Εμπλοκή για τη νέα μονάδα απορριμμάτων στο Αμάρι - Ειδήσεις Pancreta

Προσφυγή κατέθεσε η κοινοπραξία “ΙΝΤΡΑΚΑΤ-WATT Α.Ε.” μετά την απόρριψή της από τον διαγωνισμό

Θα αργήσει, όπως όλα δείχνουν, η ανάδειξη αναδόχου και η υπογραφή της σύμβασης για τη νέα μονάδα ολοκληρωμένης επεξεργασίας απορριμμάτων στο Αμάρι, καθώς το μεγάλο περιβαλλοντικό έργο (ύψους 45,8 εκατομμυρίων ευρώ μαζί με το ΦΠΑ) έμπλεξε σε εργολαβικές-δικαστικές περιπέτειες!

Στην πορεία των διαγωνιστικών διαδικασιών, ο φορέας που προκήρυξε το έργο, δηλαδή ο Ενιαίος Σύνδεσμος Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης, “έκοψε” 2 από τις 4 συνολικά κοινοπραξίες που είχαν “χτυπήσει” το έργο, καταθέτοντας προσφορά στο πλαίσιο της δημοπράτησης.

Η μία εκ των δύο κοινοπραξιών που απορρίφθηκαν, η “ΙΝΤΡΑΚΑΤ-WATT A.E.”, απάντησε με την κατάθεση προσφυγής στην Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών. Και πλέον μένει να δούμε τι θα αποφανθεί ο διαιτητικός φορέας επί της προσφυγής, για την οποία έχει ήδη ετοιμάσει τις θέσεις του ο ΕΣΔΑΚ.

Προσώρας λοιπόν έχουμε μια μίνι εμπλοκή στην εξέλιξη των διαδικασιών γύρω από ένα κομβικό έργο του νέου, αναθεωρημένου περιφερειακού σχεδιασμού διαχείρισης απορριμμάτων στο νησί, που όταν υλοποιηθεί με το καλό θα δώσει “ανάσα” για τον νομό Ρεθύμνου, αφού η νέα μονάδα θα είναι συνολικής δυναμικότητας 35.600 τόνων Αστικών Σύμμικτων Αποβλήτων (ΑΣΑ) ανά έτος...

Ας τα δούμε αναλυτικά... Το έργο της νέας ολοκληρωμένης μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων Αμαρίου δημοπρατήθηκε με μεγάλη επιτυχία πριν από μερικούς μήνες. Συνολικά 6 εταιρείες, που σχημάτισαν 4 κοινοπρακτικά σχήματα, “χτύπησαν” το μεγάλο έργο, προϋπολογισμού 45,8 εκατ. ευρώ (μαζί με τον ΦΠΑ), που δημοπράτησε ο ΕΣΔΑΚ.

Το σημαντικό βεβαίως ήταν ότι στο “παιχνίδι” της διεκδίκησης του έργου είχαν μπει 6 γνωστές, μεγάλες εταιρείες του χώρου. Η αρχική εκτίμηση ήταν ότι μέσα στο καλοκαίρι θα μπορούσε να προκύψει αρχικά προσωρινός και εν συνεχεία οριστικός ανάδοχος για το έργο. Κατόπιν θα πρέπει να σταλεί η σύμβαση στο Ελεγκτικό Συνέδριο για την έγκριση της νομιμότητας, ώστε να “πέσουν” μετέπειτα οι υπογραφές της σύμβασης ανάμεσα στον ΕΣΔΑΚ και τον ανάδοχο εργολάβο. Θεωρητικά, η συμβασιοποίηση του έργου της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) και ΧΥΤΥ Αμαρίου θα μπορούσε να γίνει γύρω στα μέσα φθινοπώρου και άρα θα μπορούν οι εργασίες να ξεκινήσουν κάπου προς την εκπνοή του 2019.

Όλα αυτά εφόσον δεν είχαμε απρόοπτα και “περιπέτειες”, κάτι που τελικά δεν έλειψε...

