Δώδεκα στο εδώλιο για την απαγωγή Λεμπιδάκη - Ειδήσεις Pancreta

Στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης αρχίζει σήμερα η δίκη για την υπόθεση της πολύμηνης απαγωγής του Μιχάλη Λεμπιδάκη. Η εκδίκαση της υπόθεσης θα ξεκινήσει με την κατάθεση του επιχειρηματία.

Στο εδώλιο θα καθίσουν 12 άτομα, οκτώ εκ των οποίων είναι ήδη προφυλακισμένα και κατηγορούνται, κατά περίπτωση, για διακεκριμένη περίπτωση αρπαγή κατά συναυτουργία με σκοπό τον εξαναγκασμό του παθόντος ή άλλου σε πράξη για την οποία δεν υπάρχει υποχρέωση, απόπειρας εκβίασης από κοινού, συγκρότησης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης.

Η απαγωγή

Ο Μιχάλης Λεμπιδάκης απήχθη στις 30 Μαρτίου 2017 στην περιοχή Καλέσα Ηρακλείου, με τους απαγωγείς του να προκαλούν τροχαίο ατύχημα στην περιοχή των Καλεσών, χτυπώντας το αυτοκίνητο του επιχειρηματία με ένα δικό τους. Στην συνέχεια τον χτύπησαν, τον ακινητοποίησαν και τον άρπαξαν.

Λίγες ώρες αργότερα δύο αυτοκίνητα τυλίχτηκαν στις φλόγες σε παράδρομο μετά το ΠΑΓΝΗ, τα οποία -όπως διαπιστώθηκε αργότερα- συμμετείχαν στην απαγωγή.

Οι δράστες φαίνεται να σχεδίαζαν καιρό την απαγωγή καθώς τα οχήματα, αν και έλειπαν οι πινακίδες, αποδείχτηκε ότι είχαν κλαπεί από τον Δεκέμβριο του 2016.

Τα αυτοκίνητα τα έκαψαν οι δράστες προφανώς για να εξαφανίσουν τα ίχνη τους και διέφυγαν με τρίτο όχημα.

Οι απαγωγείς κράτησαν όμηρο τον Κρητικό επιχειρηματία για έξι μήνες, καθιστώντας την απαγωγή τη μεγαλύτερη σε διάρκεια στην Ελλάδα.

Άλλαξαν τουλάχιστον πέντε σημεία κράτησης του Λεμπιδάκη όλο το διάστημα κράτησής του. Στην αρχή ζητούσαν το ποσό των 100 εκατ. ευρώ προκειμένου να αφήσουν ελεύθερο τον επιχειρηματία αλλά τελικά, λίγες ημέρες πριν από την απελευθέρωσή του, είχαν «ρίξει» τα λύτρα σε 18.000.000 ευρώ.

Τελικά, στις 2 Οκτωβρίου, μετά από καλοσχεδιασμένη επιχείρηση, ο Λεμπιδάκης απελευθερώθηκε και συνελήφθησαν οκτώ άτομα.

Στην συνέχεια των ερευνών συνελήφθησαν ακόμη τέσσερα άτομα ενώ αίσθηση είχε προκαλέσει η εμπλοκή μίας 17χρονης, κόρης ενός από τους απαγωγείς, η οποία είχε στείλει γράμματα των απαγωγέων, χωρίς να το γνωρίζει.

Η 6μηνη ομηρία

Η πρώτη επαφή των δραστών με την οικογένεια του Λεμπιδάκη έγινε με μήνυμα στο κινητό του αδερφού του. Το μήνυμα ήταν από καρτοκινητό και ανέφερε ότι «ο Μιχάλης είναι καλά στην υγεία του».

Την επόμενη μέρα ήρθε νέο μήνυμα στο κινητό του αδερφού του, από άλλο καρτοκινητό, το οποίο ανέφερε ότι «για να απελευθερωθεί ο Μιχάλης θέλουν 100 εκατομμύρια». Όλα τα sms που εστάλησαν ήταν από καρτοκινητά, τα οποία δεν είναι νόμιμα και καταγεγραμμένα.

Όμως, η πλευρά της οικογένειας του ομήρου δήλωνε ότι μπορούσε να δώσει στους απαγωγείς λύτρα της τάξης των 10 εκατ. ευρώ.

Πέρασαν περίπου τρεις μήνες, όταν στις 26 Ιουνίου του 2017 οι απαγωγείς «εμφανίστηκαν» και πάλι, μέσω SMS, το οποίο είχαν στείλει στον αδελφό του επιχειρηματία με τη φράση «είμαστε εδώ», χωρίς όμως να δίνουν κάποια άλλη ένδειξη για την υγεία του 54χρονου.  

Είχε προηγηθεί επιστολή της οικογένειας Λεμπιδάκη, με την οποία ανακοίνωναν το πέρας της διαπραγμάτευσης με τους απαγωγείς. 

Εκτιμάται πως η επιστολή αποτελούσε το ύστατο μήνυμα της οικογένειας προς τους απαγωγείς ύστερα από μια περίοδο «στασιμότητας» στις συνεννοήσεις και 53 ημέρες χωρίς κανένα νέο για την κατάσταση της υγείας του.

Η επανεμφάνιση

Πέρασαν περίπου δύο μήνες απραξίας, όταν στις 28 Αυγούστου 2017 η εφημερίδα «ΠΑΤΡΙΣ» του Ηρακλείου δημοσίευε την ύπαρξη γραπτής ιδιόχειρης επιστολής του Μιχάλη Λεμπιδάκη προς την οικογένειά του, την οποία είχε γράψει στις 25 Αυγούστου.

Στις λίγες γραμμές της επιστολής δεν γινόταν καμία αναφορά στο θέμα των λύτρων και της μεγάλης διαφοράς που υπήρχε μεταξύ των απαιτήσεων των απαγωγέων και της δυνατότητας της οικογένειας του επιχειρηματία και ουσιαστικά ήταν μια κίνηση των απαγωγέων να αποδείξουν ότι ο Λεμπιδάκης ζούσε και ήταν καλά στην υγεία του.

Ένα μήνα αργότερα, στις 27 Σεπτεμβρίου 2017, οι απαγωγείς του επιχειρηματία, με νέο μήνυμα το οποίο έστειλαν στην οικογένεια του επιχειρηματία έριξαν κι άλλο τις απαιτήσεις τους στα λύτρα που ζητούσαν.

Οι απαιτήσεις έπεσαν στα 18.000.000 ευρώ από τα 30.000.000 ευρώ, τα οποία ζητούσαν επί μήνες.

Πηγή


Πηγή: pancreta.gr