Σπίρτζης: ΒΟΑΚ σε πέντε χρόνια και διόδια μόνο για τουρίστες - Ειδήσεις Pancreta

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε ο υπουργός Υποδομών & Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης σε ξενοδοχείο του Ηρακλείου, αναφορικά με το ΒΟΑΚ.

Στην συνέντευξη παρεβρέθηκε ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, πολλοί δήμαρχοι, αρμόδιοι αντιδήμαρχοι, μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης και υπηρεσιακοί παράγοντες της Περιφέρειας και των δήμων.

Ο υπουργός επισήμανε ότι ο ΒΟΑΚ θα είναι μήκους 199 χιλιομέτρων από τα Χανιά μέχρι τον Άγιο Νικόλαο, θα είναι αυτοκινητόδρομος με δύο λωρίδες, διαχωριστική νησίδα και συνολικό κόστος 1,5 δισ. ευρώ.

Ο κ. Σπίρτζης, δίνοντας το χρονοδιάγραμμα του έργου ανέφερε ότι η προθεσμάι υποβολής προσφορών για τοςυ δύο διαγωνισμούς λήγει στις 6 Αυγούστου και στη συνέχεια η προεπιλογή αναδόχων θα έχει γίνει έως τα μέσα Οκτωβρίου. Μετά, ακολουθούν οι δεσμευτικές προσφορές και ο οριστικός ανάδοχος έως τον Ιούνιο του 2019 και από εκεί και μετά θα χρειαστούν τέσσερα χρόνια για την κατασκευή του. 

Ο υπουργός υπογράμμισε ότι στον νέο αυτοκινητόδρομο, δε θα υπάρχει η πυκνότητα των εισόδων - εξόδων σε οικισμούς που υπάρχει μέχρι σήμερα και πως οι είσοδοι θα είναι απόλυτα ελεγχόμενες. 

Όσον αφορά το ζήτημα της επιβολής διοδίων, ο κ. Σπίρτζης διευκρίνισε ότι διόδια δε θα πληρώνουν οι ντόπιοι κάτοικοι, αλλά μόνο οι τουρίστες και οι επαγγελματίες που μεταφέρουν επισκέπτες. Ο υπουργός υπογράμμισε ότι η διαδικασία θα γίνεται ηλεκτρονικά, χωρίς όμως να διευκρινίσει το πως ακριβώς θα εφαρμοστεί αυτό και πως θα διαπιστώνεται ο τόπος διαμονής, η καταγωγή και η ιδιότητα κάθε επιβάτη.

Αναφορικά με τον κόμβο στην Αγία Πελαγία, ο υπουργός σημείωσε ότι μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη θα ανακοινωθεί ο σχετικός διαγωνισμός.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από δύο ημέρες, δημοσιοποιήθηκε η απόφαση του Υπουργείου για τη διενέργεια δύο ξεχωριστών διαγωνισμών για δύο τμήματα του ΒΟΑΚ και αμέσως μετά έγινε η δημοσίευση στην Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης των δύο διαγωνισμών για τον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης. Ο πρώτος διαγωνισμός αφορά το τμήμα Χανιά - Ηράκλειο και θα πραγματοποιηθεί με σύμβαση παραχώρησης, ενώ ο δεύτερος διαγωνισμός αφορά στο τμήμα Χερσόνησος - Νεάπολη και θα κατασκευαστεί μέσω ΣΔΙΤ. 

Ο υπουργός Υποδομών αναμένεται να ξαναβρεθεί στην Κρήτη και συγκεκριμένα στο Ηράκλειο την προσεχή Πέμπτη 22 Ιουνίου, με αφορμή τα εγκαίνια του νέου επιβατικού σταθμού του υπεραστικού ΚΤΕΛ.

Πηγή


Πηγή: pancreta