Αναβαθμίζεται η Πανεπιστημιούπολη στο Ρέθυμνο - Ειδήσεις Pancreta

Μια σειρά από έργα συντήρησης και βελτίωσης των υφιστάμενων υποδομών δρομολογεί η Διοίκηση του Πανεπιστημίου Κρήτης που στοχεύει στην αναβάθμιση της Πανεπιστημιούπολης στο Ρέθυμνο.

Πρόκειται για έργα ύψους 1,7 εκ ευρώ τα οποία θα υλοποιηθούν σε δύο σκέλη. Ο διαγωνισμός που αφορά το πρώτο σκέλος των εργασιών προκηρύχθηκε την περασμένη Παρασκευή με τίτλο «Μικροέργα βελτίωσης κτηρίων και περιβάλλοντος χώρου στην Πανεπιστημιούπολη Γάλλου» και προϋπολογισμό 671.712,51 ευρώ ενώ σε δεύτερο χρόνο αναμένεται να βγει στον αέρα ο διαγωνισμός για παρεμβάσεις ύψους 1 εκ ευρώ.

Μιλώντας στην «Κρητική Επιθεώρηση» ο αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης Κωνσταντίνος Σπανουδάκης μίλησε για μια «σημαντική επένδυση για το ακαδημαϊκό ίδρυμα στο Ρέθυμνο» που όπως εξήγησε «έφτασε σε σημείο αθλιότητας από το οποίο εξέρχεται πλέον».

«Έχουμε εξασφαλίσει χρηματοδότηση ύψους 1,7 εκατομμυρίων ευρώ για την αναβάθμιση της Πανεπιστημιούπολης», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Στην πρώτη φάση του έργου, το οποίο προκηρύχθηκε και αφορά παρεμβάσεις ύψους 671,7 χιλιάδων ευρώ, περιλαμβάνονται έργα υποδομής για ΑμεΑ στους χώρους της Πανεπιστημιούπολης, συντήρηση εξωτερικής τοιχοποιίας και χρωματισμός αντίστοιχα χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων.

Παράλληλα, περιλαμβάνονται και εργασίες ανακαίνισης αιθουσών, κυρίως στο τμήμα Κοινωνιολογίας , όπου δεν είχαν γίνει παρεμβάσεις. Οι εργασίες αυτές θα αφορούν την μετατροπή των αιθουσών από επίπεδες σε αμφιθεατρικές, την βελτίωση των χώρων καθώς και νέα επίπλωση.

Παρεμβάσεις θα γίνουν και στον περιβάλλοντα χώρο με την τοποθέτηση νέων πλακιδίων στους χώρους της Πανεπιστημιούπολης, τοποθέτηση φωτισμού σε σημεία που δεν υπήρχε μέχρι σήμερα, αντικατάσταση πίλαρς και άλλα μικρότερα έργα τα οποία θα συμβάλουν στην αναβάθμιση των χώρων.

Όπως τόνισε ο κος Σπανουδάκης στις στοχεύσεις της ακαδημαϊκής κοινότητας είναι εντός του ακαδημαϊκού έτους να προχωρήσει και το δεύτερο σκέλος των παρεμβάσεων ύψους 1 εκ ευρώ.

Οι παρεμβάσεις αυτές θα περιλαμβάνουν στεγανοποίηση κτηρίων του Πανεπιστημίου, συντήρηση και χρωματισμοί των τοίχων που δεν περιλαμβάνονται στο πρώτο σκέλος των εργασιών αλλά και ασφαλτοστρώσεις των υφιστάμενων και διάνοιξη νέων οδών εντός της Πανεπιστημιούπολης. Ο κ. Σπανουδάκης υπογράμμισε την ανάγκη να ανοίξει και μια δεύτερη είσοδος στο Πανεπιστήμιο, εκτός από την κεντρική, η οποία θα εξυπηρετήσει τα επόμενα χρόνια και στα μεγάλα έργα που θα γίνουν με πρώτο το έργο επέκτασης της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου.

Στο μεταξύ ήδη δρομολογούνται εργασίες για την ενεργειακή αναβάθμιση στην Πανεπιστημιούπολη Γάλλου με συνολικό προϋπολογισμό 2 εκ ευρώ . Στο πλαίσιο αυτό έχει ολοκληρωθεί η αντικατάσταση των φωτιστικών και η τοποθέτηση νέων led.

Τέλος, στα έργα που θα ξεκινήσουν σύντομα περιλαμβάνεται και η αντικατάσταση συνολικά 900 κουφωμάτων με προυπολογισμό 600 χιλ ευρώ ενώ στην τελική φάση θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός ύψους 1 εκ ευρώ για την τοποθέτηση κλιματισμού στους χώρους της Πανεπιστημιούπολης.

Πηγή


Πηγή: pancreta.gr