόσωποι βουλευτών του Ν. Ηρακλείου και μέλη του Τμήματος Μεταποίησης του Επιμελητηρίου Ηρακλείου. 

Στη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν εκτενώς οι αλυσιδωτές επιπτώσεις στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα από την υποβαθμισμένη ποιότητα της μειωμένης φετινής παραγωγής ελαιόλαδου.

Παράλληλα, εκφράστηκε η έντονη αγωνία για τη διατήρηση της θέσης που έχει το κρητικό ελαιόλαδο στην εσωτερική και διεθνή αγορά, με την παρότρυνση να μην χρησιμοποιηθούν εισαγόμενα ελαιόλαδα ως κρητικά για να καλυφθεί η αυξημένη ζήτηση. 

Σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν, η χρονιά χαρακτηρίζεται χαμένη, καθώς η παραγωγή φέτος είναι μειωμένη κατά 60% ενώ το υπόλοιπο 40% είναι κακής ποιότητας. 

Μεταξύ των προτάσεων που συζητήθηκαν και πρόκειται να κατατεθούν στον Υπουργό είναι η εξασφάλιση φορολογικών ελαφρύνσεων για ελαιοτριβείς, εμπόρους και μεταποιητές και η διευκόλυνση στην αποπληρωμή δανείων προς τις τράπεζες, παράλληλα με τα μέτρα οικονομικής στήριξης που πρέπει, σε κάθε περίπτωση, να ληφθούν για τους παραγωγούς.

Αποζημιώσεις μόνο για κακοκαιρία, όχι για δάκο

«Η ζημία από τον δάκο δε αποζημιώνεται ούτε από τον ΕΛΓΑ ούτε από τα ΠΣΕΑ», ξεκαθάρισε πριν από μερικές ημέρες ο Μάκης Βορίδης, απαντώντας στη Βουλή σε επίκαιρες ερωτήσεις βουλευτών του Ηρακλείου για τις αποζημιώσεις σε καλλιέργειες και ελαιόδεντρα, λόγω κακοκαιρίας και δάκου.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης τόνισε ότι θα πρέπει να εξακριβωθεί αν οι καιρικές συνθήκες συνέβαλαν στο να αναπτυχθεί ο δάκος σε τέτοιο βαθμό που δεν μπορούσε να αντιμετωπιστεί με δακοκτονία. Ο μόνος τρόπος δηλαδή για να αποζημιωθούν παραγωγοί από ζημιές λόγω δάκου, είναι να συνδεθεί η κλιματική αλλαγή με την αποτυχία αντιμετώπισής του.

«Σημαντικό για να τεκμηριωθούν αυτά τα αποζημιωτικά είναι να κριθεί το ζήτημα του αιτίου της ζημίας και η σχέση του με τα καιρικά φαινόμενα, αν τυχόν αυτή υπάρχει», είπε ο ίδιος, τονίζοντας πως τα ζητήματα αυτά πλέον δεν λύνονται με πολιτική απόφαση, υπογραμμίζοντας ότι το Υπουργείο προχωρά το θέμα αυτό «μεθοδικά, τεκμηριωμένα και οργανωμένα».

Υποδοχή με... κινητοποίηση στον Μ. Βορίδη

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Ελευθερίας στο Ηράκλειο θα πραγματοποιήσουν οι αγρότες του Ηρακλείου, με αφορμή την επίσκεψη του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη στην Κρήτη.

Την κινητοποίηση, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου στις 11 το πρωΐ, οργανώνουν οι Αγροτικοί Σύλλογοι και οι Επιτροπές Αγώνα αγροτών που συσπειρώνονται στην Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων (ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ, ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ, ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΣΤΕΡΟΥΣΙΩΝ, ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΡΧΑΝΩΝ, ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΑΓΡΟΤΩΝ ΤΥΜΠΑΚΙΟΥ, ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΑΓΡΟΤΩΝ ΑΡΚΑΛΟΧΩΡΙΟΥ).

Οι αγρότες και οι παραγωγοί του νησιού κάνουν λόγο για τεράστιες ζημιές στην ελαιοπαραγωγή από τον δάκο, καθώς και σε πολλές καλλιέργειες, λόγω των καιρικών φαινομένων, και ζητούν αποζημιώσεις και κατώτερη εγγυημένη τιμή για το λάδι.

Πηγή


Πηγή: pancreta.gr