Μετά τη Σαλαμίνα και ο δήμος Γόρτυνας σε καθεστώς πτώχευσης - Ειδήσεις Pancreta

Σε καθεστώς πτώχευσης βρίσκεται και επίσημα πλέον ο δήμος Γόρτυνας του νομού Ηρακλείου στην Κρήτη καθώς δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στις οικονομικές υποχρεώσεις του. Με ΦΕΚ που υπογράφει ο υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Γιάννης Μπαλάφας, ο δήμος γίνεται ο δεύτερος κατά σειρά, μετά τη Σαλαμίνα που εντάσσεται σε πρόγραμμα εξυγίανσης, βάσει του Ν. 4270/2015.

Μετά το δρόμο που ακολούθησε ο δήμος Σαλαμίνας, δρόμο για τον οποίο το HOT DOC έγραψε αναλυτικά στο τεύχος 90 (Η «ναυμαχία» της Σαλαμίνας για επιβίωση – Δείτε το ΕΔΩ), ο δήμος Γόρτυνας, εδώ και αρκετούς μήνες παρουσίαζε αδυναμία σύνταξης ισοσκελισμένου ισολογισμού.

Ο καλλικρατικός δήμος Γόρτυνας βρίσκεται στα νότια του νομού Ηρακλείου, αποτελείται από τις δημοτικές ενότητες Κόφινα, Αγίας Βαρβάρας, Γόρτυνας και Ρούβα και με βάση την απογραφή του 2011 έχει πληθυσμό 19.148 κατοίκους.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, η υπαγωγή σε πρόγραμμα εξυγίανσης προβλέπει την υποχρέωση εφαρμογής σειράς παρεμβάσεων, όπως μέτρα είσπραξης των οφειλών προς τους ΟΤΑ, αναστολή προσλήψεων, επιβολή υποχρεωτικών μετατάξεων προσωπικού, αύξηση των ιδίων εσόδων από φόρους, τέλη, δικαιώματα και εισφορές, αύξηση του ανώτατου συντελεστή επιβολής του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας σε ποσοστό μέχρι και 3‰, αύξηση του συντελεστή επιβολής του τέλους επί των ακαθαρίστων εσόδων και παρεπιδημούντων από 0,5% μέχρι και 2% και περιορισμός των δαπανών μόνο σε υποχρεώσεις μισθοδοσίας και λοιπές απολύτως ανελαστικές δαπάνες.


Πηγή: koutipandoras.gr