Τι λένε οι σεισμολόγοι για τα 6,1 Ρίχτερ στα Κύθηρα - Ειδήσεις Pancreta

Καθησυχαστικοί εμφανίζονται οι Έλληνες σεισμολόγοι αναφορικά με την ισχυρή δόνηση 6,1 Ρίχτερ μεταξύ Κυθήρων και Κρήτης που έγινε αισθητή ακόμη και στην Αθήνα.

Ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), Ευθύμης Λέκκας, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, εκτίμησε ότι δεν θα υπάρξει μετασεισμική ακολουθία.

«Ο σεισμός έγινε στα 70 χλμ. βάθος, κατά μήκος του ελληνικού τόξου εκεί όπου "συγκρούεται" η Ελλάδα με την Αφρική, μεταξύ των Κυθήρων και των Χανίων. Ο σεισμός έγινε έντονα αισθητός σε όλη τη νότια Ελλάδα. Η εκτίμησή μου είναι ότι δεν θα υπάρχει συνέχεια δεδομένου ότι ήταν ένας σεισμός βάθους, χωρίς μετασεισμούς», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης, διευκρίνισε στο πρακτορείο ότι ο σημερινός σεισμός δεν έχει καμία σχέση με τα γεγονότα στην Αλβανία σημειώνοντας «είναι σεισμός ανεξάρτητος από αυτόν της Αλβανίας και λόγω του μεγάλου του εστιακού βάθους του -περίπου 70 χιλιόμετρα- δεν θα έχει καμία συνέχεια.

Αυτού του είδους οι σεισμοί γίνονται άπαξ και τελειώνουν. Επίσης λόγω του μεγάλου εστιακού βάθους τους γίνονται αισθητοί σε μεγάλη έκταση».

Από την πλευρά του ο Γεράσιμος Χουλιαράς μίλησε στον ΑΝΤ1 και ανέφερε ότι ο σεισμός δεν εμπνέει ανησυχία. 

Την εκτίμηση ότι τα 6,1 Ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός διατύπωσε μέσω του ΣΚΑΪ ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος, διευθυντής του Κέντρου Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Λίγη ώρα αργότερα ο κ. Παπαδόπουλος, μιλώντας στο in.gr τόνισε ότι υπάρχει ο κίνδυνος να αποσταθεροποιηθεί το σύστημα ρηγμάτων, καθώς μέσα σε δύο ημέρες υπήρξαν δύο ισχυροί σεισμοί σε Ελλάδα και Αλβανία.

Πηγή


Πηγή: pancreta.gr