«Κατεβαίνουν» στις εκλογές για την επανασύσταση του Δήμου Αλικαρνασσού - Ειδήσεις Pancreta

Τη συγκρότηση ανεξάρτητου συνδυασμού ο οποίος θα διεκδικήσει το Συμβούλιο Κοινότητας Νέας Αλικαρνασσού στις δημοτικές εκλογές της 26ης Μαΐου 2019, ανακοίνωσε η Επιτροπή Αγώνα για την επανασύσταση του Δήμου Νέας Αλικαρνασσού.

Απώτερος στόχος της κίνησης θα είναι η διεκδίκηση «εκ των έσω» της επανασύστασης του Νέας Αλικαρνασσού ως αυτόνομος Δήμος, όπως είχε πριν τον Καλλικράτη. 

Υπενθυμίζεται ότι οι κάτοικοι της περιοχής ζητούν να επανέλθει η αυτοτέλεια του Δήμου Νέας Αλικαρνασσού, όπως είχε πριν τον Καλλικράτη, καθώς θεωρούν ότι η «ενσωμάτωση» με τον Δήμο Ηρακλείου, δεν απέφερε οφέλη στην περιοχή και υπάρχει μεγάλη δυσαρέσκεια στους πολίτες.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Επιτροπής Αγώνα:

Στις 26 Μαΐου 2019 θα διενεργηθούν οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές για την ανάδειξη των δημοτικών και περιφερειακών αρχών (δήμαρχος, περιφερειάρχης, πρόεδροι κοινοτήτων, δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι) για τη δημοτική περίοδο 2019 -2023, με το νέο νόμο 4555/2018, που καθιερώνει την απλή αναλογική, ως εκλογικό σύστημα. 

Με τον παραπάνω νόμο αντιμετωπίζονται σοβαρά ελλείμματα αντιπροσώπευσης ,εμβάθυνσης της δημοκρατίας και συμμετοχής στους αυτοδιοικητικούς θεσμούς.

Κεντρική επιλογή του σχεδίου «Καλλικράτης», το 2010, υπήρξε η εκτεταμένη συνένωση δομών και η μετάβαση από 1.000 περίπου Δήμους και Κοινότητες σε 325 Δήμους. Η επιλογή αυτή δημιούργησε ισχυρότερες δομές αναπτυξιακά και πολιτικά, αλλά υπονόμευσε και διατάραξε το αίσθημα εγγύτητας των πολιτών προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Πραγματικές αντικειμενικές δυσκολίες και λάθη του Χωροταξικού Σχεδιασμού, οδήγησαν σε λαθεμένη συγκρότηση και σχεδιασμό των διοικητικών ορίων πολλών νέων Δήμων.

Την αποκατάσταση του αισθήματος εγγύτητας των πολιτών προς τις αυτοδιοικητικές δομές, επιδιώκει το πρόγραμμα « ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ Ι», με το νόμο 4555/2018, μέσω της αναβάθμισης του ρόλου κυρίως των κοινοτήτων, ως θεσμού ενδοδημοτικής αποκέντρωσης.

Αποσυνδέεται η ανάδειξη των οργάνων διοίκησης των κοινοτήτων (πρόεδρος και συμβούλια κοινοτήτων) από τους συνδυασμούς που μετέχουν στις δημοτικές εκλογές. Με τον τρόπο αυτό περιορίζεται δραστικά τουλάχιστον σε πολιτικό επίπεδο, η πολιτική εξάρτηση των αιρετών οργάνων διοίκησης των κοινοτήτων από την εκάστοτε δημοτική αρχή και επομένως, αναβαθμίζεται το περιθώριο δημιουργικής δράσης τους και ενεργοποίησης των τοπικών κοινωνιών.

Η Νέα Αλικαρνασσός σύμφωνα με το νέο νόμο, αποτελεί κοινότητα, με εντεκαμελές συμβούλιο κοινότητας. Θεωρούμε πολιτικά ενδεδειγμένη και ορθή την ανάληψη πρωτοβουλίας κατάρτισης ανεξάρτητου συνδυασμού συμμετοχής στην ανάδειξη του συμβουλίου κοινότητας της Νέας Αλικαρνασσού, στις δημοτικές εκλογές της 26ης Μαΐου 2019, ο οποίος θα εκφράζει το σύνολο των δημοτών της. 

Το συμβούλιο της κοινότητας που θα προκύψει από τις εκλογές θα μπορέσει να αναδείξει, να ιεραρχήσει και να προωθήσει για επίλυση τα προβλήματα που απασχολούν την κοινότητα, αλλά και να αξιοποιήσει προς όφελος της τοπικής κοινωνίας τα μοναδικά συγκριτικά πλεονεκτήματα που παρουσιάζει η Νέα Αλικαρνασσός, ώστε να διεκδικήσει την επανασύσταση ως Δήμος Νέας Αλικαρνασσού.

Πηγή


Πηγή: pancreta.gr