Διαμαρτυρία ελαιοπαραγωγών για τις ζημιές από τον δάκο - Ειδήσεις Pancreta

Οριζόντια κάλυψη του χαμένου εισοδήματος από την καταστροφή της παραγωγής λόγω ελλιπούς αντιμετώπισης του δάκου, ζητούν από το κράτος οι ελαιοπαραγωγοί της ενδοχώρας του νομού Ηρακλείου.

Σε σχετική σύσκεψη που πραγματοποίησε ο Αγροτικός Σύλλογος Αστερουσίων την περασμένη Παρασκευή στην περιοχή του Μονοφατσίου, αναφέρθηκε ότι το λάδι στην περιοχή, σε μεγάλο βαθμό, έχει καταστραφεί, σημειώνοντας μεγάλη οξύτητα, με αποτέλεσμα οι μεγαλέμποροι να εκβιάζουν τους παραγωγούς με απαράδεκτες τιμές.

Μάλιστα, όπως αναφέρθηκε, σε ορισμένες περιπτώσεις η καταστροφή αγγίζει το 100% της παραγωγής.

 

 Από τη σύσκεψη του Αγροτικού Συλλόγου Αστερουσίων με ελαιοπαραγωγούς της περιοχής.

Όπως τονίζουν οι ελαιοπαραγωγοί, το Υπουργείο και η Περιφέρεια φέρουν μεγάλη ευθύνη καθώς δεν πραγματοποιήθηκαν επαρκή ψεκάσματα ενώ το πρόγραμμα δακοκτονίας, είτε υλοποιήθηκε με τεράστιες καθυστερήσεις, είτε ψεκασμοί δεν έγιναν, είτε δεν έγιναν παντού, είτε δεν έγιναν ολοκληρωμένα, είτε με φάρμακα ακατάλληλα ή και ληγμένα.

Σύμφωνα με τους αγρότες, η επιστημονικά ενδεδειγμένη μέθοδος είναι ο καθολικός ψεκασμός των ελαιόδεντρων, και άρα μόνο οργανωμένα και κεντρικά μπορεί και πρέπει να γίνεται, με αποκλειστική ευθύνη του κράτους και έλεγχο από τις αρμόδιες κρατικές διευθύνσεις.

Σε συνέχεια της σύσκεψης, το Διοικητικό Συμβούλιο του Αγροτικού Συλλόγου αποφάσισε και κάλεσε σε παράσταση διαμαρτυρίας:

  • Τετάρτη 13/11 στις 5.30 μμ στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβούλιου Αρχανών - Αστερουσίων 
  • Παρασκευή 15/11 στη 1.30 μμ στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβούλιου

με αίτημα να απαιτηθεί να πάρουν τα συμβούλια θέση για οριζόντια κάλυψη του χαμένου εισοδήματος από την καταστροφή της παραγωγής μας στην περιοχή από το κράτος, για την οποία καμία ευθύνη δεν έχουν οι παραγωγοί.

Πηγή


Πηγή: pancreta.gr