Καταστροφές σε αμπέλια από τους νοτιάδες - Ειδήσεις Pancreta
Σημαντικές ζημιές σε αμπέλια προκάλεσαν οι θυελλώδεις νοτιάδες του τελευταίου διήμερου κυρίως στο Ηράκλειο - Προβλήματα σε συγκοινωνίες και πολλές πτώσεις δέντρων

Εκτεταμένες ζημιές στις αμπελοκαλλιέργειες του νομού Ηρακλείου έχουν προκαλέσει οι θυελλώδεις νοτιάδες που σαρώνουν από το βράδυ του Σαββάτου τις περισσότερες περιοχές της Κρήτης.

Σύμφωνα με δηλώσεις του αντιπροέδρου της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου Μύρωνα Χιλετζάκη, οι ζημιές που έχουν αναφερθεί στις αμπελοκαλλιέργειες αφορούν το σύνολο του νομού Ηρακλείου, ενώ το σημαντικότερο πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι οι βλαστοί κόπηκαν με τις ριπές του ανέμου.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των καλλιεργητών, το πραγματικό μέγεθος της ζημιάς που έχει προκληθεί θα μπορέσει να προσδιοριστεί όταν καταλαγιάσουν οι ισχυροί νοτιάδες.

Όπως εξήγησε πάντως στις δηλώσεις του ο κ. Χιλετζάκης, το σύνολο των καταστροφών θα μπορέσει να εκτιμηθεί όταν κοπάσουν οι άνεμοι, που πνέουν μέχρι και αυτή την ώρα σε όλη την Κρήτη.

Προβλήματα στις συγκοινωνίες

Πολλά προβλήματα προκάλεσαν οι θυελλώδεις νοτιάδες και στις συγκοινωνίες, ιδιαίτερα στις αεροπορικές, καθώς πολλές πτήσεις δεν κατάφεραν να προσγειωθούν στα αεροδρόμια της Κρήτης.

Μόνο το απόγευμα της Κυριακής,πέντε πτήσεις προς το αεροδρόμιο «Ν. Καζαντζάκης» του Ηρακλείου, δεν κατάφεραν να προσγειωθούν, με αποτέλεσμα είτε να επιστρέψουν στην Αθήνα, είτε να προσγειωθούν σε παρακείμενα αεροδρόμια.

Μάλιστα, ανάλογο πρόβλημα αντιμετώπισε και το αεροσκάφος το οποίο μετέφερε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στα Χανιά προκειμένου να παρεβρεθεί στις εκδηλώσεις για την μεταπολιτευτική Επανάσταση της περιόδου 1895-1896 και την απελευθέρωση του Αποκόρωνα, καθώς λόγω των ανέμων το αεροπλάνο προςσγειώθηκε στο Ηράκλειο.

Επίσης, στο αεροδρόμιο «Ι. Δασκαλογιάννης» των Χανίων, ακυρώθηκαν δύο πτήσεις λόγω των ισχυρών ανέμων, από Χανιά προς Αθήνα και από Αθήνα προς Χανιά ενώ πολλές πτήσεις από εξωτερικό, προσγειώθηκαν σε άλλα αεροδρόμια.

Έπεσαν δέντρα στην Εθνική οδό

Διακοπή στην κυκλοφορία των οχημάτων επί της Εθνικής Οδού Ρεθύμνου - Χανίων, πραγματοποιήθηκε το πρωί με μεσημέρι της Κυριακής, εξαιτίας της πτώσης δέντρων στο οδόστρωμα.

Οι πτώσεις δέντρων είχαν ως αποτέλεσμα τμήμα του Βορείου Οδικού Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ) στο ύψος του Αγίου Φανουρίου, να κλείσει ενώ προβλήματα δημιουργήθηκαν και σε άλλα σημεία του ΒΟΑΚ.

Σημειώνεται ότι οι ταχύτητες των ανέμων, σε ορισμένα σημεία, ξεπέρασαν τα 90 χλμ/ώρα.

Πηγή


Πηγή: pancreta.gr