ΠΕΔ Κρήτης: Αποστάσεις από την ΚΕΔΕ για τον «Κλεισθένη» - Ειδήσεις Pancreta

Διαφορετική θέση από την Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδος πήραν οι δήμαρχοι της Κρήτης σχετικά με τις αλλαγές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Χωρίς να θέτουν ως προαπαιτούμενο την απόσυρση του νομοσχεδίου ζητούν περισσότερο χρόνο για διαβούλευση ενώ εκφράζουν προβληματισμό για την εφαρμογή στην πράξη της απλής αναλογικής στις δημοτικές εκλογές. 

Η ΠΕΔ Κρήτης αποφάσισε τη σύσταση 5μελους επιτροπής, αποτελούμενη από δημάρχους της Κρήτης η οποία θα διαβουλεύεται και θα συντάξει την πρότασή της προς το Υπουργείο όσον αφορά τον «Κλεισθένη».

Η συνεδρίαση των δημάρχων της Κρήτης, πραγματοποιήθηκε εκτάκτως την Τρίτη το μεσημέρι, όπου οι περισσότεροι διαφώνησαν με τις επικείμενες αλλαγές ωστόσο ακούστηκαν και αρκετές φωνές υπέρ της φιλοσοφίας της απλής αναλογικής. 

Οι δήμαρχοι στην πλειονότητά τους τόνισαν ότι η απλή αναλογική μπορεί να οδηγήσει σε μείζον ζήτημα κυβερνησιμότητας των δήμων, υπογραμμίζοντας ότι ο νόμος θα πρέπει να είναι μεταρρυθμιστικός, αλλά προς όφελος της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ωστόσο, άφησαν και αιχμές για τη διοίκηση της ΚΕΔΕ και τον Γιώργο Πατούλη καθώς φαίνεται να προχωρά σε στείρα κομματική αντιπαράθεση με την κυβέρνηση.  

Την ίδια μέρα πραγματοποιήθηκε έκτακτη συνεδρίαση και του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης γαι το ίδιο θέμα, με τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη να τονίζει: «Το νομοσχέδιο όπως είναι έχει σοβαρά προβλήματα. Δεν μπορεί να υπάρξει κυβερνησιμότητα. Οδηγεί σε μια συναλλαγή που μπορεί να γίνεται και κάτω από το τραπέζι. Το νομοσχέδιο λοιπόν δεν μπορεί να λειτουργήσει στην πράξη και δύσκολα θα ψηφιστεί. Είμαι υπέρ των συγκλίσεων, εκ των προτέρων όμως και όχι εκ των υστέρων. Όπου υπήρξαν συγκλίσεις στην αυτοδιοίκηση είχαμε καλά αποτελέσματα».

πηγή


Πηγή: pancreta