Στην Κρήτη έρευνα για την κλιματική αλλαγή - Ειδήσεις Pancreta

Η Κρήτη είναι μεταξύ των νησιών της Ευρώπης που έχει επιλεγεί για έρευνα ως προς τις επιπτώσεις από τις κλιματικές αλλαγές στο θαλάσσιο ή παράκτιο περιβάλλον και τη ναυτιλία. Στο Ηράκλειο πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού Προγράμματος “SOCLIMPACT” η πρώτη περιφερειακή συνάντηση, που στοχεύει στην μελέτη της επίδρασης της κλιματικής αλλαγής στη Γαλάζια Οικονομία των νησιών της Ευρώπης, με μεγάλη συμμετοχή.

Στην συνάντηση υπήρξε ενημέρωση και ξεκίνησε διάλογος με τους σχετιζόμενους και ενδιαφερόμενους φορείς, υπηρεσίες, παραγωγικούς κλάδους και επαγγελματίες του παράκτιου και θαλάσσιου χώρου, με σκοπό την συνεργασία τους και τη συμβολή τους στην υλοποίηση του προγράμματος στην Κρήτη.

Γενικός Συντονιστής του έργου είναι το Πανεπιστήμιο των Καναρίων Νήσων (Ισπανία), ενώ από την Ελλάδα συμμετέχουν: Η Περιφέρεια Κρήτης, το Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και η Συμβουλευτική εταιρία E3Modelling.

Για την Ελλάδα, ως Σημείο Κλειδί έχει επιλεγεί η Κρήτη η οποία: μαζί με τις Κανάριες Νήσους, την Κύπρο, τη Μάλτα, τη Σαρδηνία, τη Σικελία, την Κορσική, τις Αζόρες, τη Μαδέιρα και τις Βαλεαρίδες Νήσους συγκαταλέγεται στα νησιά της Ευρώπης για τα οποία θα αναλυθούν οι επιπτώσεις από τις αλλαγές των κλιματικών παραμέτρων στις παραγωγικές δραστηριότητες που συνδέονται κυρίως με το θαλάσσιο ή παράκτιο περιβάλλον και τη ναυτιλία. Παράλληλα με τους παραδοσιακούς οικονομικούς κλάδους των νησιωτικών ή παραθαλάσσιων περιοχών, όπως η αλιεία, ο τουρισμός και οι θαλάσσιες μεταφορές, οι νησιωτικές αυτές περιοχές θεωρούνται στρατηγικής σημασίας για την ανάπτυξη αναδυόμενων δραστηριοτήτων, όπως οι υπεράκτιες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι υδατοκαλλιέργειες, οι θαλάσσιες εξορυκτικές δραστηριότητες και η θαλάσσια βιοτεχνολογία, δηλαδή τομείς που αποτελούν τη λεγόμενη Γαλάζια Οικονομία.

Τους συμμετέχοντες καλωσόρισε ο Αντιπεριφερειάρχης Ευρωπαϊκών και Διεθνών Θεμάτων Γιώργος Αλεξάκης, ο οποίος τόνισε τη σημασία του Ευρωπαϊκού Προγράμματος και συναφών έργων για την Κρήτη αλλά και για τα υπόλοιπα Ευρωπαϊκά Νησιά που συμμετέχουν, σε σχέση και με την οικονομική σημασία των τομέων της Γαλάζιας Ανάπτυξης στους οποίους επικεντρώνεται το έργο SOCLIMPACT.

Σταυρούλα Κατσουλάκη

Πηγή


Πηγή: pancreta