Αναβρασμός για το αεροδρόμιο στο Καστέλι - Κάτοικοι έτοιμοι να μπλοκάρουν τις εργασίες - Ειδήσεις Pancreta

Οι κάτοικοι δηλώνουν ότι θα μπλοκάρουν τις πρόδρομες εργασίες μέχρι να συναντηθούν με τον υπουργό

Αποφασισμένοι να μπλοκάρουν επ' αόριστον την εκτέλεση των πρόδρομων εργασιών του έργου κατασκευής του νέου διεθνούς αεροδρομίου στο Καστέλι δηλώνουν φορείς και κάτοικοι του Ευαγγελισμού, που διαμαρτύρονται για μια σειρά ζητημάτων, με προμετωπίδα το χαμηλό ύψος των αποζημιώσεων, αλλά και την καταναγκαστική, όπως σημειώνουν, επιβολή τους.

Οι διαμαρτυρόμενοι, οι οποίοι προχώρησαν χθες σε κατάληψη του χώρου όπου η ανάδοχος εταιρεία πρόκειται να εγκαταστήσει το εργοτάξιο, θέτουν θέμα αναστολής των εργασιών μέχρι να γίνει συνάντηση με τον υπουργό Υποδομών-Μεταφορών Κώστα Καραμανλή.

Νωρίς χθες το μεσημέρι, κάτοικοι από την περιοχή του Ευαγγελισμού βρέθηκαν στον χώρο όπου η “ΤΕΡΝΑ” ετοιμάζει το εργοτάξιο του νέου αεροδρομίου, στο πλαίσιο κινητοποίησης που αποφασίστηκε και οργανώθηκε από τον Σύλλογο Ιδιοκτητών και Κατοίκων του Ευαγγελισμού “ΚΥΠΕΡΑΣ”.

Ειδικότερα ο Σύλλογος, έπειτα από συνεδρίαση που πραγματοποίησε το πρωί, προχώρησε λίγο αργότερα χθες το μεσημέρι σε συμβολική κατάληψη στον χώρο όπου η ανάδοχη εταιρεία πρόκειται να εγκαταστήσει το εργοτάξιο.

Οι κάτοικοι σταμάτησαν τις εργασίες διαμαρτυρόμενοι για το θέμα των αποζημιώσεων και για την έλλειψη περιβαλλοντικών μέτρων, καθώς και ενός business plan που θα στοχεύσει στην ανάδειξη της ευρύτερης περιοχής.

Οι εκπρόσωποι του Συλλόγου “ΚΥΠΕΡΑΣ” κάνουν λόγο για κατάληψη της γης και των περιουσιών τους, ενώ βάλλουν και κατά της αναδόχου εταιρείας για το θέμα της ξυλείας από τα ελαιόδεντρα που εκριζώνονται στην περιοχή για τις ανάγκες των πρόδρομων εργασιών του έργου που είναι ήδη σε εξέλιξη.

Οι ίδιοι ζητούν την καταβολή αποζημιώσεων με βάση κριτήρια όπως η παλαιότητα και η ιστορικότητα της περιοχής, και δηλώνουν αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν την υλοποίηση άλλων εργασιών μέχρι νεωτέρας.

Ο Σύλλογος “ΚΥΠΕΡΑΣ” σχεδιάζει να πραγματοποιήσει παράσταση διαμαρτυρίας στην επερχόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Μινώα Πεδιάδος, καλώντας τα μέλη του να τοποθετηθούν. Παράλληλα, ζητά να πραγματοποιηθεί συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κώστα Καραμανλή, προκειμένου τα μέλη του Συλλόγου να μεταφέρουν τους προβληματισμούς τους.

ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ

Νέα ανακοίνωση από τον Πολιτιστικό Σύλλογο

Στις αποζημιώσεις των κατοίκων του Ευαγγελισμού, των οποίων οι ιδιοκτησίες απαλλοτριώνονται προκειμένου να φτιαχτεί το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι, αναφέρεται, εντωμεταξύ, νέα ανακοίνωση από τον Πολιτιστικό Σύλλογο “ΚΥΠΕΡΑΣ”.

Ο Σύλλογος είχε εκδώσει τις προάλλες ανακοίνωση με φόντο την έναρξη των πρόδρομων εργασιών. Επανήλθε ωστόσο με νεότερη ανακοίνωση, σε πιο σκληρό ύφος, στην οποία απαντά σε δηκτικό ύφος και στην προαναγγελία του διευθυντή Συγκοινωνιακών Έργων Γιάννη Καρνέση για τη διοργάνωση από το υπουργείο Υποδομών ημερίδας που θα καθοδηγήσει τους ιδιοκτήτες στο πώς θα εισπράξουν εύκολα τις αποζημιώσεις τους.

«Ευχαριστούμε το υπουργείο, αλλά και όποιον ενδιαφέρεται να μας υποδείξει τον τρόπο να πάρουν οι κάτοικοι τις αποζημιώσεις σύμφωνα με το άρθρο 7Α γρήγορα, αλλά τους πληροφορούμε ότι δε χρειάζεται και τον τρόπο τον ξέρουμε. Είναι το δικαστήριο αναγνώρισης δικαιούχων που προβλέπει ο νόμος.

Αποφεύγουν όμως να πάρουν θέση για τα παρακάτω κύρια θέματα ουσίας και διαδικασίας:

  1. Με ποιανού ευθύνη συντάχτηκαν και πληρώθηκαν (με χρήματα του Δημοσίου) οι ψεύτικες και ανακριβείς εκθέσεις εκτίμησης; Τις κοίταξε κανείς πριν τις πληρώσουν;
  2. Γιατί το Δημόσιο πρότεινε ως τιμές αποζημίωσης τις απαράδεκτες τιμές των εκθέσεων εκτίμησης που αφορούν αγοραία αξία σύμφωνα με τον νόμο και όχι τιμή απαλλοτρίωσης - εντελώς διαφορετική έννοια;
  3. Πώς εξηγείται σε 5.500 διαφορετικές τιμές να συμπίπτουν απόλυτα η έκθεση εκτίμησης, η πρόταση του Δημοσίου και η δικαστική απόφαση, εκτός από το copy paste που αποδεδειγμένα έγινε;
  4. Με ποιανού την ευθύνη διασπάστηκαν σε 16 τμήματα τα 7.000 στρέμματα του κυρίως αεροδρόμιου, με αποτέλεσμα την απίστευτη ταλαιπωρία μας;
  5. Πώς είναι δυνατόν να κατατίθενται εν έτει 2019 δικόγραφα με την κατεπείγουσα διαδικασία του 7Α με την απόφαση Υπουργικού Συμβουλίου του Φεβρουαρίου 2016 (τόσο κατεπείγοντα!);», αναφέρει η ανακοίνωση που υπογράφει ο πρόεδρος του Συλλόγου “ΚΥΠΕΡΑΣ” Γιάννης Ζαχαριουδάκης και καταλήγει:

«Αυτά δυστυχώς συνέβησαν στη χώρα μας (και εναπόκειται σε μας να μην ξανασυμβούν), που θέλει να λέγεται ευρωπαϊκή!

Εντέλει, τι χρειαζόμαστε τόσα δικαστήρια, τόσα έξοδα, τόση ταλαιπωρία, όταν το αποτέλεσμα είναι δεδομένο και ταυτισμένο απόλυτα με την άσχετη έκθεση εκτίμησης;».


Πηγή: neakriti.gr