Με την αριθμ. 91/2019 απόφαση της Ε.Ε. του ΕΣΔΑΚ εγκρίθηκε το 2ο Πρακτικό της Επιτροπής Διαγωνισμού του έργου “Κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων και ΧΥΤΥ Αμαρίου”, που συγκροτήθηκε με την αριθμ. 199/2018 (ΑΔΑ: 6ΠΣΞΟΡ2Ω-ΥΒΞ) απόφαση της Ε.Ε. του ΕΣΔΑΚ, σύμφωνα με το οποίο:

- Απορρίπτονται από τη διαγωνιστική διαδικασία οι οικονομικοί φορείς “Κοινοπραξία INTRAKAT-WATT A.E.” και “ΘΕΜΕΛΗ Α.Ε.”. Αντιθέτως, προκρίθηκαν στο επόμενο στάδιο της διαγωνιστικής διαδικασίας οι οικονομικοί φορείς: “Ένωση Εταιρειών ΗΛΕΚΤΩΡ Α.Ε.-Λατομική ΑΤΕ” και εταιρεία “Θαλής Περιβαλλοντικές Υπηρεσίες Α.Ε.”.

Κατά της ανωτέρω απόφασης της Ε.Ε. του ΕΣΔΑΚ κατατέθηκε εμπρόθεσμα ενώπιον της Αρχής Εξέτασης Προδικαστικων Προσφυγών η με ΓΑΚ 901/2019 Προδικαστική Προσφυγή για τον διαγωνισμό του έργου “Κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων και ΧΥΤΥ Αμαρίου”, από την κοινοπραξία “INTRAKAT-WATT Α.Ε.”.

Η Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών κάλεσε τον ΕΣΔΑΚ, ως αναθέτουσα Αρχή για την παροχή υπηρεσιών “Κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων και ΧΥΤΥ Αμαρίου”, να διαβιβάσει τις απόψεις του επί της προσφυγής της κοινοπραξίας.

Ο ΕΣΔΑΚ κατέφυγε για νομική βοήθεια σε δικηγόρο των Αθηνών, ο οποίος είναι γνώστης του φακέλου του διαγωνισμού και μάλιστα έχει υποστηρίξει νομικά τον Σύνδεσμο σε προηγούμενο στάδιο της ίδιας διαγωνιστικής διαδικασίας. Η Εκτελεστική Επιτροπή του ΕΣΔΑΚ, που συνεδρίασε υπό τον μεταβατικό πρόεδρό της Μανόλη Κοκοσάλη, ενέκρινε τη διατύπωση απόψεων επί της Προδικαστικής Προσφυγής της κοινοπραξίας “INTRAKAT-WATT A.E.”. Και πλέον μένει να δούμε τι κατάληξη, τι τροπή θα έχει η τύχη της προσφυγής, που προς το παρόν έχει μπλοκάρει διαδικαστικά το μεγάλο έργο...

ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ

Το προφίλ του έργου

Το έργο “Κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων και ΧΥΤΥ Αμαρίου” έχει σχεδιαστεί να κατασκευαστεί στη θέση “Κουλέ Μασχάλια”, εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Αμαρίου. Το έργο χωροθετείται στον χώρο που είναι εγκαταστημένος ο υφιστάμενος ΧΥΤΑ Αμαρίου, ο οποίος αναβαθμίστηκε τον Ιούλιο του 2018 με τα έργα επέκτασης του ενεργού κυττάρου με 1,6 εκατ. ευρώ, και χρηματοδοτήθηκε από την Περιφέρεια Κρήτης και πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Το έργο περιλαμβάνει Μονάδα Επεξεργασίας Στερεών Αποβλήτων, είναι συνολικής δυναμικότητας 35.600 τόνων Αστικών Σύμμικτων Αποβλήτων (ΑΣΑ) ανά έτος, ενώ περιλαμβάνει επίσης όλες τις αναγκαίες υποδομές και την προμήθεια κινητού εξοπλισμού.

Το κόστος της νέας ολοκληρωμένης Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων και ΧΥΤΥ Αμαρίου ανέρχεται σε 36,98 εκατ. ευρώ (ποσό χωρίς ΦΠΑ - ποσό με ΦΠΑ: 45,85 εκατ. ευρώ), ενώ η διάρκεια των έργων έχει οριστεί σε 84 μήνες, εκ των οποίων οι 24 μήνες αφορούν την κατασκευή και οι 60 μήνες τη λειτουργία της νέας μονάδας.

Στόχος του συγκεκριμένου έργου είναι η ανάκτηση ανακυκλώσιμων υλικών, η παραγωγή κομπόστ από τα προδιαλεγμένα οργανικά απορρίμματα, καθώς και η βιολογική σταθεροποίηση του οργανικού που διαχωρίζεται από τα σύμμικτα ΑΣΑ μέσω της μηχανικής διαλογής.


Πηγή: pancreta.gr