Έστησαν και φέτος τη γιορτινή "βαρέλα" - Ειδήσεις Pancreta

«Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι». Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αναβίωσε - και φέτος - στο Ηράκλειο το εορταστικό έθιμο της "βαρέλας". Όπως κάθε παραμονή Πρωτοχρονιάς, τα τελευταία χρόνια, έτσι και σήμερα, ένας τροχονόμος ανεβασμένος μέσα σ' ένα βαρέλι ρυθμίζει την κίνηση των οχημάτων στο σταυρό της πόλης, υπό τις μελωδίες και της Φιλαρμονικής Ηρακλείου.

Η "βαρέλα" στήθηκε από τις 9 το πρωί στη διασταύρωση των οδών 25ης Αυγούστου, 1821 και Δικαιοσύνης, στην πλατεία Νικηφόρου Φωκά, το λεγόμενο Μεϊντάνι.

Στην αναβίωση του εθίμου της "βαρέλας" το "παρών" όπως κάθε χρόνο έδωσαν και τοπικοί άρχοντες: δήμαρχος, περιφερειάρχης, τοπικοί βουλευτές, εκπρόσωποι της ΕΛ.ΑΣ. προσήλθαν στο Μεϊντάνι και ευχήθηκαν «καλή χρονιά» στον τροχονόμο της "βαρέλας", αλλά και στους δημότες της πόλης που περνούσαν εκείνη την ώρα από το σημείο.

Στην αναβίωση του εθίμου της "βαρέλας" δίνουν το "παρών" κάθε χρόνο οι τοπικοί άρχοντες: δήμαρχος, περιφερειάρχης, τοπικοί βουλευτές, εκπρόσωποι της ΕΛ.ΑΣ., προσέρχονται στο Μεϊντάνι και εύχονται "καλή χρονιά" στον τροχονόμο της "βαρέλας", αλλά και στους δημότες της πόλης που περνούν από το σημείο.

Ο παραδοσιακός τύπος ρύθμισης της κυκλοφορίας στο Ηράκλειο αναβιώνει και σήμερα λοιπόν έως τη 1 το μεσημέρι.

Ο παραδοσιακός τύπος ρύθμισης της κυκλοφορίας στο Ηράκλειο αναβιώνει έως τη 1 το μεσημέρι σήμερα.

Για να μαθαίνουν, όμως, οι νεότεροι, η "βαρέλα" εξυπηρετούσε τη ρύθμιση της κυκλοφορίας στο κέντρο του Ηρακλείου, την εποχή που δεν υπήρχαν φανάρια και τα οχήματα δεν ήταν τόσα πολλά όπως σήμερα...

Μέχρι και πριν λίγες δεκαετίες, η "βαρέλα" στηνόταν στο σημείο όπου στήθηκε και σήμερα. Στο βαρέλι ανέβαινε ένας τροχονόμος, ο οποίος ρύθμιζε την κίνηση οχημάτων και πεζών. Πρόκειται για μια πολύ οικεία ανάμνηση για αρκετούς Ηρακλειώτες.

Στις μέρες μας, ωστόσο, η εικόνα του τροχονόμου πάνω στη "βαρέλα" διασώζεται μόνο μέσω του εθίμου, το οποίο παίρνει σάρκα και οστά κάθε παραμονή Πρωτοχρονιάς. Τις εποχές που η "βαρέλα" ήταν απαραίτητη για την εύρυθμη κυκλοφορία στο Μεγάλο Κάστρο, οι Ηρακλειώτες συνήθιζαν την 31η του Δεκέμβρη να περνούν από το Μεϊντάνι και ν' αφήνουν μπροστά στη "βαρέλα" διάφορα δώρα, προκειμένου να ευχηθούν έτσι στους τροχονόμους οι οποίοι εργάζονταν «γιορτάρα» μέρα. Τα δώρα που συνήθιζαν να προσφέρονται στους αστυνομικούς ήταν γλυκά και ποτά.


Πηγή: neakriti