ΑΝΟΙΚΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ: Άλλη μια Κυριακή με γκρίνια στην αγορά - Ειδήσεις Pancreta

  φωτο αρχείου

Για πολλοστή φορά έρχεται στο προσκήνιο το ζήτημα του ανοίγματος καταστημάτων Κυριακές, με αφορμή το πλαίσιο του νόμου 4446, το οποίο επιτρέπει το άνοιγμα των καταστημάτων αύριο. Ήδη κάποιες από τις μεγάλες επιχειρήσεις και σούπερ μάρκετ στο Ηράκλειο έχουν αναρτήσει ανακοινώσεις στις εισόδους των καταστημάτων τους, σύμφωνα με τις οποίες δηλώνεται ότι αύριο θα παραμείνουν ανοιχτές.

Την ίδια στιγμή, στο κέντρο της πόλης αναμένεται για μία ακόμα φορά «διχοτόμηση» των επιχειρήσεων, με τις μεγάλες αλλά και τις πολυεθνικές εταιρείες να παραμένουν ανοιχτές και την Κυριακή και τις μικρότερες να μην προχωρούν στο άνοιγμα των καταστημάτων τους.

Η ιστορία ασφαλώς έχει αποδείξει ότι το πρόβλημα στη λειτουργία των επιχειρήσεων δεν είναι το άνοιγμά τους ή όχι την Κυριακή, αλλά το σύνολο των υφιστάμενων συνθηκών.

Η κατάσταση που επικρατεί στο κέντρο της πόλης, η σοβαρότατη έλλειψη ρευστότητας που υπάρχει στην αγορά, αλλά και μια γενικότερη τάση αποκέντρωσης των πολιτών έχει διαμορφώσει διαφορετικές συνθήκες στην αγορά. Το τελευταίο διάστημα πάντως και παρά το γεγονός πως στο Ηράκλειο οι εκπτώσεις συνεχίζονται έως και τις 15 Σεπτεμβρίου, η πολυπόθητη τόνωση στην αγορά φαίνεται πως δεν έρχεται.

Παρ’ όλα αυτά, η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων συνεχίζει να κινείται στο ίδιο κλασικό μοτίβο που επαναλαμβάνει τα τελευταία χρόνια, αντιδρώντας για μία ακόμα φορά στο άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές και δηλώνοντας πως θα παλέψει για τη νομοθετική κατοχύρωση της αργίας.

«Η Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου είναι μία από τις 7 Κυριακές που εντάσσονται στις 32 Κυριακές που ψήφισε η Κυβέρνηση, όπου τα καταστήματα του Ηρακλείου επιτρέπεται να είναι ανοιχτά, έπειτα και από απόφαση της Αντιπεριφέρειας Ηρακλείου» αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση της Ένωσης και προστίθεται:

«Η κατάργηση της Κυριακής αργίας σε συνδυασμό με την εντατικοποίηση της εργασίας έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των εργατικών ατυχημάτων και των επαγγελματικών ασθενειών, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα, τα σημάδια της εξάντλησης θα αποτυπώνονται πάνω στην υγεία και την ασφάλεια χιλιάδων εργαζομένων του κλάδου μας.

[…] Παλεύουμε, όπως κι όλα τα σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ για νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης Αργίας, δώσαμε με επιτυχία το προηγούμενο διάστημα την μάχη για να μην περάσει η διεύρυνση του ωραρίου μέχρι τις 11:00 το βράδυ. Γι’ αυτό ο δικός μας μονόδρομος είναι η συσπείρωση στην Ένωση Ιδιωτικών Υπάλληλων Ηρακλείου».

Πηγή


Πηγή: pancreta