Κρήτη: Σύντομη κακοκαιρία με μεταφορά αφρικανικής σκόνης - Ειδήσεις Pancreta

Αυξημένη συγκέντρωση αφρικανικής σκόνης, σε σημαντικό βαθμό πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια, αναμένεται να σημειωθεί από το μεσημέρι της Πέμπτης μέχρι και τα ξημερώματα του Σαββάτου. 

Η μεταφορά σκόνης θα σημειωθεί σε συνδυασμό με ένα νέο, αλλά σύντομο, κύμα κακοκαιρίας, με βροχές και κατά τόπους έντονες καταιγίδες.

Η νέα αυτή μεταβολή του καιρού, με βροχές και τοπικές καταιγίδες, θα ξεκινήσει από τα Δυτικά και Νότια τμήματα της Κρήτης και στη συνέχεια τα φαινόμενα θα επεκταθούν και ανατολικότερα. Θα σημειωθούν βροχές και τοπικές καταιγίδες ενώ οι άνεμοι από νότιες και νοτιοδυτικές διευθύνσεις θα ενισχυθούν, φθάνοντας τα 6 – 7 Μποφόρ ενώ θερμοκρασία θα κυμανθεί στους 14 έως 16 °C. 

Από τις βραδινές ώρες αναμένεται μικρή εξασθένηση των ανέμων και ενδεχομένως να αποφευχθούν τα όποια προβλήματα στις θαλάσσιες συγκοινωνίες.

Το νέο κύμα κακοκαιρίας, θα είναι σύντομο σε διάρκεια, καθώς από το Σάββατο το πρωΐ, τα φαινόμενα θα αρχίσουν να εξασθενούν.

Παράλληλα με το νέο κύμα κακοκαιρίας, θα υπάρξει και αυξημένη συγκέντρωση αφρικανικής σκόνης, σε σημαντικό βαθμό πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια, λόγω των έντονων νότιων ανέμων.

Με βάση τις καιρικές προγνώσεις θα επηρεασθεί ολόκληρη η Περιφέρεια Κρήτης από το φαινόμενο μεταφοράς Αφρικανικής σκόνης, με το φαινόμενο να διαρκεί μέχρι και τα ξημερώματα του Σαββάτου.

Με αφορμή την μεταφορά της αφρικανικής σκόνης, η Διεύθυνση Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης συστήνει:

  • Ενήλικες με αναπνευστικό πρόβλημα ή ενήλικες καρδιοπαθείς και παιδιά με αναπνευστικά προβλήματα θα πρέπει να περιορίσουν κάθε έντονη σωματική άσκηση, ιδιαίτερα αν αυτή γίνεται σε εξωτερικούς χώρους.
  • Άτομα με αναπνευστικό πρόβλημα ή καρδιοπαθείς, καθώς και τα παιδιά, θα πρέπει να περιορίσουν κάθε έντονη σωματική δραστηριότητα, ιδιαίτερα αν αυτή γίνεται σε εξωτερικούς χώρους.
  • Άτομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές του ανακουφιστικού φαρμάκου.
  • Άτομα άνω των 65 ετών, θα πρέπει να περιορίσουν τη σωματική τους δραστηριότητα.
  • Κάθε άτομο που αισθάνεται ενόχληση στα μάτια ή εμφανίζει βήχα, ρινική συμφόρηση ή ενόχληση στο λαιμό, θα πρέπει να περιορίσει τη σωματική του άσκηση - δραστηριότητα, ιδιαίτερα αν αυτή γίνεται σε εξωτερικούς χώρους.

Πηγή


Πηγή: pancreta.gr