Ξεκινά και πάλι τη λειτουργία του ο Κουμπές στο Ηράκλειο - Ειδήσεις Pancreta

Τον Κουμπέ επισκέφθηκε ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, προκειμένου να ενημερωθεί για τις εργασίες συντήρησης που είναι σε εξέλιξη στο εσωτερικό του μνημείου. Είναι η πρώτη φορά που γίνεται και εσωτερικά τόσο λεπτομερής και ουσιαστική συντήρηση στο μνημείο, με την επίβλεψη της Αρχαιολογίας.

Ο δήμαρχος, συνοδευόταν από τον πρόεδρο της ΔΕΠΤΑΗ Μηνά Καπετανάκη, τον αντιδήμαρχο Οικονομικών Γιώργο Καραντινό και τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΗ Γιάννη Ρασούλη, και όπως έγινε γνωστό το παραδοσιακό καφενείο, εκτός απροόπτου, θα επαναλειτουργήσει την επόμενη εβδομάδα. 

Η επαναλειτουργία του ιστορικού καφενείου του Ηρακλείου, αποτελεί δέσμευση της δημοτικής αρχής και προσωπικό στοίχημα του Βασίλη Λαμπρινού, ο οποίος είχε βρεθεί αυτοπροσώπως στη συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου το 2017 προκειμένου να υποστηρίξει το αίτημα του Δήμου Ηρακλείου.

Ο δήμαρχος τότε είχε παρουσιάσει τις θέσεις του Δήμου για την επαναλειτουργία του Κουμπέ, υποστηρίζοντας , μεταξύ άλλων, ότι «αποτελεί κομμάτι της ιστορικής μνήμης της πόλεως και παραδοσιακό σημείο συναθροίσεως των δημοτών για πολλές δεκαετίες».

koumpes-esoteriko Εργασίες στο εσωτερικό του Κουμπέ |
 

Υπενθυμίζεται ότι η εισήγηση της τοπικής αρχαιολογίας ήταν αρνητική, και μάλιστα η διακοπή της λειτουργίας του παραδοσιακού καφενείου έγινε με έγγραφη παρέμβασή της. Ωστόσο το ΚΑΣ δικαίωσε τις προσπάθειες της δημοτικής αρχής και άναψε το πράσινο φως ώστε να ανοίξει και πάλι – υπό προϋποθέσεις – το καφενείο, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ιστορία της πόλης και τους ανθρώπους της.

Η απόφαση του ΚΑΣ προβλέπει ότι  το καφενείο θα πρέπει να περιοριστεί αποκλειστικά στην παρασκευή και σερβίρισμα καφέ και ροφημάτων, χωρίς την κατασκευή παρασκευαστηρίου πρόχειρων γευμάτων, το οποίο θα επιβαρύνει το μνημείο.

Θα επιτραπούν δώδεκα μόνο τραπέζια με τα αντίστοιχα τραπεζοκαθίσματα, παραδοσιακού τύπου, τα οποία θα τοποθετηθούν σε ικανή απόσταση τόσο από το ίδιο το οθωμανικό μνημείο όσο και από την Κρήνη Bembo, και συγκεκριμένα ανατολικότερα της κρήνης, προς την οδό 1866, ώστε να μην εμποδίζουν την απρόσκοπτη θέασή τους. Η τοποθέτησή τους να γίνει μετά από έγκριση της Υπηρεσίας και σύμφωνα με τις υποδείξεις της. Δεν θα επιτραπούν σκιάδια οποιουδήποτε τύπου, ώστε να μην παρεμποδίζεται η θέα των μνημείων, τα οποία είναι περίοπτα. Η σκίαση θα προέρχεται αποκλειστικά από τα δέντρα της πλατείας, τα οποία μπορούν να αντικατασταθούν από μεγαλύτερα.

Πηγή


Πηγή: pancreta