Αντιδράσεις στην Κρήτη για την απεργία της ΠΝΟ - Ειδήσεις Pancreta

Νέα 24ωρη απεργία κηρύχτηκε από την ΠΝΟ και για την Πέμπτη 10 Απριλίου, με τα πλοία να παραμένουν δεμένα στα λιμάνια μέχρι τις 6 το πρωί της Παρασκευής. 

Η ΠΝΟ ζητά την κατάργηση του νόμου 4150/2013 για τις ειδικές συνθέσεις των πληρωμάτων στις γραμμές Πάτρας - Ιταλίας, αλλά αντιδρά και στο σχέδιο Υπουργικής Απόφασης για τις ενδομεταφορές από πλοία με σημαία τρίτου κράτους, μεταξύ των ελληνικών λιμένων.

Η συνέχιση της απεργιακής κινητοποίησης της όμως αναμένεται να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στους αγρότες της Κρήτης, οι οποίοι ήδη έχουν ζητήσει από τον αρμόδιο υπουργό τη δρομολόγηση πλοίου ασφαλείας.

Παρ' όλα αυτά οι παραγωγοί της Κρήτης φαίνεται ότι δεν θα περιμένουν τις διαβουλεύσεις μεταξύ του Υπουργείου και της ΠΝΟ για το τι μέλει γενέσθαι, και αποφάσισαν να προχωρήσουν κανονικά στη φόρτωση των προϊόντων τους και το μεσημέρι της Παρασκευής θα συγκεντρωθούν στον κόμβο του αεροδρομίου Ηρακλείου, πιέζοντας προκειμένου να βρεθεί κάποια λύση.

Οι αγρότες ζητούν να υπάρξει μέριμνα για την μεταφορά ευπαθών προϊόντων, ώστε να μην καταστραφούν οι χιλιάδες τόνοι κηπευτικών προϊόντων τα οποία είναι έτοιμα για να διατεθούν στην αγορά και δεν αντέχουν πολύ, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών.

Η πρότασή τους είναι να υπάρχει ένα πλοίο από το λιμάνι του Ηρακλείου κι ένα από τη Σούδα και το αντίστροφο από τον Πειραιά σε καθημερινή βάση.

Υπενθυμίζεται ότι η περιοχή Ιεράπετρας έχει κηρυχτεί ήδη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όπως και οι περιοχές Σητείας και Βιάννου και όπως τονίζεται, οι οικονομικές συνέπειες προς τους παραγωγούς θα είναι ανυπολόγιστες.

Πλοίο ασφαλείας ζητά η ΝΟΔΕ Ηρακλείου

Να τεθεί σε ισχύ η διάταξη για το πλοίο ασφαλείας, κάνει λόγο η ΝΟΔΕ Ηρακλείου σε ανακοίνωσή της, μετά και τη νέα 24ωρη απεργία την οποίααποφάσισε το μεσημέρι της Τετάρτης η ΠΝΟ.

Στην σχετική ανακοίνωση της ΝΟΔΕ Ηρακλείου αναφέρονται τα εξής: 

Οι ασυνάρτητες πολιτικές και οι καταστροφικοί σχεδιασμοί της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχουν οδηγήσει τους εργαζομένους της ΠΝΟ σε απεργία, κρατώντας σε ομηρία τόσο τους ίδιους όσο και τους κατοίκους των νησιών.

Δεν φτάνει η παρατεταμένη ανομβρία και οι χαμηλές τιμές, τώρα οι παραγωγοί ευπαθών αγροτικών προϊόντων αντιμετωπίζουν και τον κίνδυνο επιπλέον συρρίκνωσης του εισοδήματος τους, μέσω του ενδεχόμενου καταστροφής εκατοντάδων τόνων κηπευτικών που περιμένουν στα λιμάνια της χώρας.

Είναι επιτακτική ανάγκη να τεθεί σε ισχύ η διάταξη για το «πλοίο ασφαλείας», που είχε ψηφίσει η Κυβέρνηση της ΝΔ, με το άρθρ. 25 του ν. 4256/2014 ώστε «να εξυπηρετηθούν από και προς τις νησιωτικές περιοχές αγρότες, έμποροι, πολίτες και να γίνει μεταφορά ειδών πρώτης ανάγκης και ευπαθών προϊόντων.

Ο υπουργός Ναυτιλίας, καλείται να αντιληφθεί έστω και αργά την κρισιμότητα της κατάστασης και τα τεράστια προβλήματα που δημιουργεί, τόσο στον αγροτικό κόσμο, όσο και στους απλούς πολίτες.

πηγή


Πηγή: pancreta