ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ: Κι άλλα πρωτόκολλα κατεδάφισης έρχονται - Ειδήσεις Pancreta
ΑΠΟ ΒΔΟΜΑΔΑ Η ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥΣ
Δεύτερος γύρος με πρωτόκολλα κατεδάφισης
 

Στην οδό 25ης Αυγούστου συνεχίστηκε χθες η επιχείρηση απομάκρυνσης αυθαίρετων κατασκευών έξω από κατάστημα στο κέντρο του Ηρακλείου. Συνεργεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και της Δημοτικής Αστυνομίας αφαίρεσαν μια τέντα η οποία μετά από έλεγχο της Πολεοδομίας είχε χαρακτηριστεί αυθαίρετη κατασκευή που καταλαμβάνει παράνομα κοινόχρηστο χώρο.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι επιχειρήσεις καθαίρεσης γίνονται σταδιακά από τα συνεργεία τα οποία αρχίζουν από νωρίς το πρωί, πριν ακόμα αρχίζει να μπαίνει η πελατεία μέσα στα καταστήματα, αφού όπως τονίζουν στελέχη της Δημοτικής Αστυνομίας είναι άκομψο να προχωρά η όλη διαδικασία ενώ το καφέ θα πρέπει να εξυπηρετήσει τον κόσμο που κάθεται στα τραπεζοκαθίσματα.

Όπως τονίζουν, η αφαίρεση των σταθερών κατασκευών απαιτεί αρκετό χρόνο καθώς γίνεται με προσοχή ώστε να μην προκληθούν ζημιές. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο προχωρά η διαδικασία της απομάκρυνση των αυθαίρετων κατασκευών με αυτούς τους ρυθμούς, αφού ο στόχος είναι να διασφαλιστούν συνθήκες διακριτικότητας και σεβασμού και προς την πλευρά των ιδιοκτητών των επιχειρήσεων και προς την πελατεία τους.

Στο μεταξύ από την ερχόμενη εβδομάδα προχωρά η έκδοση νέων πρωτόκολλων κατεδάφισης που αφορούν σε καταστήματα τα οποία προέκτειναν τη λειτουργία των επιχειρήσεών τους με σταθερές κατασκευές, καταλαμβάνοντας παράνομα κοινόχρηστο χώρο.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα υπάρχει ροή στη διαδικασία των καθαιρέσεων που έχουν ξεκινήσει μετά από πολιτική απόφαση του Δήμου Ηρακλείου να εφαρμόσει τον νόμο σε ό,τι αφορά την παράνομη κατάληψη των κοινόχρηστων χώρων. Όπως είναι γνωστό αρκετοί από τους καταστηματάρχες προσπαθούν να κερδίσουν χρόνο προχωρώντας σε  διοικητική προσφυγή στο Εφετείο, με την οποία εκφράζουν τις αντιρρήσεις τους για την όλη διαδικασία με παράλληλο αίτημα αναστολής της.

Όμως και όσοι καταστηματάρχες δεν έχουν προσφύγει, χρεώνουν στη δημοτική Αρχή ευθύνες επειδή δεν φρόντισε εγκαίρως να διαμορφώσει μια ολοκληρωμένη πρόταση η οποία να δίνει τις συντεταγμένες για το τι επιτρέπεται και το τι απαγορεύεται στην πόλη.

Την ίδια στιγμή η Λότζια ξεκαθαρίζει ότι έχει στηρίξει εμπράκτως όλους τους καταστηματάρχες μέσα από αλλεπάλληλες μειώσεις των δημοτικών τελών αλλά και σε σχέση με τους χώρους που τους διατίθενται για να απλώσουν τα τραπεζοκαθίσματά τους.

Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει και εκείνοι από την πλευρά τους να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να μην αντιμετωπίζουν τους κοινόχρηστους χώρους της πόλης σαν προσωπική τους ιδιοκτησία. Οι εκπρόσωποι της δημοτικής Αρχής τονίζουν ότι όλοι οι καταστηματάρχες γνωρίζουν άριστα πως ο νέος κανονισμός λειτουργίας που διέπει τους κοινόχρηστους χώρους δεν αφήνει κανένα περιθώριο για τέτοιες αυθαιρεσίες.

Γνωρίζουν επίσης ότι από το προηγούμενο καλοκαίρι έληξε η περίοδος χάριτος που είχε δοθεί στους καταστηματάρχες, προκειμένου να εφαρμόσουν τον κανονισμό λειτουργίας που έχει ψηφίσει το Δημοτικό Συμβούλιο σε σχέση με τη χρήση των κοινόχρηστων χώρων.


Πηγή: patris.gr