Διαμαρτυρήθηκαν για τις ελλείψεις στα νοσοκομεία της Κρήτης - Ειδήσεις Pancreta

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν το μεσημέρι της Δευτέρας οι εργαζόμενοι στις δομές υγείας και πρόνοιας της Κρήτης, διαμαρτυρόμενοι για τις ελλείψεις σε προσωπικό και στην μειωμένη χρηματοδότηση της Πολιτείας προς την Υγεία.

Στη διαμαρτυρία συμμετείχαν εκπρόσωποι από τα σωματεία εργαζομένων των νοσοκομείων Χανίων, Αγίου Νικολάου, Ρεθύμνου, Βενιζελείου, Ιεράπετρας, τα σωματεία εργαζομένων ΘΨΠΧ, ΠΕΔΥ, 7ης ΥΠΕ και εκπρόσωποι των εργαζομένων από τα κέντρα υγείας και εργαζόμενοι με ελαστικές σχέσεις εργασίας (ΟΑΕΔ, ΙΔΟΧ, επικουρικοί κλπ).

Στη συνάντηση με τη διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ, οι εργαζόμενοι παρουσίασαν τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν ασθενείς και εργαζόμενοι στις δημόσιες δομές υγείας και πρόνοιας της Κρήτης, κυρίως οι τεράστιες ελλείψεις προσωπικού και η επέκταση των ελαστικών σχέσεων εργασίας.

«Για άλλη μια φορά ακούσαμε λόγια κατανόησης και προστασίας των εργατικών δικαιωμάτων», τονίζουν οι εργαζόμενοι, υποστηρίζοντας πως «όλα αυτά είναι αποτέλεσμα μιας πολιτικής που δεν έχει στο επίκεντρο τις ανάγκες των ασθενών και των εργαζομένων, αλλά τη λειτουργία των νοσοκομείων σαν επιχειρήσεις με φτηνό ευέλικτο εργατικό δυναμικό και πελάτες τους ασθενείς».

Σύμφωνα με τους εργαζόμενους του ΠΑΓΝΗ:

  • Η κρατική χρηματοδότηση της υγείας ολοένα και μειώνεται στο όνομα των περιορισμών που θέτουν οι δημοσιονομικοί στόχοι, ενώ παράλληλα επεκτείνονται οι συμπράξεις του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα. Αποτέλεσμα της υποχρηματοδότησης είναι η σοβαρή υποστελέχωση, που επιδεινώνει τις συνθήκες δουλειάς μας και αυξάνει την ταλαιπωρία των ασθενών.
  • Με το νέο «αναπτυξιακό» νόμο η κυβέρνηση, ενώ παρέχει απλόχερα περαιτέρω διευκολύνσεις στους επενδυτές, κλιμακώνει την επίθεση στις κλαδικές συμβάσεις, καταπατώντας ακόμη περισσότερο τα εργασιακά και μισθολογικά μας δικαιώματα, ενώ προχωράει στο ηλεκτρονικό φακέλωμα των εργαζομένων-μελών συνδικάτων, βάζοντας επιπλέον εμπόδια στη συνδικαλιστική δράση και στη δυνατότητα προκήρυξης απεργίας
  • Η τακτική ανακύκλωσης της ανεργίας και της ομηρίας των συμβασιούχων συνεχίζεται και από αυτή την κυβέρνηση σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της ΕΕ. Χιλιάδες απολύσεις εργαζομένων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου λαμβάνουν χώρα τους τελευταίους μήνες σε όλες τις δημόσιες δομές υγείας της χώρας, με αποτέλεσμα τη σοβαρή δυσλειτουργία των ήδη υποστελεχωμένων τμημάτων:
  • 1.200 εργαζόμενοι ΟΑΕΔ απολύονται το Νοέμβρη και 2.800 το Φλεβάρη.
  • 1.100 επικουρικοί γιατροί απολύονται ως 31/12/19.
  • Εκατοντάδες εργαζόμενοι σε σίτιση, καθαριότητα και φύλαξη απολύονται τους επόμενους μήνες.
  • Με την προκήρυξη 2Κ/2019 του ΑΣΕΠ 1.116 θέσεων τακτικού προσωπικού σε δομές υγείας, δεν λύνεται το πρόβλημα των ήδη υπηρετούντων συμβασιούχων, οι περισσότεροι από τους οποίους δεν θα είναι στους επιτυχόντες, αφού οι αιτήσεις είναι υπερδεκαπλάσιες των θέσεων.

Στην ανακοίνωση των εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ αναφέρονται τα εξής:

«Η διοίκηση της 7ης ΥΠΕ επιχείρησε να αποδώσει ένα ανθρώπινο προφίλ στην απάνθρωπη πολιτική στον τομέα της υγείας, που συνεχίζει με φόρα και η σημερινή κυβέρνηση, παίρνοντας τη σκυτάλη από τους προκατόχους της.

Συνεχίζουμε δυναμικά, μαζικά τον αγώνα μας διεκδικώντας:

  1. Την απόσυρση του αντεργατικού πολυνομοσχεδίου.
  2. Τη ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ (επικουρικών, ΟΑΕΔ, εργολαβικών, εργαζομένων με ατομικές συμβάσεις). Μαζικές προσλήψεις ΜΟΝΙΜΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ όλων των ειδικοτήτων ανάλογα με τις ανάγκες.
  3. Αύξηση της χρηματοδότησης των δημόσιων δομών υγείας και πρόνοιας από τον κρατικό προϋπολογισμό. Κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία, όχι στις ιδιωτικοποιήσεις, στους εργολάβους, στις ΣΔΙΤ. Κατάργηση των πληρωμών των ασθενών και των ασφαλιστικών εισφορών για υγειονομική περίθαλψη. ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ Δημόσια – Δωρεάν Υγεία – Πρόνοια που να καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες.
  4. Αυξήσεις στους μισθούς, ανάκτηση όλων των απωλειών (13ος -14ος , ΜΚ 2016-2017, περικοπές κλπ).
  5. Άνοιγμα κλειστών κλινών ΜΕΘ και ΜΑΦ και στελέχωσή τους με το απαραίτητο ΜΟΝΙΜΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ.
  6. Άμεση λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων υγειινής κι ασφάλειας εργασίας. Ένταξη στα ΒΑΕ όλων όσοι εργάζονται σε βαριές κι επικίνδυνες εργασίες, καμία περικοπή ανθυγιεινού επιδόματος».

Πηγή


Πηγή: pancreta.gr