Ηράκλειο: Καταστροφές σε ελιές από χαλάζι και... ανομβρία - Ειδήσεις Pancreta

Μεγάλες καταστροφές σε ελαιόδεντρα άφησε πίσω του το χαλάζι το οποίο έπεσε το Σάββατο σε περιοχές του Ηρακλείου. Παράλληλα, μεγάλη ζημιά έχει υποστεί φέτος η ελαιοπαραγωγή σε χωριά της ενδοχώρας του Ηρακλείου, κυρίως λόγω της περσινής ανομβρίας αλλά και της πλημμελούς καταπολέμησης του δάκου. Αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ ζητούν οι αγρότες.

Μεγάλες ζημιές από τη χαλαζόπτωση σημειώθηκαν σε Τέμενος, Αρχάνες και σε άλλες περιοχές της ενδοχώρας του Ηρακλείου, αλλά και περιφερειακά της πόλης, όπως η Κνωσσός.

Από τη Δευτέρα αναμένεται να βγουν κλιμάκια του ΕΛΓΑ για να καταγραφούν οι ζημιές ενώ θα γίνουν ανακοινώσεις για κάθε Τοπικό Διαμέρισμα από τους ανταποκριτές προς τον ΕΛΓΑ.

Από την πλευρά του οι αγρότες και οι παραγωγοί ζητούν να ενεργοποιηθούν άμεσα οι μηχανισμοί ώστε να γίνουν γρήγορα οι αυτοψίες από τον ΕΛΓΑ και να κινηθεί άμεσα η διαδικασία για την αποζημίωσή τους.

Μειωμένη παραγωγή λόγω ανομβρίας και... δάκου

Μεγάλη ζημιά έχει υποστεί η φετινή ελαιοπαραγωγή σε χωριά της ενδοχώρας του Ηρακλείου, και κυρίως του Δήμου Μινώα Πεδιάδος.

Στο Μουχτάρο και στον Ευαγγελισμό, παρατηρήθηκε ότι το 70-80% του ελαιοκάρπου, έχει πέσει από τα δέντρα.  

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η καταστροφή στην ελαιοπαραγωγή οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ανομβρία, αλλά και στην πλημμελή καταπολέμηση του δάκου.

Οι ζημιές έχουν αναφερθεί στον Δήμο Μινώα Πεδιάδος και ο Δήμος έκανε αναγγελία στον ΕΛΓΑ.

Οι ελαιοπαραγωγοί απαιτούν να αποζημιωθούν, στο ακέραιο, την ζημιά την οποία υπέστησαν, από τη στιγμή που οι ίδιοι καταβάλλουν ασφάλιστρα στον ΕΛΓΑ, συμπεριλαμβανομένου και εισφορά δακοκτονίας.

Πηγή


Πηγή: pancreta.gr