Σε «ακοινωνησία» με τη Μόσχα και η Εκκλησία της Κρήτης - Ειδήσεις Pancreta

Σε καθεστώς ακοινωνησίας με τη Μόσχα βρίσκεται και η Εκκλησία της Κρήτης, μετά την απόφαση του Πατριαρχείου της Μόσχας να διακόψει την Κοινωνία με τον Οικουμενικό Θρόνο και όσες Εκκλησίες ανήκουν στο Φανάρι, λόγω της απόφασης του Οικουμενικού Πατριαρχείου να άρει τον αφορισμό που είχε επιβληθεί στον «πατριάρχη» Φιλάρετο της Ουκρανίας.

Σε ότι αφορά στους πιστούς από τη Ρωσία στην Ελλάδα θεωρητικά, τα νέα δεδομένα δεν τους δημιουργούν πρόβλημα, ωστόσο σε ό,τι αφορά την Εκκλησία της Κρήτης, δεν θα μπορούν οι Ιεράρχες από τη Ρωσία να συλλειτουργούν γιατί θα πρέπει να πάρουν άδεια από το Οικουμενικό Πατριαρχείο ενώ δεν θα μνημονεύεται από την Εκκλησία της Ρωσίας ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

Η Ελλάδα, σχεδόν στη μισή της επικράτεια επηρεάζεται από αυτήν την απόφαση του Πατριαρχείου της Ρωσίας αφού μεγάλο μέρος της ανήκει πνευματικά στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Η απόφαση αυτή ήρθε λόγω της άρσης του αφορισμού και της καθαίρεσης που είχε επιβληθεί στον «πατριάρχη» Φιλάρετο της Ουκρανίας, καθώς και στον μέχρι πρόσφατα σχισματικό «αρχιεπίσκοπο» Μακάριο, τους οποίους το Φανάρι επανέφερε στην κανονική τάξη.

xartis-akoinonisias-ekklisia

* Γράφημα και πληροφορίες από orthodoxia.info

Πηγή


Πηγή: pancreta