Αντιδρούν στην εξαίρεση του Δήμου Μαλεβιζίου από την προσχολική αγωγή - Ειδήσεις Pancreta

φωτο αρχείου

Δεκατρείς δήμοι σε όλη την χώρα, ανάμεσά τους και ο Δήμος Μαλεβιζίου, θα εξαιρεθούν από το μέτρο για την σχολική χρονιά 2019-2020, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Παιδείας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας, οι 13 αυτοί δήμοι εξαιρέθηκαν, καθώς εξέφρασαν μερικώς ή ολικώς αδυναμία εφαρμογής της υποχρεωτικής δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης, λόγω έλλειψης υποδομών.

Όπως αναφέρεται η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως:

«Με την ανάληψη της ηγεσίας του Υπουργείου, η αρμόδια Υπηρεσία μας ενημέρωσε ότι 52 από τους 116 δήμους, οι οποίοι θα εφάρμοζαν το πρόγραμμα της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης για πρώτη φορά κατά το σχολικό έτος 2019-20, εξέφραζαν αδυναμία εφαρμογής του μέτρου λόγω έλλειψης υποδομών.

Στη συνέχεια, με την έντονη προσπάθεια της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας και την πολύτιμη συνδρομή των Περιφερειακών Διευθύνσεων Εκπαίδευσης, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Ενώσεων Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, κατορθώσαμε να μειώσουμε σταδιακά τις ελλείψεις που καθιστούσαν ανεφάρμοστο το συγκεκριμένο εγχείρημα.

Από τους  52 δήμους που αρχικά εκδήλωσαν αδυναμία εφαρμογής του μέτρου, σήμερα είμαστε στην πολύ ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι μόνο 13 δήμοι εκφράζουν πλέον, μερικώς ή ολικώς, την αδυναμία αυτή. Και για τους Δήμους αυτούς, δεδομένου ότι πλέον η ένταξή τους στην υποχρεωτική δίχρονη προσχολική εκπαίδευση μετατέθηκε το διδακτικό έτος 2020-2021, έχει ήδη ληφθεί μέριμνα, σε συνεργασία με τα Υπουργεία Εσωτερικών, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων προκειμένου παιδιά που διαμένουν σε αυτούς να ενταχθούν το φετινό διδακτικό έτος, κατά το δυνατόν, σε δομές προσχολικής αγωγής με την έναρξη της σχολικής χρονιάς».

«Προκλητική η απόφαση του Υπουργείου»

Για προκλητική απόφαση του Υπ. Παιδείας, να προχωρήσει σε αναστολή της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης στο Δήμο Μαλεβιζίου, κάνει λόγο ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Α/βάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου, «Δομίνικος Θεοτοκόπουλος».

Όπως τονίζει ο Σύλλογος σε ανακοίνωσή του, η δημοτική αρχή του Δήμου Μαλεβιζίου είχε διαβεβαιώσει ότι είναι εξασφαλισμένη η στέγαση των 85 προνηπίων στις αίθουσες του κτιρίου του 1ου Δημοτικού Σχολείου, αίθουσες οι οποίες απελευθερώνονται με την μεταφορά των μαθητών του δημοτικού σε νέο κτίριο.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Με κοινή υπουργική απόφαση των Υπουργείων Παιδείας και Οικονομικών αναστέλλουν χωρίς καμία αιτιολόγηση αλλά και δίχως να έχει προηγηθεί απολύτως καμία ενημέρωση προς τη Διδασκαλική Ομοσπονδία (ΔΟΕ), την εφαρμογή της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Εκπαίδευσης σε 13 δήμους της χώρας.

Στην υπουργική απόφαση περιλαμβάνεται ο Δήμος Μαλεβιζίου του νομού Ηρακλείου, παρά το γεγονός πως τόσο η δημοτική αρχή όσο και η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης είχαν πάρει σαφή θέση για την εφαρμογή της υποχρεωτικότητας του δίχρονου νηπιαγωγείου από το σχολικό έτος 2019-2020.

Η αναστολή της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης στο Δ. Μαλεβιζίου βαραίνει αποκλειστικά την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, καθώς και στην τελευταία συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εργασίας μεταξύ εκπροσώπων των δήμων και τις Υφυπουργούς Εργασίας Δ. Μιχαηλίδου και Παιδείας Σ. Ζαχαράκη, σύμφωνα πάντα με την επίσημη ενημέρωση που έχουμε, η δημοτική αρχή του Δ. Μαλεβιζίου τόνισε πως είναι εξασφαλισμένη η στέγαση των 85 προνηπίων στις αίθουσες του κτιρίου του 1ου Δημοτικού Σχολείου – αίθουσες που απελευθερώνονται με την μεταφορά των μαθητών του δημοτικού σε νέο κτίριο –. Είναι δε χαρακτηριστικό το γεγονός πως βρίσκονται σε εξέλιξη η διαδικασία τοποθέτησης πέντε νέων αιθουσών και η προμήθεια υλικοτεχνικής υποδομής (τραπέζια, καθίσματα κ.ά).

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. ν. Ηρακλείου «Δ. Θεοτοκόπουλος» ζητά:

  • Η κυβέρνηση της ΝΔ να πάρει πίσω την υπουργική απόφαση και να εφαρμοστεί κανονικά η δίχρονη προσχολική εκπαίδευση στο Δήμο Μαλεβίζιου.
  • Η τωρινή δημοτική αρχή όσο και η νέα να τοποθετηθούν άμεσα και επίσημα στο ζήτημα.
  • Τη ΔΟΕ να καταγγείλει άμεσα την πρακτική του Υπουργείου Παιδείας που ναρκοθετεί μία από τις σημαντικότερες παιδαγωγικές και κοινωνικές κατακτήσεις του Κλάδου.
  • Τους βουλευτές του νομού Ηρακλείου να παρέμβουν και να πάρουν θέση για την ΚΥΑ της κυβέρνησης».

Πηγή


Πηγή: pancreta.gr